Kongsberg-sjefen:
- Dette er bare begynnelsen

En «milepæl» for lillebroren i Kongsberg Gruppen.

SATSER: Kongsberg-sjef Walter Qvam (innfeldt) satser tungt på oljebransjen gjennom blant annet divisjonen Oil & Gas Technologies. Her er selskapets Leda Flow-systema avbildet (Et simulatorsystem for brønner og strømningsrør)
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Olje, gass og offshore blir stadig viktigere for Kongsberg Gruppen. Konsernet har satt inn skytset både med lillebror og storebror for å tjene på de gode tidene.

For første gang rapporterer nå Kongsberg Gruppen divisjonen Oil & Gas Technologies som en egen post i regnskapet, på lik linje med forsvars- og maritimdivisjonene.

- Dette er en milepæl, selv om det er lillebroren hos oss fortsatt, sier konsernsjef Walter Qvam til E24.

Han og finansdirektøren i Kongsberg presenterte tirsdag konsernets resultater for første kvartal.

Spydspiss

Sammen med storebror Kongsberg Maritime, utgjør de to divisjonene Kongsbergs spydspiss inn mot bonanzaen i oljebransjen.

Oil & Gas ble opprettet som et eget forretningsområde i 2009, men omsetningen så langt har bare blitt rapportert i posten «øvrige inntekter» i konsernregnskapet.

Oljesatsingen til Kongsberg får omtrent halvparten av omsetningen sin fra programvare mens resten kommer fra ingeniørløsninger for subsea.

Oljedivisjonen hadde i første kvartal en omsetning på 239 millioner kroner, opp fra 172 millioner ett år tidligere.

Det norske markedet står for omtrent halvparten av dette, mens Nord-Amerika står for en fjerdedel.

Driftsoverskuddet (EBITDA) endte på minus to millioner, ned fra et driftsoverskudd på ni millioner i samme periode i fjor.

Kongsberg-ledelsen understreket at inntjeningen i oljesatsingen kan svinge en god del på grunn av at store programvaresalg kan slå ut den ene eller andre veien.

- Driftsinntekter og marginen (EBITDA) vil forbedre seg gjennom året, sa konsernsjefen om Oil & Gas-satsingen på tirsdagens presentasjon.

Kongsberg-aksjen pekte først oppover da Oslo Børs åpnet tirsdag morgen, men er ned 0,45 prosent etter snaue to timer i handelen.

Vil kjøpe seg til vekst

Mens Kongsberg Maritime står for halvparten av Kongsbergs omsetning, har selskapet ambisiøse planer for veksten til konsernets lillebror.

Kongsberg-sjefen har tidligere sagt til E24 at planen er at Oil&Gas-selskapet skal bli like stort som de andre Kongsberg-selskapene innen fem år.

- Tar det lenger enn fire år å nå målet, blir jeg skuffet, sier Walter Qvam til E24 tirsdag.

Under presentasjonen tirsdag morgen var Kongsberg-sjefen langt tydeligere enn før på at det vil komme flere oppkjøp for å styrke satsingsområdet.

- Vi vil kjøpe oss til vekst innenfor visse områder, sa Walter Qvam om satsingen.

Han ønsket derimot ikke å løfte på sløret med tanke på hvilke områder Kongsberg Oil & Gas kan tenke seg å kjøpe seg inn i.

Kongsberg har allerede kjøpt opp to selskaper for at divisjonen skal vokse.

I 2012 kjøpte de programvareselskapet Advali, og i år ble kjøpet av Apply Nemo blir fullført. De spesialiserer seg på ingeniørløsninger til oljeindustrien.

- Dette er et veldig aktivt marked med stor etterspørsel. Det er muligheter for å ta vekstposisjoner hver eneste dag. Fra vår side så handler det om hva vi velger å gjøre, og akkurat nå er veldig fokusert på å få Apply Nemo og Oil&Gas til å smelte sammen.

Qvam sier han så langt er veldig fornøyd med integreringen av de to organisasjonene.

Omdisponerer internt

Den andre divisjonen som nyter godt av aktiviteten i oljesektoren er Kongsberg Maritime.

Ifølge Kongsberg-sjefen samarbeider storebror Maritime med lillebroren Oil & Gas tett på mange områder, blant annet systemer for miljøovervåkning.

Maritime leverte en bedre omsetning i første kvartal (opp fra 1,84 til 2 milliarder), men enn noe lavere driftsmargin (EBITDA - fra 15,7 til 14,1 prosent).

Maritime har tre avdelinger, innenfor Subsea, Merchant (handelsfartøy) og Offshore. Mens offshore-området går så det griner, sliter Merchant-avdelingen kraftig med nedturen i shipping-bransjen.

Ser man på omsetningen til Maritime, står Offshore så langt i år for 65 prosent, en økning fra 55 prosent i 2012. Samtidig har shipping-omsetningen sunket fra 20 til 12 prosent.

Konsernsjefen bekrefter at Kongsberg Maritime har omdisponert internt for å møte utviklingen.

- I det store bildet er det ikke flyttet veldig mange, men det har skjedd en overgang fra Merchant til Offshore både i Korea og Norge. Det vil vi se mer av, sier Walter Qvam.

- Det er jo muligheter man har innenfor et stort konsern, ettersom man jobber med mange av de samme tingene, legger han til.

Han avviser likevel at Offshore-avdelingen må ta støyten for Merchant-avdelingen fremover.

- Alle må bære seg selv. Alle sammen må levere i forhold til forretningskrav.

- Må se ting over lengre tid

Flere analytikere har stilt spørsmål ved Kongsberg Gruppens evne til å hindre marginfall, særlig innenfor Kongsberg Maritime.

Fra 2011 til 2012 falt Kongsberg Maritimes driftsmargin fra 16,1 til 12,2 prosent, noe marginen også endte på i første kvartal i år (her refereres det til EBITA tall. Kongsberg Gruppen har fra og med i år gått over til EBITDA-tall).

På tirsdagens presentasjon ble ledelsen spurt om en EBITDA-margin på 14,1 prosent er den nye normalen (EBITA - 12,2 prosent). Finansdirektør Hans-Jørgen Wibstad sa at de ikke guider så spesifikt, men sa at dette trolig ville være nivået fremover.

Konsernsjef Walter Qvam kontret også med at analytikerne må evne å se ting i litt lengre perspektiv.

- Ser man på kostnadsnivået og marginene i Kongsberg Maritime over en lengre periode er det veldig, veldig bra, sammenlignet med snittet de siste årene.

Konsernledelsen er allerede i gang med å skjerpe inn på utgiftssiden.

- Det jobbes med veldig konkrete tiltak nå. Men det er en stor skute med over 4.500 ansatte i mange land, så det tar sin tid. Men vi ser i dette kvartalet at det har begynt å normalisere seg, sier Walter Qvam, og legger til at konkurransen i markedet er økende.

Les også

Maritimt vokser i KongsbergKongsberg-sjefen om oljeboring i Lofoten: - Jeg tror og mener det bør kommeSvakere fra Kongsberg GruppenSlik skal Kongsberg trosse isen i Arktis

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Taper millioner påbudsjettkaos i USA

  2. Shipping-salget på vei mot comeback

  3. Marginpress i Kongsberg Gruppen

  4. – Opplever økning i kanselleringer

  5. Marginene til sjøs øker for Kongsberg