Faroe-vurdering etter DNO-bud: – Undervurderer Faroes verdier betydelig

Faroe Petroleum mener DNOs bud på 1,52 pund per aksje undervurderer selskapet. Verdien er mellom 22 og 48 prosent høyere, ifølge en ekstern vurdering.

VIL KJØPE: Styreleder Bijan Mossavar-Rahmani i DNO ønsker å kjøpe konkurrenten Faroe Petroleum, men en egen vurdering Faroe har fått gjort antyder at verdien av Faroe er mellom 22 prosent og 48 prosent høyere enn DNOs bud.
Publisert:

Faroe Petroleum har i flere omganger gjentatt at DNOs bud på selskapet er for lavt.

Nå har Faroe fått gjort en egen vurdering som setter selskapets verdi mye høyere enn DNOs bud, ifølge en melding.

Vurderingen er gjennomført av Gaffney, Cline & Associates (GCA), og setter Faroes verdi til mellom 879 millioner dollar og 1,08 milliarder dollar (mellom 7,6 milliarder og 9,3 milliarder kroner), med dagens oljepriser.

Det tilsvarer mellom 1,86 pund og 2,25 pund per aksje, godt over verdsettelsen DNO har gitt gjennom sitt bud på 1,52 pund per Faroe-aksje. Budet ble formelt presentert for Faroe Petroleums aksjonærer i desember.

Vurderingen er gjort den 30. september 2018, men er ifølge Faroe oppdatert etter den siste tidens oljeprisutvikling. Nordsjøoljen Brent handles onsdag til 53 dollar fatet, fra 86 dollar fatet på fjorårets topp i starten av oktober i fjor.

Les mer (+): Børskommentar: 2019 kan bli året DNO-aksjen klatrer ut av sin kurdiske skygge

Les også

DNO kritisk til Faroes avkastning

– Undervurderer Faroes verdier

– Verdivurderingen viser at på dagens oljeprisnivå så er verdien av Faroe 22 til 48 prosent høyere enn DNOs tilbud på 152 pence per aksje, sier Helge Hammer, sjef for Faroe i Norge, i en kommentar.

– Verdsettelsen forsterker inntrykket av at DNOs tilbud undervurderer Faroes verdier betydelig, sier han.

Faroe Petroleum sitter med letelisenser og produksjon på britisk sokkel, noen lisenser i Irland og en rekke lisenser på norsk sokkel.

Selskapet er blant annet lisenspartner på Brage-feltet, er med på Fenja-utbyggingen til Neptune og er operatør for det kommende Brasse-feltet.

Les også

Faroe og Equinor i stor byttehandel på norsk sokkel

Kritisk til avkastningen

Da DNO la frem sitt bud, gikk DNO-styreleder Bijan Mossavar-Rahmani samtidig hardt ut mot oppkjøpskandidatens evne til å levere avkastning.

– Faroe har mislyktes i å levere konsekvent avkastning til aksjonærene de siste 15 årene delvis på grunn av utvannende aksjeutstedelser, utvannende opsjonsordninger og nylige vekst-utvannende bytter av eiendeler, sa Mossavar-Rahmani.

NORSK FAROE-SJEF: Helge Hammer, administrerende direktør i Faroe Petroleum Norge

Vurderingen fra Gaffney, Cline & Associates har tatt hensyn til de senesteleteresultatene fra Brasse-funnet, men har ikke tatt hensyn til selskapets ferske byttehandel med Equinor, fordi denne ikke er offisielt gjennomført.

Ifølge vurderingen sitter Faroe på rundt 102 millioner fat oljeekvivalenter.

– GCAs uavhengige verdsetting støtter klart vårt syn om at DNOs tilbud undervurderer Faroe, sier styreleder John Bentley i Faroe Petroleum.

Les på E24+

Børskommentar: 2019 kan bli året DNO-aksjen klatrer ut av sin kurdiske skygge

DNO gjør norsk comeback

DNO har i nyere tid satset på et stort comeback på norsk sokkel og har sikret seg flere lisenser, både gjennom de statlige lisensrundene og gjennom oppkjøp.

En del av satsingen på norsk sokkel innebærer også oppkjøpet i Faroe Petroleum, og den 20. desember meldte DNO at de hadde kjøpt seg ytterligere opp til en eierandel på 29,9 prosent i Faroe.

DNO har hele tiden avvist kritikken fra Faroe og mener at Faroe-aksjonærene har fått et godt tilbud.

– Dette fullstendige og rettferdige tilbudet gir Faroe-aksjonærene en sjelden mulighet til å forlate deres relativt illikvide, AIM-noterte posisjoner til en attraktiv pris i et volatilt og usikkert marked for olje og aksjer, sa Bijan Mossavar-Rahmani, styreleder i DNO i en børsmelding den 12. desember.

Publisert:
Gå til e24.no