- Mæland selger ut Norge bit for bit, og hun er effektiv

Næringsminister Monica Mæland har all grunn til å frykte de debattene som kommer, mener opposisjonen.

SELGER: Helt siden valgkampen i fjor har Høyre og næringsminister Monica Mæland vært klare på at de ønsker mer privat eierskap i norsk næringsliv.

Berit Roald
  • Cecilie Storbråten Gjendem
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Mandag trillet det inn to nyheter som forseglet skjebnen til det halvstatlige oppdrettselskapet Cermaq.

Først annonserte ledelsen og styret at de hadde solgt aksjene sine til oppkjøperen Mitsubishi Corporation. Deretter kom nyheten om at staten, ved næringsminister Monica Mæland, også sier ja til tilbudet på 96 kroner aksjen.

Nyheten innebærer at den norske stat nå har trukket seg helt ut som eier i oppdrettsnæringen, og for det mottar statskassen rundt 5,25 milliarder kroner. I opposisjonen på Stortinget er man bekymret:

- Mæland selger ut Norge bit for bit, og hun er effektiv. Jeg tror regjeringen frykter debatten som vil komme under behandlingen av eierskapsmeldingen, sier leder av næringskomiteen Geir Pollestad (Sp).

SKEPTISK: Leder i næringskomiteen Geir Pollestad(Sp).

Fredrik Varfjell

Ifølge ham er det stadig nye stemmer som går mot utsalg.

- Det er ikke lenger slik at det er venstreradikale som er mot utsalg, sier Pollestad til E24.

- Vi synes det er synd at Cermaq nå havner i utlandet, og at staten nå drar inn kapital som vil bli spredt rundt på verdens børser. Vi mener at den norske stat som har så mye kapital burde ha eierandeler også i viktige norske selskaper, fortsetter han.

Bekymret

Også næringspolitisk talskvinne Else-May Botten (Ap) mener Mæland bør sette på bremsene på det statlige nedsalget.

- Hun har helt klart hastverk og det er svært bekymringsverdig. Så langt har Mæland hatt ett fokus og det er å selge seg ut av de selskapene hun har fullmakt på så raskt som mulig, sier hun til E24.

Les også

Arbeiderpartiet vil ikke ha utenlandsk eier av Cermaq

Botten peker på at Mæland tidligere i år takket nei til fullmakten hun fikk om oppkjøp i Norsk Hydro.

- Det mangler dynamikk i planene til departementet. Vi mener dette skaper stor uro og vi frykter for at norske arbeidsplasser vil forsvinne til utlandet dersom regjeringen får gjennomføre flere store nedsalg, sier Botten.

UENIG: Næringspolitisk talskvinne Else-May Botten i Arbeiderpartiet.

Krister Sørbø

Ikke i pengenød

I sommer sa Mæland at alle salg regjeringen foretok skulle gi god profitt til staten, og igjen brukes på formål som kom flest mulig til gode. Arbeiderpartiets Botten mener dette er et tynt argument for salg.

- Norge er ikke et fattig land og vi har ikke behov for å selge unna eiendeler nå. Profitten fra salgene som gjøres nå vil bare gå rett inn i Oljefondet, som igjen investerer dem ute i verden. Og vi får ikke brukt mer av Oljefondet enn handlingsregelen tilsier, derfor vil ikke disse pengene komme skattebetalerne direkte til gode, sier Botten til E24.

Hun legger til at hun i utgangspunktet synes det er synd at Cermaq nå selges til et utenlandsk selskap.

Rett og slett uenig

- Jeg er enig med Botten på det at vi viser gjennomføringsevne, men helt uenig i påstanden om at vi har hastverk, sier næringsminister Monica Mæland til E24.

Hun legger til at departementet brukte god tid før Entra gikk på børs og at selskapet er et godt eksempel på hvordan en kan bruke tid, men samtidig vise evne til å fullføre prosesser. Mæland understreker også at både Cermaq og Entra er selskaper hvor departementer i lang tid har hatt fullmakt til salg.

Les også

Mitsubishi: Har ingen plan for å møte et konkurrerende bud

- Jeg er rett og slett uenig i kritikken fra opposisjonen. Det er forskjell på hastverk og handlekraft, understreker næringsministeren overfor E24.

Kunne stoppet Cermaq-salg

Da japanske Mitsubishi i slutten av september annonserte at de ville kjøpe Cermaq, uttalte næringsministeren at hun og staten var positivt innstilt på å selge.

Næringsministeren gjorde det imidlertid klart at hun ville holde døren åpen hvis det kom høyere bud fra andre aktører. Det skjedde ikke, og nå har man altså godtatt japanernes tilbud.

Da John Fredriksens Marine Harvest i fjor tilbød å kjøpe Cermaq, sa daværende næringsminister Trond Giske nei og valgte heller å kjøpe flere Cermaq-aksjer. Senere ble förvirksomheten EWOS solgt til to private equity-selskaper.

E24 skrev i september hvordan staten tjente drøye 2,2 milliarder kroner på å vente på Mitsubishis bud fremfor å slå til på Marine Harvests bud.

Les også

Mæland vil ikke invitere folket til aksjekjøp

Hverken regjeringspartner Frp, eller KrF og Venstre mener Mæland har hastverk, men næringspolitisk talskvinne Line Henriette Hjemland i KrF peker på at alle salg må være gunstige for staten dersom de skal gi flere salgsfullmakter.

Tirsdag blir det klart hvor lang tid næringskomiteen og Stortinget får på seg til å behandle eierskapsmeldingen og beslutte om Mæland får flere fullmakter til nedsalg.

Les også:

Giskes nei til Fredriksen gir staten milliardgevinst- Det er lett å tjene på etterpåklokskapMæland sier ja til Cermaq-salg: Åpner for budkampVil gi bonusordning til småsparere i EntraKan bli budkrig om MestaBI-professor om nedsalg: - Vil markere at de gjør noe konkret

Her kan du lese mer om

  1. Cermaq
  2. Norsk Hydro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Svært kortsiktig politikk

  2. Regjeringen får flertall for nedsalg i Telenor

  3. Mæland ut mot Støre: - Ordspilleri og tåkelegging

  4. Annonsørinnhold

  5. Høyre: Vi selger ikke landet

  6. Frykter utlendinger får kontroll over norsk våpenteknologi