Ny tillatelse sikrer Norwegian luft under vingene
Har fått ny, norsk dispensasjon for langdistanseflyene.
Norwegian Air Shuttle (NAS) har mottatt en ny flytillatelse for sine langdistansefly fra det norske Luftfartstilsynet.
Dette bekrefter selskapet overfor E24.
Flyene vil fly på den norske tillatelsen, som innebærer rettigheter til å fly mellom Europa og USA, men de vil fortsatt være registrert i Irland.
Dermed unngår Norwegian stans som følge av problemene med å sikre tilstrekkelige godkjenninger for det irske datterselskapet i USA.
Det har tidligere har blitt spekulert i om flyene kunne bli stående på bakken fordi prosessen i USA drar ut, samtidig som Norwegian har operert på dispensasjon.
Senest mandag gjennomførte det amerikanske underhuset et budsjettvedtak som kan skape ytterligere problemer for den aktuelle lisenssøknaden.
- Dette løser disse utfordringene, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til E24.
Søker i Russland
Den nye tillatelsen er også viktig for selskapet av to andre årsaker:
- Til høsten kommer det et nytt regelverk for flysikkerhet fra EASA (European Aviation Safety Agency). Dette er allerede inkorporert i NAS.
- Russiske myndigheter har nektet Norwegian å fly i landets luftrom med leiefly. Selskapet har benyttet intern leie, men kan nå søke om ordinær overflyvningstillatelse.
- Da russerne tok Krim ga det oss en lengre omvei rundt Russland. Nå kan vi spare 40 til 50 minutters flytid, hvilket er mye både med tanke på drivstoff og for passasjerene, sier Skånvik.
Hun understreker at prosessen med å sikre tillatelse for det irske selskapet fortsetter.
- Det er fortsatt like aktuelt å beholde det irske eierskapet, lisensen og strukturen for å sikre EU-trafikkrettighetene, sier hun.
- Utålmodigheten øker
Norwegian har møtt hard motstand på den andre siden av Atlanterhavet, blant annet fra lobbyinteresser som representerer amerikanske flyselskaper.
- Det er ikke noe nytt å melde, men vi merker at utålmodigheten er større på europeisk side, sier Skånvik.
Det skal ha vært høy temperatur under et møte i kommisjonen som forvalter den såkalte Open Skies-avtalen i Wien i forrige uke. Denne består av både europeiske og amerikanske representanter.
- Strategien virker å være å la Norwegian blø sakte i hjel ettersom administrasjonen ikke handler. Men dersom de ikke gir tillatelsen, er det et brudd på de europeiske rettighetene under avtalen, sa en europeisk embetsmann til Wall Street Journal i etterkant av møtet.
Les også: