Kan gå mot verdens største børsnotering neste år

Kinesisk storbank vil på børs. Har eiendeler på 1.000 milliarder dollar.

STØRSTE BØRSNOTERING: Alibabas notering på New York-børsen i fjor ble verdens største børsnotering noensinne. Den kan bli overgått av noteringen av Postal Savings Bank of China. Det er imidlertid ingen opplysninger om hvor banken vil børsnotere seg.

Brendan Mcdermid
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Postal Savings Bank of China (PSBC), som er Kinas sjette største bank, planlegger en børsnotering i 2016 som kan tukte Alibabas notering i fjor som verdens største, skriver MarketWatch som siterer statlige kinesiske medier.

Banken, som for øyeblikket er heleid av det kinesiske postvesenet, China Post Group, skal ha fått grønt lys for en børsnotering fra finansdepartementet. Det ifølge en anonym kilde China Daily har vært i kontakt med.

25 milliarder dollar

Børsnoteringen skal ha som mål å hente inntil 25 milliarder dollar. Om det blir beløpet, så vil det tangere summen det kinesiske netthandelsselskapet Alibaba hentet i sin børsnotering i fjor – og som per i dag er verdens største børsnotering.

PSBC planlegger også å få inn store investorer på eiersiden innen utløpet av juni. Da skal man etter planen få seks milliarder dollar inn i kassen ved å selge rundt 15 prosent av dagens aksjer i banken, ifølge China Daily.

Det er ikke klart eventuelt i hvilket aksjemarkedet PSBC skal noteres.

Kinas sjette største

Tidligere denne uken rapporterte Financial Times at PSBC var i samtaler med en gruppe potensielle investorer angående aksjesalget i forkant av børsnoteringen.

PSBC ble etablert så sent som 2007 og er nå Kinas sjette største bank med eiendeler på 1 billion dollar (1.000 milliarder dollar).

Rekordholder

Den kinesiske netthandelgiganten Alibaba lyktes med å hente inn 21,8 milliarder dollar i aksjesalget forut for børsnoteringen i New York. I tillegg har de hentet inn 3,2 milliarder i etterkant.

Det er det meste som noensinne er reist i forkant av en notering i USA.

Aksjesalget ga en totalpris for Alibaba på 167,6 milliarder dollar, eller rett i overkant av 1.000 milliarder i norske kroner.

Les også

Alibaba-gründeren er ikke Asias rikeste lenger

Les også

– Snapchat kan bli verdsatt til 143 milliarder

Les også

- Det er som å sjøsette et stort skip. Det blir litt vugging før det setter seg

Publisert:

Flere artikler

  1. Dette blir trolig verdens største børsnotering i år

  2. Elkem på vei mot Oslo Børs – skal hente 5 milliarder

  3. Kinas rikeste mot tidenes største børsnotering

  4. Annonsørinnhold

  5. Alibaba-gründer før børsnotering: – Blir den største i menneskets historie

  6. Kjempedebut for Alibaba «hjemme» i Hongkong