DNB varsler høyere rente

DNB-styret deler ut milliarder til eierne og sender regningen for å styrke egenkapitalen til lånekundene.

MÅ SANNSYNLIGVIS ØKE MARGINER: - Nye reguleringer fra europeiske og norske myndigheter vil føre til at bankene må øke marginene ytterligere i år, og til at lån sannsynligvis blir dyrere for både bedrifter og forbrukere, sier konsernsjef Rune Bjerke i rapporten.
  • Even Landre
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

Selv om det fortsatt er høyst usikkert om Norges Bank kommer til å foreta noen justering av styringsrenten til norske banker i aller nærmeste fremtid, så må norske bankkunder belage seg på høyere rente.

Det er ihvertfall budskapet fra Norges største bank, DNB. For å unngå en ny kollaps som man hadde i bankvesenet i 2008-2009, så møtes bankene av langt sterkere krav til sikkerhet for utlånene de har.

Les også: Sterke tall fra DNB

I forbindelse med DNBs fremleggelse av kvartalsrapporten for fjerde kvartal i fjor, varsler konsernsjef Rune Bjerke at bankkonsernet kommer til å øke sine marginer.

Skylder på reguleringer

- Nye reguleringer fra europeiske og norske myndigheter vil føre til at bankene må øke marginene ytterligere i år, og til at lån sannsynligvis blir dyrere for både bedrifter og forbrukere, sier konsernsjef Rune Bjerke i rapporten.

Det skjer dagen etter at Danske Bank (gamle Fokus Bank) har varslet sine kunder om å utlånsrenten blir satt opp.

Les også: Danske bank øker renten

De nye reguleringene har til hensikt å styrke bankenes egenkapital slik at de står sterkere rustet ved eventuelle nye bankkriser.

Svekker egenkapitalen

Men samtidig som Bjerke og styret varsler sine lånekunder om at de vil få deler av regningen for å øke egenkapitalen i banken, ønsker de selv å svekke egenkapitalen.

I en pressemelding fra banken fremgår det at styret foreslår et utbytte på 2,10 kroner per aksje. Det er en økning fra 2,00 kroner året før.

3,5 milliarder

Det innebærer en utbetaling til aksjonærene på nærmere 3,5 milliarder kroner.

Denne utbetalingen svekker den samme egenkapitalen styret og Bjerke sier må styrkes ved at lånekundene får dyrere lån.

I tillegg til de nye internasjonale kravene under Basel III, har norske finansmyndigheter varslet at de ønsker å heve risikovektene for å sikre at bankene har egenkapital nok til å tåle tap dersom boligmarkedet skulle falle kraftig.

Like før jul offentliggjorde Finansdepartementet et brev der Finanstilsynet fikk i oppdrag å skrive nye og skjerpede kapitalregler for norske banker.

De nye reglene gjør at bankene må stille mer penger bak hvert boliglån som gis ut.

Les også

- Sigbjørn kan utsette Norges Banks renteoppgangBlir tolket som rentehaukSSB spår nedgang i boliglånsrenten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. DNB

Flere artikler

  1. Sterke tall fra DNB

  2. Banktoppene avfeierrenterefs

  3. Banker til med sterke tall

  4. - Det har blitt minst like ille som vi forutsatte

  5. Nå kommer kravenebankene frykter