– Ikke bare Telenor som bidrar til et godt Apple-resultat

Telenor solgte et stort antall iPhone 6 i årets siste kvartal, og det er ikke bare uproblematisk.

STRAFFET PÅ BØRSEN: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas (t.h.) og finansdirektør Richard Olav Aa la i dag frem Telenors rapport for fjerde kvartal.
Publisert: Publisert:

Et frafall av kunder i Thailand i andre og tredje kvartal i fjor førte til at Telenor så seg nødt til å ta grep, men det ble ikke smertefritt.

Dtac, Telenors datterselskap i Thailand, var problemområdet i fjerde kvartal og man ble her vitne til et markert fall i driftsmarginen, ned fra 37 prosent i tredje kvartal til 27 prosent i fjerde kvartal.

– Det er et resultat av at vi har tatt grep i Thailand. Vi var nødt til å stoppe frafallet av kunder og virkemiddelet vi tok i bruk, var salg av subsidierte iPhone 6 og en asiatiske produsert 4G-telefon, sier Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas til E24.

Subsidiering er vel trolig for de fleste godt kjent; man kan kjøpe en telefon rimeligere enn hva den veiledende prisen er, mot at man er bundet opp mot mobiloperatøren som subsidierer telefonen.

Snudde kundeflukten

Prislappen for subsidieringen, som var kraftig grunnet hard konkurranse, er imidlertid fallet i marginene.

– Vi kommer ikke til oppføre oss sånn i hele 2015, men vi kommer til å bruke det momentet som et større antall innkommende kunder gir, til å stabilisere og forhåpentligvis vokse virksomheten i 2015.

I andre kvartal tapte Dtac 187.000 kunder, i tredje kvartal forsvant det ytterligere 259.000 abonnenter, mens blant annet subsidieringen førte til at man i fjerde kvartal altså klarte å snu det til en vekst på 228.000 kunder til like over 28 millioner kunder i landet totalt sett.

Marginfall også i Norge

Man kan faktisk se en lignende effekt i Norge, et land der Telenors virksomhet gikk meget bra i fjerde kvartal, ifølge Baksaas.

Inntektene i Norge steg fra 6.675 millioner kroner i tredje kvartal, til 6.730 millioner kroner. Driftsmarginen (EBITDA) falt imidlertid fra 46 til 41 prosent.

– Vi så en utvanning av marginene i Norge også, fordi iPhone 6 ble så godt mottatt og solgte i så store volum.

– Det er ikke bare Telenor som bidrar til et godt Apple-resultat, det er jo hele bransjen, fordi Apple kommer med et knakende godt produkt, sier Telenor-sjefen.

Apple kunne i januar melde om sitt beste resultat noensinne og et iPhone 6-salg som hadde tatt helt av.

Baksaas tror det store iPhone-salget også skyldtes et oppbygget behov i form av mange som følte de måtte skifte ut en eldre Apple-telefon.

Telenor har ikke lov av Apple til å gå ut spesifikt med hvor mange iPhone-er de selger. Telenor solgte totalt 1,7 millioner smarttelefoner i fjerde kvartal.

Finansdirektøren letter imidlertid litt på sløret:

– Det er mye av det som er iPhone, spesielt i de nordiske markedene, men også i Thailand, sier finansdirektør Richard Olav Aa til E24.

– Jeg tror du får en lavere linje på dette fremover. Men margineffekten blir jo synlig i de kvartalene man har et stort salg av håndsett (telefoner journ. anm.), som vi fikk i fjerde kvartal da iPhone 6 kom i salg. Folk hadde ventet på den og man fikk også en julehandelseffekt her, sier Baksaas.

– Gått for langt i Thailand

– I kvartaler der vi selger mange iPhone får vi press på marginene, men vi henter forhåpentligvis dette inn gjennom økte abonnementsinntekter lenger frem i tid, sier Aa.

– Vi synes ikke det er negativt, vi ser at iPhone-kunder bruker mye datatrafikk og blir gode kunder av Telenor. Det jeg er bekymret for, er salget i Thailand. Der er konkurransen så hard at man selger smarttelefonene billig da de er kraftig subsidiert

– Etter mitt syn har industrien gått for langt i sine subsidier i Thailand, sier finansdirektøren.

Økte inntektene, resultatet falt

Telenors andel av Dtacs inntekter var i fjerde kvartal på 5.265 millioner kroner, opp fra tredje kvartals 4.081 millioner kroner. De fallende marginene gjorde at brutto driftsresultat landet på 1.489 millioner kroner, mot 1.524 millioner kroner i tredje kvartal.

Telenor faller bratt på børsen onsdag. Det skyldes at Telenor-resultatene totalt sett var på noe på den skuffende siden, samtidig som at utbyttet for 2014 også lå under hva markedet hadde forventet seg.

Fallet kommer etter at Telenor-aksjen den siste tiden har holdt seg nær de høyeste nivåene noensinne, etter at den satte rekordnotering på 170,40 kroner 23. januar.

Les også

– Direkte nedsalg minst aktuelt

Les også

Telenor klarer ikke å innfri høye forventninger

Les også

Telenor ber politiet etterforske Vimpelcom-utbetaling

Publisert:
Gå til e24.no