Eksperter om oppkjøpsryktene: Disse kjempene kan sluke Aker Solutions

Oljeservicegigantene har mobilisert for å kontrollere stadig flere deler av oljeproduksjonen. Det gjør Aker Solutions svært attraktiv, mener eksperter.

FØLGER BRANSJEN MED ARGUSØYNE: Espen Norheim, partner i EY (Ernst & Young) og ansvarlig for olje og gass, leder hvert år arbeidet med EYs oljeservicerapport. Han ser en viktig trend som gjør Aker Solutions til et attraktivt kjøpsobjekt.
Publisert: Publisert:

SANDEFJORD/OSLO (E24): Mens deltagerne på den årlige oljekonferansen i Sandefjord nøt en bedre middag tirsdag kveld kom nyheten fra Bloomberg om at Kjell Inge Røkkes Aker vurderer å selge oljeserviceselskapet Aker Solutions.

Ifølge nyhetsbyrået skal Aker være i dialog med Goldman Sachs for å eventuelt rådgi dem i en mulig prosess. Aker selv ønsker ikke å kommentere Bloomberg-saken og legger til at de aldri kommenterer spekulasjoner rundt mulige transaksjoner.

En av dem som følger bransjen svært tett sier er klar i sin beskrivelse av Aker Solutions:

– Aker Solutions er meget attraktive, og da særlig Aker Subsea som driver med trykkontroll og teknologidelen, sier Espen Norheim, partner i EY (tidl. Ernst & Young), til E24 i pausen på Oljeindustripolitisk seminar.

Norheim følger oljeservicemarkedet tett og er ansvarlig for olje og gass i EMEA-regionen (Europa, Midtøsten og Afrika) i EY. Han har ansvaret for selskapets årlige globale analyserapport av oljeservicenæringen.

Aker Solutions har blitt heftig omsatt på Oslo Børs onsdag formiddag og kursen har frem mot lunsj steget drøye fire prosent.

Les også

Oljeministeren frykter ikke laber interesse i nord – Lundins letesjef er klar for boring

Tror Halliburton er mulig kjøper

Norheim i EY peker på at det skjer store endringer i «tier 1» i oljeservicenæringen, altså det øverste laget av selskaper i verdikjeden. Det er selskapene som leverer direkte til oljeselskapene. Her snakker vi om giganter som Schlumberger, Halliburton, Baker Hughes og General Electrics Oil & Gas-divisjon, blant annet.

– De integrerer seg vertikalt, og vi har blant annet sett at Schlumberger har sikret seg Cameron og dermed strekker de seg helt fra reservoaret, gjennom produksjonssystemet topside og helt frem til punktet der oljen eksporteres fra feltet, sier Norheim.

– Der følger nå GE og Baker Hughes opp med sin strategi, og en aktør som Halliburton for eksempel står og ser på hva de skal gjøre, legger han til.

Halliburton forsøkte å fusjonere med Baker Hughes, uten hell, men dette var mer en fusjon av to like parter enn en fusjon av to selskaper som utfyller hverandre, mener Norheim.

Det er nettopp denne sistnevnte oljeservicekjempen som kan være en aktuell interessent til å kjøpe Aker Solutions, mener Norheim.

– Jeg hadde blitt veldig overrasket om Halliburton ikke var en veldig sterk kandidat på kjøpersiden til Aker Solutions, sier Norheim.

Han sier Aker Solutions er veldig flinke med vedlikehold og modifikasjon (MMO), EPC-kontrakter, ingeniørprosjekter og Feed (forhåndsstudier).

- Men det er klart at teknologien i subsea er veldig, veldig attraktiv.

Ser tre mulige kjøpere

Analytiker Tord Aasen Augestad i Arctic Securities trekker frem følgende selskaper som potensielt kan kjøpe oljeserviceselskapet:

** Halliburton

– Spørsmålet er om Halliburton vil satse mer onshore i USA og bli et «pure play» på det, eller om selskapet vil satse mer innenfor offshore.

Det amerikanske oljeserviceselskapet Halliburton er sterkt eksponert innenfor onshore i USA.

** GE Oil & Gas

– GE Oil & Gas er en mulig kjøper ut ifra markedsgeografisk utgangspunkt, ettersom de har begrenset tilstedeværelse i Nordsjøen. I tillegg har Aker Solutions teknologi innenfor subsea pumper som kan være interessant for GE.

** National Oilwell Varco (NOV)

– Man kan se for seg at NOV ønsker å diversifisere. Kanskje selskapet har for stor andel av virksomheten innenfor boring.

NOV er en utstyrsprodusent på linje med Aker Solutions, men leverer borepakker og ikke subsea juletrær.

Mest interesse for undervannsvirksomhet

Begge hovedkonkurrentene, Schlumberger og General Electric (GE Oil & Gas), inngikk i fjor avtaler om oppkjøp av hver sitt oljeserviceselskap.

Schlumberger slukte Cameron og General Electric kjøpte Baker Hughes. Sammenslåingen av GE Oil & Gas med Baker Hughes skal være fullt gjennomført om et halvår, har selskapene tidligere varslet.

Les også

De største fusjonene i oljebransjen

– Vi tror det er mest interesse rundt subsea-delen av Aker Solutions. Det kan derfor tenkes at «field design» blir stående igjen, eventuelt slått sammen med Kværner, sier Aasen Augestad til E24.

Field designavdelingen utgjør rundt 40 prosent av topplinjen i Aker Solutions.

Frykter ikke utflagging

I Sandefjord tror ikke Norheim et oppkjøp fra utlandet vil endre måten Aker Solutions opererer på i Norge og på norsk sokkel i veldig stor grad.

– Ser vi historisk på oppkjøpene til FMC og National Oilwell Varco i Norge, så har jo virksomheten i Norge blomstret etter at de ble kjøpt opp. Dersom Aker Solutions havner på utenlandske hender, tror jeg ikke det vil ha en stor effekt fordi oljeservice er drevet av kompetente mennesker, og mange av dem har jo adresse i Norge, sier han.

Han peker på at NOV og FMC beholdt basene i Norge etter oppkjøpene, samtidig som de vokste ute. Aker Solutions har allerede en stor tilstedeværelse internasjonalt, blant annet i Brasil, Afrika og Asia, i tillegg til britisk sokkel.

– Det kan likevel komme optimaliseringer i produksjonskjeden, men det er usikkert nå. Jeg hadde ikke vært veldig bekymret, legger han til.

Les også

Røkke-mann går ut av Farstad Shipping-styret

Les også

– Det er aldri en hyggelig beskjed

Les også

Nyhetsbyrå: Kan selge Aker Solutions

Publisert: