Voldsomt kurshopp for Havila Shipping

Havila Shipping-aksjen stiger svært kraftig på Oslo Børs onsdag. I.M. Skaugen-aksjen fortsetter himmelferden.

SKYTER OPP: Den blå grafen viser onsdagens kursutvikling i Havila-aksjen, mens den grønne grafen viser kursutviklingen i I.M. Skaugen-aksjen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Johann D. Sundberg
Publisert:

I 9.30-tiden onsdag hadde I.M. Skaugen-aksjen steget med 120 prosent for dagen.

Det kommer på toppen av en stigning på over 300 prosent tirsdag.

Selskapets børsverdi, som var på relativt beskjedne 60 millioner kroner mandag ettermiddag, steg dermed til rundt 500 millioner kroner.

En halvtime senere har oppgangen dempet seg noe, til «bare» 50 prosent og en børsverdi på noe under 400 millioner kroner.

– Det kommer fra en markedsverdi på 50 millioner, så selskapet var priset veldig lavt. Det er svært vanskelig å fastsette priser på disse selskapene som har vært gjennom en restrukturering, sier Karl Johan Molnes i Norne Securities til E24.

Samtidig stiger en annen shipping-aksje til himmels onsdag. Like etter klokken ti stiger Havila Shipping-aksjen med 259 prosent til 6 kroner.

Havila har ikke meldt om nyheter onsdag.

– Vi er i et marked hvor aksjen går på ingenting. Når du har en enorm finansiell giring og overlever, og så får en eller to kontrakter, blir markedet veldig positivt, sier Molnes.

– Her har tidligere kapital fordampet med 99,5 prosent og det kommer masse nye aksjer inn priset til 12,5 øre per aksje. Det er ingen logikk i denne stigningen, sier han.

Flere offshore-relaterte aksjer har steget mye onsdag formiddag. Aksjene i Farstad Shipping, Archer, Multiclient Geophysical og Oceanteam har alle steget mer mer enn 10 prosent.

Advarer mot smørebom

En rekke rederier har vært gjennom restruktureringer etter oljekrisen, hvor storstilt trykking av nye aksjer ofte har vært en del av løsningen. Da er det ofte vanskelig å vite hvor mye de er verdt i ettertid.

– Vi har ingen anbefaling på Havila. Men vi tror dette skal gå bra, siden oljeprisen er på vei opp og markedet viser positive tegn, sier Molnes.

– Hvis det ikke skjer og du får en smørebom og bakglatte ski, så kan dette kræsje ned igjen, sier han.

Molnes mener høyere oljepris og høyere oljeaktivitet i USA kan bidra til vekst også i norsk oljenæring fremover.

– Dette er Trump-effekten som slår inn. Han trykker til, og det skal gjøres mye i USA. Nå skal det investeres milliarder av dollar i rørledninger. Det vil hjelpe oljeservice og gi økt overskudd og aktivitet i bransjen. Og høyere oljepris trekker alt med seg oppover, sier han.

– Vi har blant annet sett at Anadarko har solgt verdier for 2,3 milliarder dollar i Permian Basin, og det er penger som de vil investere offshore, sier Molnes.

Fjerde mest omsatt

Rundt klokken 11 er I.M. Skaugen den femte mest omsatte aksjen på Oslo Børs, etter at aksjer verdt 114 millioner kroner har byttet hender i løpet av dagen. Havilas omsetning er mer beskjeden, på rundt 10 millioner kroner.

Skaugen-aksjen er mer omsatt enn giganter som DNB, Marine Harvest og Telenor. De eneste aksjene med høyere omsetning onsdag morgen er Norsk Hydro, Subsea 7, Statoil og Yara.

Les også

Milliardene som forsvant – vekstbransjen som ble symbolet på oljenedturen

Fikk leieavtale

Oppgangen for Skaugen kommer etter at selskapet etter børsens stengetid mandag meldte om en ny leieavtale for tre multigass-skip.

Inntektene i avtalen er estimert til rundt 42 millioner dollar i året i ti år.

Kontrakten gjelder to skip på henholdsvis 10.000 og 12.000 kubikkmeter, og støttetjenester inkludert lagring og lossing av flytende naturgass, LNG, for en klient.

Arbeidet er en del av en konseptfase for selskapets småskala logistikkløsning for LNG, kalt SSLNG, hvor skipene blir en nøkkelkomponent i en «virtuell rørledning» som skal forsyne kraftverk med renere og billigere gass.

Selskapet skal levere LNG fra mars eller april, og den flytende gassen skal kjøres på lastebil og regassifiseres i afrikanske gasskraftverk som ikke er i drift fordi de mangler gass, skriver I.M. Skaugen i meldingen mandag.

Justerte gjeldsdatoer

I.M. Skaugen har også hatt obligasjonseiermøte denne uken, hvor forfallsdatoene for selskapets gjeld ble justert som del av en refinansiering.

Selskapet har en flåte på 15 skip som frakter gass, med spesialisering innen distribusjon av flytende gasser som LNG, petrokjemiske gasser, etan og våtgass som propan og butan.

Selskapets største aksjonær er Eikland AS, ledet av Morits Skaugen. Samme Morits Skaugen er også sjef i I.M. Skaugen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. I.M. Skaugen
 2. Shipping
 3. Olje og gass
 4. Skipsfart

Flere artikler

 1. Steg over 300 prosent på Oslo Børs etter kontraktstildeling

 2. – Det er lenge siden jeg har sett noe lignende

 3. Seadrill i fritt fall på grønn børs

 4. Betalt innhold

  I.M. Skaugen mot avvikling: Fra rederistorhet til bunntråler på Oslo Børs

 5. Fra aksjekrakk til kursfest: Dette er vinner- og taperaksjene på Oslo Børs i år