Sjømatindeksen til himmels: Spent på neste års volumer

Lakseaksjene har økt mye i år, og denne uken kommer mange ferske tall. Analytiker er spent på produksjonsanslagene for 2019 og om kostnadene går ned.

FERSKE TALL: Denne uken kommer en rekke oppdrettsselskaper med kvartalstall, og det kan gi en pekepinn på om årets kraftige oppgang i lakseaksjene vil fortsette. Sparebank1 Markets venter et greit kvartal for de fleste, og følger spesielt med på anslagene for neste års produksjon og utviklingen i kostnadene. Illustrasjonsbilde.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

2018 har vært et meget bra år for sjømataksjene, i alle fall målt etter sjømatindeksen på Oslo Børs – som så langt i år har steget med over 70 prosent.

Denne uken leverer et knippe oppdrettsselskaper ferske tall for tredje kvartal, etter at Marine Harvest kom med sine tall i forrige uke.

Her er listen:

 • Tirsdag: Bakkafrost, Norway Royal Salmon
 • Onsdag: Grieg Seafood
 • Torsdag: Austevoll Seafood, Lerøy Seafood, NTS
 • Fredag: Salmar

Tallene for perioden juli til september kan gi en pekepinn på om oppgangen i lakseaksjene vil fortsette. I fjor dalte lakseaksjene mot slutten av året, men så langt i høst har aksjene fortsatt oppover.

– Prisene i tredje kvartal har vært litt på den svake siden, og det har vært greie volumer. Det blir nok et greit kvartal for de fleste, sier sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank1 Markets til E24.

Les på E24+

Dette er de største fiskene i Lakse-Norge

– Jeg ser ikke de store overraskelsene, vi vet i stor grad hvordan det har gått når det gjelder priser og kostnader, sier han.

Tall fra Norges sjømatråd viser at norske oppdrettsselskaper eksporterte mer laks i juli og august enn i de to foregående årene både målt etter volum og verdi, men i september var volumene og verdien lavere enn i de foregående årene.

MånedEksportverdi, mrd. kr. (2017 i parentes)Volum, tonn (2017 i parentes)
Juli5,3 (5,0)87.035 (73.542
August5,9 (5,5)99.096 (89.562)
September5,7 (5,7)88.005 (96.338)

Følger med på anslagene

De siste årene har lakseprodusentene slitt med å øke produksjonen blant annet på grunn av sykdom og lus, mens etterspørselen har steget. Det har gitt historisk svært behagelige laksepriser i området 50 til 70 kroner kiloet.

Hvis selskapene trosser motgangen og klarer å øke produksjonen mer enn ventet til neste år, vil det potensielt kunne bidra til å dempe prisene.

– Et sentralt tema denne uken blir selskapenes anslag på volumene for 2019, sier Tønseth.

Han viser til at Marine Harvest i forrige uke anslo en produksjonsvekst til neste år. Selskapet tror det vil kunne levere 430.000 tonn neste år, etter at det nylig nedjusterte årets produksjon fra 400.000 tonn til 380.000 tonn.

– Det blir også viktig å se om selskapene klarer å redusere kostnadene. Det har vært mindre vekst i volumene enn ventet i år på grunn av biologiske utfordringer. Spesielt Lerøy har hatt et høyt kostnadsnivå blant annet knyttet til lusebehandling, og der ventes det en reduksjon i kostnadene, sier Tønseth.

Han sier at han blir overrasket hvis ikke Lerøy justerer ned anslaget på produksjonsvolumene for inneværende år. Han er også spent på Salmars produksjonsanslag.

– Både Salmar og Lerøy har så langt beholdt sine anslag på volumet for i år, selv om de har hatt biologiske problemer, sier han.

Kraftig oppgang i aksjene

Marine Harvest presenterte i forrige uke sitt beste driftsresultat for tredje kvartal noensinne, og de høyeste driftsinntektene (se egen faktaboks). Tallene på bunnlinjen skuffet derimot.

Det John Fredriksen-dominerte selskapet er nå verdt over 100 milliarder kroner og er i skrivende stund det femte største selskapet på Børsen etter markedsverdi, foran selskaper som Norsk Hydro og Aker BP.

Marine Harvest-aksjen har steget 47 prosent i år, men andre lakseaksjer har steget enda mer (se oversikt i faktaboks).

Det skjer riktignok etter at lakseaksjene falt mye på slutten av fjoråret.

– Oppgangen vi har sett i år har nok vært todelt. Prisene ble sterkere enn ventet på grunn av biologiske problemer, så inntjeningen har økt, sier Tønseth.

– Den andre halvparten er en god gammeldags multippelekspansjon. Selskapene verdsettes høyere av markedet, og du klarer ikke å forklare det med resultatene alene, sier han.

– Nedsiderisiko

Lakseaksjene har historisk vært priset relativt lavt på grunn av svingningene i bransjen, men disse svingningene har kommet ned over tid. Tønseth minner om at det ikke er sikkert at dette er varig.

– Vi har vært litt tilbakeholdne til dette. Det er ikke fundamental støtte i inntjeningen for den oppgangen vi har sett. Kanskje halvparten av oppgangen ligger i økte forventninger, mens halvparten skyldes resultatene. Da får du en nedsiderisiko, sier Tønseth.

Analytikeren påpeker at prisene var mye lavere for noen år siden. Man skal bare tre år tilbake i tid da prisene var nede på 40-tallet.

– Med en slik pris hadde et selskap som Marine Harvest knapt tjent penger nå. De som husker hvor ille det kan gå, er gjerne litt mer tilbakeholdne med å sette en så høy multippel på en inntjening som kan være usikker, sier analytikeren.

Han påpeker at forholdet mellom aksjekurs og inntjening (price/earnings, eller PE) ligger på 10-12 for selskaper innen kjøttproduksjon i USA, mens selskaper innen kjøttprosessering typisk ligger på 20. Oppdrettsselskapene ligger nå på rundt 15, sier han.

– Et selskap som Marine Harvest har historisk vært priset til en multippel på 10, men nå ligger den på 14-15, sier Tønseth.

– Vi har en nøytral anbefaling og kursmål på 210 kroner på Marine Harvest. Vi syns nok også at multippelen skal ligge høyere enn tidligere, men kanskje ikke fullt så høyt som nå, sier han.

God start på fjerde kvartal

For øvrig har fjerde kvartal fått en solid start. Norges Sjømatråd melder om tidenes høyeste eksportverdi for norsk sjømat i oktober.

Volumet av eksporten gikk riktignok ned med 12 prosent til 251.000 tonn, men eksportverdien av norsk sjømat økte med 10 prosent til 9,9 milliarder kroner.

For laksen peker derimot pilene i riktig retning. Det har aldri vært registrert høyere verdi og volum i en enkeltmåned som oktober 2018, hvor lakseeksporten økte åtte prosent til 104.000 tonn, og verdien økte med 15 prosent til 6,5 milliarder kroner, ifølge sjømatrådet.

Les mer: Rekordmåned for eksport av norsk sjømat

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Oppdrettsnæring
 3. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 4. Lerøy Seafood Group
 5. Austevoll Seafood
 6. Norway Royal Salmon

Flere artikler

 1. Ferske tall fra oppdrettsbransjen: Venter vekst i 2019

 2. Knallår for lakseaksjer – analytikere tror festen fortsetter

 3. Rekordmåned for eksport av norsk sjømat

 4. Kraftig rykk i lakseprisen – høyeste siden mai i fjor

 5. Ellevill vekst for oppdrettskjempenes overskudd