Verdens eldste bank bekrefter at kriseplanen feilet

Monte dei Paschi lykkes ikke med å tiltrekke seg nok investorer.

I TRØBBEL: Banca Monte dei Paschi di Siena klarte ikke å hente tilstrekkelig kapital i markedet.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Dette melder blant andre nyhetsbyrået Reuters torsdag kveld norsk tid.

Kriseplanen, som innebar å hente rundt fem milliarder euro i frisk kapital, skal ha strandet grunnet mangel på større investorer. Dermed avblåses også et større bytte av gjeld til aksjer.

Fristen for aksjesalget, som sammen med gjeldsombyttet og avhending av misligholdte lån utgjorde planen, løp ut i dag.

Underveis i tegningsprosessen har det blitt klart at ønsket om å tiltrekke seg såkalte «ankerinvestorer» gikk trått, og nå har altså tiden rent ut.

Monte dei Paschi opplyser videre at den ikke kommer til å betale noen av investeringsbankene som har bistått dem i prosessen, deriblant JP Morgan og Mediobanca.

Pengene fra aksjesalget skulle i utgangspunktet benyttes til å dekke tap i forbindelse med salget av de «dårlige» lånene, og dette elementet utgår dermed også.

Mot statlig redningsaksjon

Ifølge Financial Times møtes styret i Monte dei Paschi torsdag kveld, og det som står på programmet er en forespørsel til staten, som nå ser ut til å måtte redde banken.

Det italienske parlamentet stemte tidligere denne uken over en redningspakke på 20 milliarder euro som skal brukes til å oppkapitalisere de svakeste aktørene i landets banksektor.

Kilder sier til avisen at det italienske kabinettet skal møtes for å godkjenne en statlig redningaksjon av Monte dei Paschi enten sent torsdag eller tidlig fredag morgen, etter at styret formelt har bedt om hjelp.

Statlig inngripen vanskeliggjøres av EU-regler som krever at eksisterende investorer må ta tap før skattebetalernes penger kan brukes. Dette vil i så fall kunne ramme rundt 40.000 privataksjonærer som sitter med usikret Monte dei Paschi-gjeld.

Flere kan trenge hjelp

Monte dei Paschi regnes som verdens eldste bank, og er Italias tredje største. Den er imidlertid ikke den eneste som sliter med misligholdte lån.

Den italienske banksektoren er eurosonens fjerde største, og sitter på rundt en tredjedel av unionens «dårlige» gjeld. Det er nå ventet at aktører som Banca Popolare Di Vicenza, Veneto Banca og Banca Carige kan trenge en hjelpende hånd.

Dersom regjeringen benytter seg av alle de 20 milliardene som er tilgjengelige, vil det kunne påvirke landets statsfinanser. Den italienske statsgjelden utgjør rundt 133 prosent av landets brutto nasjonalprodukt, kun overgått av Hellas i eurosonen.

Les også

Kriseplanen skal ha «kollapset»: – Det er ingen investorer i sikte

Les også

Italia klargjør krisepakke til bankene: Vil bruke inntil 180 milliarder kroner

Les også

Skjebneuke for verdens eldste bank

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bank
  2. Italia

Flere artikler

  1. Italia med redningspakke for verdens eldste bank

  2. Skjebneuke for verdens eldste bank

  3. Kriseplanen skal ha «kollapset»: – Det er ingen investorer i sikte

  4. Financial Times: Italia vurderer ny redningspakke for krisebanker

  5. Krisemøte i verdens eldste bank etter Renzis valgnederlag