Ekstremværet gir Gjensidige ny kalddusj: – 2018 går inn i historien som et spesielt år

Så langt har kravene etter ekstremværet kommet opp i så mye som 630 millioner kroner med et av de mest skadeutsatte kvartalene igjen av 2018. 

TOPPSJEF: Konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige sier de må gå over forsikringene sine, nå som overraskende og uforutsett vær, ikke lenger kan regnes som overraskende. Det gjelder blant annet bøndenes avlingsforsikringer.
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

At prisene øker på enkelte forsikringer har blitt kommunisert fra forsikringsbransjen en god stund, og i dag antyder Gjensidiges konsernsjef, Helge Leiro Baastad, at prisene skal videre opp.

– Vi forbereder oss på mer ustabilt vær fremover, flom, kraftig regn, branner, og det er naturlig at vi justerer prisene våre, sier Baastad.

Spesielt på forsikringer knyttet til bolig og bil vil Gjensidige jekke opp prisen.

– Tilfeldighetene har slått trenden i år. Vi forbereder oss på en mer ustabil fremtid, det er det nye signalet vi sender i dag, sier Gjensidige-toppen og fortsetter:

– Vi har ingen planer om å si at været kom overraskende på oss om et par år.

Dyster klimarapport

Den 8. oktober kom FN med en stor klimarapport som viste at vi er på vei mot en verden som betyr langt flere skader for forsikringsselskapene.

Alt tyder på at det blir varmere på kloden, og det betyr mer flom, utsatte avlinger, issmelting og generelt mer ekstremvær.

Les også

Forsikringsselskap vil selge tingene dine på Finn.no

Klimagassutslippene må reduseres med 40–50 prosent innen 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.

– Vi følger veldig detaljert med på slike rapporter, sier Baastad og forklarer at de nå vil se på hvordan de utformer sine forsikringer som følge av et potensielt nytt vedvarende værmønster.

Så langt har ekstremværet alene betydd 550–630 millioner i ekstra forsikringskrav fra Gjensidiges kunder. Det fjerde kvartalet har allerede bydd på flom i blant annet Skjåk kommune hvor det er meldt inn 100 millioner i skader til ulike forsikringsselskaper før vinteren har satt inn.

– 2018 går inn i historien som et helt spesielt år.

– Blir et dårlig år

Både selskapet selv og analytikerne er enige om at 2018 blir et svakt år for forsikringsbransjen.

– Det blir et svært dårlig år for Gjensidige. Første og fjerde kvartal er som regel de svakeste, og vi har allerede hatt dårlig vær i høst, sier analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier, som traff blink på selskapets skuffende resultater.

Han sier den eneste årsaken til at Gjensidige-aksjen holder stand er at selskapet lover å fortsette med solide utbytter til aksjonærene.

– De har en sterk balanse og er generelt et godt selskap. Det er begrenset hvor lavt aksjen kan gå, mener Gjerland.

Aksjen stengte opp 1,60 prosent torsdag, etter å ha hentet seg kraftig inn etter et fall på 4,01 prosent fra start.

I tillegg til ekstremvær, har skader på den norske bilparken steget mer enn i andre land. Årsaken er at nordmenn kjøper avanserte biler med mye ny teknologi, som er kostbart å reparere.

Les også

Gjensidige Forsikring stenger filialer og nedbemanner

Prisøkninger ble annonsert allerede i begynnelsen av 2018, og er vekstdriveren i Norge også i tredje kvartal. Selskapet har en annonsert strategi om å fokusere på lønnsomhet fremfor volum.

Gjensidige fikk et resultat før skatt på 964 millioner kroner i tredje kvartal, som er ned fra 1,58 milliarder kroner i samme periode i fjor. Det er også lavere enn analytikernes estimat på 1,08 milliarder kroner, ifølge SME/TDN Direkt.

Forsikringsresultatet landet på 573 millioner kroner, ned fra 1,15 milliarder kroner.

Premieinntektene økte for øvrig med ett prosent.

Vil endre forsikringene for bøndene

Analytikere spurte torsdag morgen Gjensidige-sjefen om varmen som gjorde at norske bønder så avlingene tørke bort sommeren 2018.

Det førte alene til krav for Gjensidige på 80 millioner kroner.

Baastad sier de nå vil se på vilkårene i bøndenes avlingsforsikringer, samt andre forsikringer knyttet til værskifte.

– Som forsikringsselskap skal vi dekke overraskende og uforutsette ting. Når hendelsene ikke lenger er overraskende går ikke det inn under normal skadeforsikring.

Gjensidige-sjefen er likevel klar på at alle kunder som rammes av ekstremvær kan være helt trygge på at verdiene deres er sikret.

Les også

Stormens økonomiske følger: Strømmangel og forsikringskrav

Les også

Nordea kjøper opp Gjensidige Bank for 5,5 milliarder

Les også

Gjensidige mister storavtale til Tryg og Nordea

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Gjensidige
  2. Gjensidige Forsikring

Flere artikler

  1. Gjensidiges forsikringsresultat halvert etter ekstremvær

  2. Gjensidige-resultatet tynget av markedsuro – tjente 1,5 milliarder i første kvartal

  3. Færre forsikringskrav under pandemien: Gjensidige har spart 167 millioner

  4. Solid resultathopp for Gjensidige

  5. Gjensidige har aldri tjent mer på forsikring