Lockheed Martin blar opp 74 milliarder for Sikorsky

90 år etter at en ukrainsk immigrant til USA startet Sikorsky Aircraft skal selskapet nå selges. Selskapet har ikke skiftet eier på 86 år.

BLAR OPP MILLIARDER: Lockheed Martin kjøper nå helikopterprodusenten Sikorsky, som blant annet har produsert helikoptrene som transporterer den amerikanske presidenten under kallenavnet «Marine One». Her er president Obama avbildet i California i juni på vei ut av et Sikorsky VH-3D.

Carolyn Kaster
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Det amerikanske forsvarskonsernet Lockheed Martin melder at de blar opp 9 milliarder dollar, tilsvarende 74 milliarder norske kroner, for selskapet som ble startet av Igor Sikorsky i 1925.

Flypioneeren er kanskje mest kjent for å ha utviklet det første masseproduserte helikopteret R-4, samt en rekke andre fly- og helikoptermodeller.

Lockheed Martin skriver at prisen for deres del i realiteten ender på 7,1 milliarder dollar (58 milliarder kroner) fordi de oppnår noen gunstige skattemessige effekter ved kjøpet.

Lockheed kjøper selskapet fra dagens eier, forsvars- og industrikonsernet United Technologies, som har eid Sikorsky siden 1929. United står blant annet bak heisprodusenten Otis, flymotorprodusenten Pratt & Whitney og ventilasjonsselskapet Carrier.

Lockheed Martin er blant annet kjent som produsenten av Norges nye kampfly F-35, og Sikorsky for sine helikoptre til både det sivile og militære markedet. Sikorsky har i lang tid blant annet stått for leveransene av helikoptrene som frakter USAs president. Selskapet vant til slutt kontrakten om en ny leveranse, etter å ha tapt til Lockheed Martin i en tidligere runde som ble kansellert.

Lockheed Martin produserer en rekke teknologi- og våpenprodukter i en rekke land. Selskapet er hovedprodusenten av det nye kampflyet F-35 Lightning II, Norge, USA og en rekke vestlige land har bestilt. Arkivbilde.

Lockheed Martin

– Sikorsky er en naturlig partner for Lockheed Martin og komplementerer vår brede portefølje av verdensledende luftfarts- og forsvarsprodukter og -teknologier (...) Jeg er trygg på at dette oppkjøpet vil utvide vår kjernevirksomhet til de voksende områdene med helikopterproduksjon og -opprettholdelse, sier Marillyn Hewson, styreleder og konsernsjef i Lockheed Martin i pressemeldingen.

Mer utbytte i vente

Lockheed Martin forventer å fullføre oppkjøpet mot slutten av året eller i starten av neste år, gitt at nødvendige godkjenninger sikres. Lockheed skriver også at hverken utbyttemålet eller målet om å redusere antallet utestående aksjer til under 300 millioner innen utgangen av 2017, påvirkes av oppkjøpet.

Selskapet skriver at de vil bruke en kombinasjon av kontantbeholdningen sin i tillegg til å utstede ny gjeld for å betale for Sikorsky-kjøpet.

Selgeren, United Technologies (UTC), melder på sin side i en pressemelding at de vil bruke pengene fra salget til å øke tilbakekjøpet av aksjer fra aksjonærene.

– Vi er veldig fornøyd med å kunne annonsere denne transaksjonen (...) Gjennom å forlate helikopterbransjen vil UTC kunne fokusere bedre på å levere høyteknologiske systemer og tjenester til luftfarts- og byggebransjen, samt å forbedre og opprettholde leveransen av verdier til kunder og aksjonærer, sier konsernsjef Gregory Hayes i United Technologies, i pressemeldingen.

Vurderer interne kutt

Lockheed Martin varsler samtidig at man nå skal gjennomgå den fremtidige strategien for virksomheten som kalles «Government IT and Technical Services». Selskapet skriver selv at de forventer at den strategiske gjennomgangen vil føre til «en spin-off til selskapets aksjonærene eller et salg av disse virksomhetene».

I virksomheten som nå skal gjennomgås er det særlig to avdelinger som skal vurderes. De to er avdelingen for informasjonssystemer og globale løsninger, samt en del av missil- og utskytningskontrollavdelingen. Disse avdelingene er ifølge Lockheed ventet å omsette for seks milliarder dollar i år og ansetter 17.000.

I tillegg til alt dette har Lockheed sluppet sine kvartalstall mandag. De viser en forsiktig økning i omsetningen i andre kvartal fra 11,3 til 11,6 milliarder dollar. Nettoresultatet økte fra 889 til 929 millioner dollar.

Selskapet øker for øvrig guidingen sin for resultat per aksje for hele 2015. I april anslo selskapet et resultat per aksje på mellom 10,85 og 11,15 dollar. Nå er anslaget oppjustert til området 11,00 til 11,30 dollar.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Lockheed Martin

Flere artikler

  1. Gjør tidenes oppkjøp i flyindustrien

  2. – Kongsberg er en leverandør på toppnivå

  3. Inngår kjempefusjon - Oljefondet eier aksjer for 10,5 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Trump skadeskyter jagerfly-aksje

  6. Nye rekorder på Wall Street