«Songas problemer skyves til 2014»

Riggselskap selger seg ut av finansieringstrøbbel, men enkelte analytikere er skeptiske. Aksjen ruser.

SONGA OPP PÅ BØRS: Riggselskapet Songa Offshore er kraftig opp på Oslo Børs mandag ettermiddag.

Songa Offshore
  • Even Landre
Publisert: Publisert:

Songa Offshore stiger mandag kraftig som følge av nyheten om at riggselskapet er i forhandlinger med John Fredriksens Seadrill om salg av riggen Songa Eclipse.

Enkelte analytikere er imidlertid fortsatt lunkne til aksjen, og mener selskapet bare har kjøpt seg litt ekstra tid.

DNB Markets skriver i en analyse sendt ut til kundene mandag formiddag at salget av riggen «Eclipse» kun reduserer behovet for en emisjon marginalt.

Imidlertid skyver det problemene ut i tid, fra første halvår neste år, og frem til andre halvår 2014, mener meglerhuset.

DNB Markets mener at størrelsen på kapitalen som behøves kun blir marginalt redusert, siden Songa med et salg av riggen gir opp fremtidig kontantstrøm og refinansieringskapasitet.

Analytikerne anslår videre at selskapet behøver minst 250-300 millioner dollar. Deres tidligere estimat var på et kapitalbehov på 350-400 millioner dollar.

- Vi tror fortsatt at investorer ønsker å se en komplett finansieringsløsning fra Songa før de bidrar med ytterligere kapital. Og ettersom behovet for ny egenkapital er betydelig sammenlignet med dagens markedskapital, gjenstår risikoen for en utvanning av aksjonærene, mener DNB.

Store forskjeller i kursmål
Analytikerne anslår at Songa kan få en pris på «Eclipse» som ligger i lavere del av 600 millioner dollar.

Videre påpekes det at salget av riggen i utgangspunktet var påtenkt finansiering av Cat D-riggene - som skal bygges sammen med Statoil - men at mye av pengene nå må gå til kostnadsoverskridelser ved verft på riggene Trym og Delta.

DNB har en salgsanbefaling på Songa med et kursmål på 7 kroner per aksje, etter at kursmålet i forrige uke ble barbert fra 18 kroner.

Meglerhuset Enskilda har et kursmål på 14 kroner i Songa Offshore, og en hold-anbefaling i aksjen.

Mohn kjøpte 2 millioner aksjer
Tidligere mandag ble det kjent at storaksjonær i Songa, Bergens-familien Mohn, har kjøpt seg ytterligere opp i selskapet.

Gjennom Frank Mohn AS ble det kjøpt 1 million aksjer i Songa Offshore til en snittkurs på 8,57 kroner. Frank Mohn AS eier etter dette tilsammen 10,9 millioner aksjer i Songa, tilsvarende 5,38 prosent av aksjene i selskapet.

Les også: Smertelig nedtur for Songa

Samtidig ble det også kjøpt 1 million aksjer gjennom selskapet Perestroika AS. Kjøpet ble gjort til en snittkurs på 8,62 kroner.

Avtalen med Seadrill inneholder imidlertid en del klausuler, styregodkjenning i begge selskapene. Dessuten gar Seadrill bedt om eksklusivitet inntil 15. november for å utføre en såkalt due dilligence - en særskilt gjennomgang - av alle adekvate forhold knyttet til riggen.

Aksjen stupte
Riggselskapet ble i forrige uke svært påvirket på Oslo Børs av usikkerheten som har blitt skapt om selskapets finansieringssituasjon. Songa oppdaterte markedet tirsdag morgen - og etter det fikk aksjen brutal medfart i aksjemarkedet.

Forlengede riggopphold og usikkerhet rundt egenkapitalsituasjonen før store byggeprogram fremover sendte investorer i kø ut av aksjen.

Mandag ettermiddag sendes Songa opp 15,52 prosent til 10,05 kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Songa Offshore

Flere artikler

  1. «Det er kanskje den verste motpart man kan ha i en slik situasjon»

  2. Songa bykser etter katastrofeuke

  3. Songa varsler riggsalg

  4. Pareto ser tre muligheter for Songa

  5. Carnegie kutter Songa