- God økonomi hos bøndene er nøkkelen

Analytikere E24 har snakket med har store forventninger til Yaras kvartalpresentasjon, og frykter ikke konsekvensene av den amerikanske hetebølgen.

STORE FORVENTNINGER: Stigende gjødselpriser og sterkere dollar er noen av grunnene til de store forventningene før kvartalpresentasjonen onsdag 18.juni. Her er Yara-sjef Jørgen Ole Haslestad ved en tidligere presentasjon.
Publisert: Publisert:

Yara har steget 19 prosent på Børsen den siste måneden og forventningene er høye før onsdagens kvartalpresentasjon.

Det internasjonale landbruket har i den siste tiden vært preget av galopperende priser. E24 har tidligere skrevet om problematiske tilstander for amerikanske bønder.

Avlingene som skulle bli rekordstore kan i verste fall visne bort i hetebølgen.

Anne Gjøen i Handelsbanken forteller at hun forventer et EBITDA på 4.6 milliarder kroner i andre kvartal.

- Jeg tror gode ureapriser, sterkere dollar og lavere energikostnader kommer til å bidra til et sterkt resultat for Yara dette kvartalet. I tillegg har volumene vært bedre enn i 2.kvartal 2011, sier hun til E24.

Yara hadde et EBITDA på 4.3 milliarder i første kvartal og resultatet for andre kvartal i fjor var på 3.45 milliarder.

LES OGSÅ: Yara utvider ureakapasiteten

Hetebølge lite relevant

AksjeLongname: Yara InternationalTicker: YARMarked: OSEOrganiasonsnummber: 986228608TSID:Trade time: 2012-07-17 16:29:39Last: 279.9Close: 275.5Periode: 7days

Gjøen forteller at de høye kornprisene og hetebølgen i USA ikke vil ha noe å si for resultatet til Yara ennå.

- De høye kornprisene har i hovedsak innflytelse på neste sesong i USA - siden gjødslet alt er solgt og brukt for årets sesong, sier hun.

Hun forteller at amerikanske bønder uansett ikke gjødsler senere enn juni.

- Kornprisoppgangen gir noe sentimentbasert positiv påvirkning på nitrogengjødselpriser som har betydning for Yara og Europa også på kort sikt, sier Gjøen.

Hun sier at hele nøkkelen er at bøndene har god økonomi.

- Stigende kornpriser og god økonomi hos bøndene er viktige faktorer, og det er ikke vanlig at bøndene kjøper mindre gjødsel for neste sesong selv om avlingen denne sesongen blir dårlig, sier hun.

Store forventninger

- Jeg forventer generelt ganske sterke resultater fra Yara, men jeg tror ikke resultatene blir bedre enn i første kvartal, i motsetning til mange andre analytikere, sier Henrik Schultz i Sparebank 1 Markets til E24.

Han sier Yara har vært preget av en sterk gjødselpris den siste tiden og aksjen har fulgt oppover.

Hetebølgen i USA har ført til at prisene på blant annet korn og soyabønner nærmer seg rekordhøyder. Han mener det er for tidlig å se følgende av hetebølgen ennå.

LES OGSÅ: Mot rekordhøye maispriser

Ikke synlig før i 3. kvartal

- Oppgangen i maisprisene de siste to-tre ukene vil ikke bli synlig i resultatene for andre kvartal. Dette er fordi stigningen i maispriser har en forsinket effekt på gjødselprisene, forteller han.

STORE FORVENTNINGER: Henrik Schultz i Sparebank 1 Markets mener en sterk gjødselpris vil bidra til gode tall under kvartalpresentasjonen onsdag 18.juli.

Schultz sier at Yara indirekte påvirkes av hetebølgen i USA fordi høyere mais- og kornpriser bidrar til at også gjødselprisene og videre Yara-aksjen stiger.

Han sier at hetebølgen i en viss grad har ødelagt avlingene, noe som kan få bønder til å kjøpe mer gjødsel for å berge avlingene.

Samtidig legger han til at om hetebølgen blir for langvarig og bøndene gir opp avlingene, vil det bety at gjødselprisen kan falle igjen.

Frykter matkrise

- Dette kan virkelig utvikle seg til en katastrofe om ikke været endrer seg snart, sa Dan Basse i undersøkelsesfirmaet AgResource Co i Chicago til Reuters i forrige uke.

Flere frykter at de stigende råvareprisene i landbruket grunnet hetebølgen i USA kan utløse lignende matkriser som i 2007/2008 og 2009/2010.

Professor Ole Gjølberg ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap har tidligere sagt til E24 at norske forbrukere er svært godt skjermet landbruk og sannsynligvis ikke kommer til å merke prisstigningen i noen særlig grad.

Kan bli alvorlig

Det er derimot fattigere land med mer åpen landbrukspolitikk og større grad av avhengighet til råvarene som vil bli først rammet.

«Fattige land» er mye forskjellig. Noen land importerer en stor del av sitt kornbehov fra de store produsentlandene som USA, Australia, Brasil, Russland med flere. For disse er det selvsagt alvorlig dersom kornprisene blir vedvarende høye», skriver Gjølberg til E24.

Han sier at andre land for eksempel i Sør-Øst-Asia produserer mer ris og annen mat enn de selv konsumerer.

«For bøndene i disse landene er det selvsagt hyggelig at prisene blir høye. Neppe fullt så hyggelig for konsumentene i byene», skriver han.

Samtidig legger han til at mange av landene deltar i det internasjonale kornmarkedet i det hele tatt.

«I disse landene er det lokale avlingsvariasjoner som betyr noe», skriver han.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no