Telenor vil selge en ny runde Vimpelcom-aksjer for milliarder

Telenor ønsker å selge ytterligere 70 millioner aksjer i teleselskapet Veon, tidligere kjent som Vimpelcom.

SELGER: Konsernsjef Sigve Brekke tar nye grep for at Telenor skal komme seg ut av Vimpelcom-investeringen.
Publisert:

Dette fremgår av børsmeldinger fra begge selskapene.

Veon er notert både på EuroNext-børsen i Amsterdam og Nasdaq-børsen i USA, og det 70 millioner såkalte American Depository Receipts som omsettes i USA som Telenor nå vil selge.

Fredag morgen melder Telenor at prisingen på aksjene blir 3,75 dollar per stykk, hvilket peker mot en samlet transaksjonsverdi på 259 millioner dollar. Dette tilsvarer drøyt 2,2 milliarder kroner.

Sluttkursen til Veon-aksjen på Nasdaq torsdag var 3,97 dollar stykket, og Telenor selger dermed rundt 5,5 prosent under gårsdagens sluttkurs.

I meldingen fredag fremgår det ellers at Vimpelcom ikke vil regnes som et tilknyttet selskap i Telenors finansielle rapportering.

I den forbindelse vil det bli bokført et tap på 7,5 milliarder kroner i resultatregnskapet i andre kvartal.

Det er Citigroup og Morgan Stanley som er hyret inn for å bistå Telenor i aksjesalget.

Gjorde nedskrivninger

Telenor annonserte i oktober 2015 at de ville selge seg ut av den trøblete Vimpelcom-investeringen.

Telenor har fått ut over 20 milliarder i utbytter fra Vimpelcom opp gjennom årene, men skrev også ned investeringen med ytterligere 7,5 milliarder kroner i 2015 i forbindelse med at aksjene skulle selges.

Så selv om investeringen har vært et pluss for Telenor samlet sett, viser nedskrivningene i forbindelse med aksjesalgene at gevinsten har blitt mindre enn den ville blitt før.

Ett år etter at Telenor annonserte at de ville selge, meldte de et salg av 142,5 av de 580 millioner aksjene de eide høsten 2016. De endte med å selge 164 millioner aksjer i tillegg til å utstede et obligasjonslån på en milliard dollar som er konvertibelt i Veon-aksjer.

Før dette nye nedsalget gjennomføres kontrollerer Telenor 416,7 millioner aksjer, tilsvarende 23,7 prosent av mobilselskapet.

Dragkamp, utbyttekutt og korrupsjon

Telenor var i lengre tid i dragkamp med Mikhail Fridmans Alfagruppen om kontrollen over Vimpelcom.

I første halvår 2014 varslet så Vimpelcom større kutt i utbyttet over lengre tid.

Senere det samme året eksploderte den såkalte Vimpelcom-saken, da det ble kjent at selskapet skulle ha betalt et tresifret millionbeløp til et postboksselskap tilknyttet diktatordatteren Gulnara Karimova.

Saken kulminerte i februar i fjor, da Vimpelcom innrømmet lovbrudd i forbindelse med et forlik med amerikanske og nederlandske myndigheter.

Les også

Avis: Omstridt oligark vil kjøpe Dongs oljevirksomhet

Les også

Forliksavtalene med to Telenor-topper kostet 16,9 millioner kroner

Les også

Telenor øker utbyttet, men tynges av milliardnedskrivning

Publisert:

Her kan du lese mer om