Over 90 millioner kinesere eier aksjer

Å investere i aksjer er blitt mer populært enn å være medlem av Kinas kommunistparti. 

FOLKEFEST: Bildet viser kinesiske småinvestorer følge utviklingen i aksjemarkedet natt til torsdag. I løpet av de siste årene har antallet kinesiske småinvestorer eskalert, noe som har drevet børsene opp. Nå har folkefesten blitt til frykt.
Publisert: Publisert:

Det stormer i Asia.

Enormt kraftige bevegelser har herjet på de kinesiske innenlandsbørsene de siste ukene, og som oftest har det vært fall.

Torsdag beveget for eksempel Shanghai-børsen seg mer enn 9,5 prosent. Den startet kraftig ned, men endte dagen opp 5,8 prosent.

Det kinesiske aksjemarkedet har nå mer enn 90 millioner individuelle investorer. Det er mer enn antallet medlemmer i Kinas kommunistparti, skriver Bloomberg.

Ved inngang av året hadde partiet 87,8 millioner medlemmer.

I mai hadde 40 millioner aksjekontoer blitt opprettet de siste 12 månedene. Til sammenligning fikk kommunistpartiet 1,1 millioner flere medlemmer den samme perioden, skriver Bloomberg.

For å sette antallet i perspektiv: Dette er mer enn hele Tysklands befolkning, som ved inngangen til 2015 hadde litt over 81 millioner innbyggere. Til sammenligning har Kina drøyt 1,4 milliarder innbyggere.

Les også

Økonom om kinesisk aksjeeksplosjon: – Kan se frisører som er gjort om til meglerhus

Lånte penger

Den enorme tilstrømningen av «vanlige» kinesere med normale inntekter er også hovedårsaken til den gedigne oppgangen i aksjemarkedet de siste året.

STØDIG BLIKK: En eldre aksjespekulant følger utviklingen i aksjemarkedet fra et meglerhus i Fuyang. Bildet er tatt torsdag morgen.

Millioner på millioner av småsparere, helt uten erfaring fra finansmarkedet og investering i verdipapirer, har opprettet aksjekontoer og investert sine penger i aksjer. I løpet av fem dager i mai ble det for eksempel opprettet intet mindre enn 4,4 millioner aksjekontoer.

Les også

Stort børsfall i Shanghai og Hongkong: – Kina er viktigere for Norge enn Hellas

Og ikke bare har kineserne investert egne penger: Svært mange kinesere har brukt sparepengene sine til å låne enda større beløp som igjen er blitt kastet inn i børsmaskinen. Dette kalles marginhandel.

Da nedgangen kom, er det disse som må selge aksjer for å oppfylle sikkerhetskrav fra långiver, de såkalte marginkravene. Dette har trolig forsterket nedgangen.

Les også

Kina nekter nye børsnoteringer

Kan presse bankene

Investeringsbanken Credit Suisse estimerte i mai at belånt kapital i det kinesiske aksjemarkedet kunne være så mye som 949,8 milliarder dollar, ifølge South China Morning Post i mai. Det tilsvarer nesten 7.800 milliarder kroner.

Beløpet tilsvarer rundt ni prosent av børsverdiene før nedgangen begynte.

Flere ratingbyråer har uttrykt bekymring for lånene som gis til kinesiske småinvestorer.

POPULÆRE AKSJER: Stadig flere meglerhus har poppet frem i takt med aksjeeksplosjonen i Kina. Bildet viser at meglerhus i Qingdao.

Ratingbyrået Fitch har pekt på at verdipapirforetak har fått lov til å bruke marginhandlene som underliggende sikkerhet for banklån.

Det betyr i praksis at bankenes økonomiske utvikling knyttes tettere til utviklingen i aksjemarkedet.

«Veksten i marginlånene tyder på at resultatene i aksjemarkedet kan utøve en større påvirkning på bankenes kredittprofiler, spesielt for de bankene som er mest eksponert», heter det i Fitchs analyse, gjengitt av South China Morning Post.

Les også

Kina-børsene: De rike låses inne, aksjene stiger

– Boble

Shanghai-børsen steg astronomiske 150 prosent fra starten av januar i fjor til toppen i juni i år.

Frem til nå har markedsplassen slanket seg med nær en tredel.

Aksjeoppgangen på de såkalte fastlandsbørsene, Shenzhen og i stor grad Shanghai, har på ingen måte vært drevet frem av gode økonomiske resultater fra de noterte selskapene, som er det som vanligvis skal drive børser opp.

På fastlandsbørsene er 95 prosent av aksjene eid av kinesere.

Ser man på selskaper som er notert både på fastlandsbørsene og Hongkong, har kursene vært langt høyere på disse enn på Hongkong-børsen.

TØFFE DAGER: En kvinne gnir seg i ansiktet ved en markedsterminal i et meglerhus i Nantong, øst i Kina.

Det er rett og slett den enorme etterspørselen fra de kinesiske småsparerne som har drevet aksjemarkedet til fryktinngytende høyder.

– Det kinesiske aksjemarkedet har alle trekk en boble kan inneholde, sa sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea til E24 for en uke siden.

Les også

Børsfall i Kina: – Kan påvirke mer enn Hellas-krisen

Myndighetene angriper

Myndighetene har iverksatt flere tiltak de siste ukene for å angripe børsfallet.

** Nå får hverken storaksjonærer som eier mer enn 5 prosent av selskapets aksjer eller ledere og styremedlemmer lov å selge aksjer. Forbudet er satt til å vare i seks måneder og inkluderer også utenlandske investorer.

** Statseide bedrifter får ikke selge aksjer og selskaper oppfordres til å kjøpe tilbake egne aksjer.

** Videre har myndighetene tilført penger til at statlig finansieringsfond som kan kjøpe aksjer.

** Myndighetene har foreløpig stanset planlagte børsnoteringer.

** Myndighetene har gjort det dyrere å shorte aksjer, altså at man vedder på en nedgang.

Publisert: