Hydro undertegnet avtale med brasilianske myndigheter

Norsk Hydro har undertegnet avtaler med brasilianske delstatsmyndigheter for å få i gang produksjonen ved Alunorte. – En milepæl, sier Hydro-topp.

MOT LØSNING: Hydro har undertegnet avtaler med brasilianske delstatsmyndigheter. Bildet viser en arbeider ved Alunorte-anlegget.
Publisert:

Norsk Hydro har inngått avtaler med delstatsregjeringene i Pará og Ministeri Publico, opplyser selskapet i en børsmelding natt til torsdag.

– Dette er en milepæl i arbeidet for å gjenoppta normal drift ved Alunorte, sier John Thuestad, konserndirektør og leder for Hydros forretningsområde Bauksitt & Alumina.

Ingen av avtalene som ble undertegnet inneholder noen vilkår eller tidsplan for når Alunorte kan gjenoppta normal drift.

Den nye avtalen innebærer blant annet følgende:

** Totalt må Hydro ut med 623 millioner kroner i den nye avtalen.

** Selskapet skal betale for matkuponger til familier som bor i området for 131 millioner kroner.

** Med andre utbedringer kommer summen på 323 millioner kroner, inkludert bøter på 67 millioner kroner.

** Selskapet vil også investere over 300 millioner kroner til prosjekter som støtter bærekraftig utvikling av lokalsamfunnet.

** Dette kommer i tillegg til de 200 millioner kronene man allerede har lovet bort.

** I tillegg må selskapet stille 505 millioner kroner i garanti.

Les også: (+) Syv grafer som viser Hydro-krisens globale konsekvenser

Måtte halvere produksjon

I begynnelsen av mars påla brasilianske myndigheter Hydro å halvere produksjonen ved verdens største aluminaraffineri Alunorte.

Les også

Hydros Brasil-regning har passert milliarden

Det skjedde etter at selskapet ble beskyldt for utslipp som forurenset drikkevannet for hundrevis av familier i delstaten Pará i forbindelse med et kraftig regnskyll i februar.

I august sendte brasilianske myndigheter et løsningsforslag til Hydro, og torsdag har partene skrevet under på en teknisk og en sosial avtale, skriver Hydro i børsmeldingen.

LA FREM RAPPORT: Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg la i april fram rapporten om brasilianske Alunorte og utslippene som har skapt konflikt.

Permitterte ansatte

Bakgrunnen for konflikten er et kraftig regnskyll som i februar førte til oversvømmelser i området der aluminaraffineriet Alunorte ligger.

Brasilianske myndigheter mener Alunorte forurenset drikkevannet.

I børsmeldingen skriver Hydro imidlertid at «interne og eksterne undersøkelser bekrefter at det ikke har vært overløp fra bauksittrestdeponiene eller farlige utslipp i forbindelse med det kraftige regnværet».

Les også

Fersk Hydro-gransking: Ingen indikasjoner på forurensning fra Alunorte

Hydro bekrefter at Alunorte har produsert med 50 prosent kapasitet siden 1. mars, slik brasilianske myndigheter har pålagt dem.

I juli permitterte Hydro 80 ansatte i inntil fem måneder ved bauksittgruven Paragominas, og avsluttet kontrakten for 175 innleide.

Alunorte er verdens største aluminaraffineri med rundt 2.000 egne ansatte. Hydro eier 92,1 prosent i Alunorte.

Les også

Brasil-regningen har passert milliarden

Publisert:

Her kan du lese mer om