Gassgrillboom gir rekordresultat

Hexagon surfer på salgsboom for gassgriller og høyere velstand i u-land.

SELGER BRA: Grillsesongen gir bra fart for Hexagon Composites.

Sigurdsøn, Bjørn
  • Jakob Schultz
Publisert:

Det Ålesund-baserte selskapet Hexagon Composites produserer gassbeholdere til matlaging. Selskapet leverte onsdag morgen sitt beste resultat noensinne.

Les mer: Beholder-produsent tar av på børsen

Rekordresultatet skyldes økt grillbruk i Norge og velstandsøkning i Asia og Latin-Amerika.

- Vi har merket en økning av gassgriller i Norge. Kundene er du og jeg som bruker gass til koking og grilling. Særlig på Vestlandet der det har vært godt vær i vår og sommer har vi opplevd økt etterspørsel, sier konsernsjef Erik Espeset til E24.

Ved og husdyrgjødsel

Men først og fremst skyldes det gode resultatet et skifte i utviklingsland.

- I utviklingsland brukes gass mer og mer til koking og matlaging. Etterhvert som flere løftes ut av fattigdom og man får en økning i velstandsnivået ønsker flere å benytte gass fremfor å bruke vedfyring. I enkelte land erstatter gass til og med tørket husdyrgjødsel, sier Espeset.

Han ser også en global trend av mer grilling og utendørsbruk av gass.

- Med velstandsøkningen ser vi en generell markedsvekst i grilling og utendørsbruk-segmentet, sier Espeset.

Kurshopp

Selskapet oppnådde i første halvår 2009 sitt beste resultat noensinne, etter en omsetning på 457,5 millioner kroner, en økning på 26 prosent fra i fjor.

Driftsresultatet (EBIT) i første halvår kom på 45,1 millioner kroner, en forbedring på 94 prosent i forhold til i fjor.

Kursen stiger hele 23 prosent på det gode andrekvartalsresultatet, etter at 66 handler til en verdi av 2 millioner kroner er gjennomført.

Følg Hexagon-kursen minutt for minutt på E24 Børs

Stålbeholdere i 50 år

Konsernsjefen poengterer at også i Norge og Europa brukes gass-apparater til matlaging i flere husholdninger, ikke bare på fritidsboliger i sommermånedene.

Bensinstasjoner er den største forhandleren av gassbeholderne i Norge, og konsernsjefen mener flere og flere skifter sine gamle stålbeholdere.

- Vi har et unikt produkt som vi tilbyr et marked som stort sett har tatt til takke med de samme stålbeholderne i over 50 år. Dette har vært en nyhet siden vi kom med den i 2001 og er det fortsatt.

Hexagons beholdere er lettere enn de tradisjonelle ståltankene grunnet kompositt-materialet som brukes i produksjonen (se faktaboks).

Prøver å holde tritt med etterspørselsveksten

Det eneste konsernsjefen frykter nå er at de ikke klarer å mette den store etterspørselen.

- Den største utfordringen nå er å få bygget ut kapasiteten slik at vi kan holde tritt med den etterspørselsveksten som øker dramatisk grunnet velstandsøkningen i Asia, Latin-Amerika og Europa. Vi har noen få konkurrenter men vi er definitivt ledende, sier Espeset.

Miljønøytral

Han mener det ikke er noen miljømessig fordel eller ulempe at flere bruker gass til matlaging istedenfor fyring av ved og husdyrgjødsel.

- Dett er relativt nøytralt miljømessig. I de fleste områder blir det uansett brukt annen type fossil energi til koking.

- I for eksempel Nigeria har vi hjulpet mijøprofilen betraktelig fordi de der brenner gassen som en sidestrøm fra oljeproduksjonen istedenfor å utnytte den. Det av vi selger beholdere i Nigeria gjør at de kan beholde gassen og bruke den til matlagning, sier Espeset til E24.

Til forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hexagon Composites

Flere artikler

  1. Dagen derpå på børsen

  2. Yara-sjefen om markedsutsiktene: – Klart det er positivt

  3. Det norske klimaparadokset

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik frister RCCL kineserne:Nye riskokere,større kasino og mer røyking

  6. Betalt innhold

    Ukeslutt i oljebransjen – Uke 34