SAS-aksjen til værs etter sterke tall – er igjen storebror på børs

Investorene gir SAS tommelen opp etter solid resultatfremgang i tredje kvartal. Dermed priser igjen markedet SAS høyere enn Norwegian.

KONKURRENTER: SAS og Norwegian kniver i det skandinaviske luftfartsmarkedet.
Publisert:

Nær en dobling av resultatet og oppjusterte utsikter er blant innholdet som skaper begeistring i SAS rapport for regnskapsårets andre sommerkvartal.

Etter at markedene i Skandinavia åpnet, stiger SAS-aksjen rundt 9,55 prosent til 21,8 kroner per aksje.

Dette gir en økning i selskapets markedsverdi til 7.196 millioner kroner, hvilket er en oppgang fra 6.567 millioner ved stengetid i går. Kursoppgangen innebærer at SAS-verdien overstiger den til Norwegian, som er på 7.027 millioner kroner.

Les også

Nesten resultatdobling fra SAS

Norwegian-aksjen er opp 1,08 prosent til 196,5 kroner for dagen, men de to flyselskapene har hatt ulik kursutvikling over tid:

Norwegian er ned 31,6 prosent for året og 48,3 prosent sett over de siste to årene. I samme periode har SAS opplevd kursvekst på henholdsvis 61,5 og 40,79 prosent.

Bakgrunnen for den divergerende børsutviklingen gjenspeiler at SAS har vært gjennom en mer omfattende snuoperasjon som nå ser ut til å bære frukter. Samtidig har Norwegian-aksjen falt tilbake fra høye nivåer etter økte bekymringer rundt selskapets forretningsmodell og finansiering.

Prisingen av Norwegian oversteg for første gang den av SAS tilbake i 2012. Dette sammenfalt med SAS-kursens bunnpunkt – nettverksselskapet var kun få år tidligere verdt et tosifret antall milliarder mer enn konkurrenten. Siden har de to knivet om «førsteplassen».

Saken fortsetter under grafen ...

Grafen viser utviklingen i markedsverdien til SAS og Norwegian.

Bedre enn i fjor

SAS meldte tirsdag morgen om en omsetningsvekst fra 11,1 til 12,2 milliarder svenske kroner i sitt tredje kvartal.

Resultat før skatt og engangsposter økte fra 1,0 til 1,86 milliarder mot samme periode i fjor, mens resultat etter skatt økte fra 805 millioner til 1,54 milliarder svenske kroner. Driftsmarginen (EBIT) hoppet fra 10,4 til 17,1 prosent.

SAS oppjusterer også prognosen for regnskapsåret 2016/2017, som løper fra november i fjor og ut oktober i år. Etter å ha sagt at man, til tross for et usikkert marked og en vanskelig start på året, forventet å kunne levere et overskudd, skriver selskapet nå:

– SAS forventer at resultat før skatt og engangsposter (...) vil være høyere enn forrige regnskapsår.

I hele fjor (forrige regnskapsår) leverte selskapet et resultat før skatt og engangsposter på 939 millioner.

Les også

Analytiker venter knalltall fra SAS

Les også

SAS-piloter kjemper mot utflagging

Les også

SAS-pilotene truer med streik

Publisert: