Telenor-sjefen: - En ganske fenomenal mulighet

Jon Fredrik Baksaas kan bli «banksjef» i flere land.

NESTEN HELT BANKSJEF: Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor har tro på selskapets bank- og forsikringssatsning.
Publisert: Publisert:

Skjønt, Telenors konsernsjef synes det er for tidlig å ta i bruk tittelen.

- Vi kan vel ikke kalle oss bank- og forsikringssjefer enda. Men vi har nå litt bankaktivitet på gang, og jeg mener at det er en ganske fenomenal mulighet i de markedene som ikke har bankpenetrasjon fra før, sier Baksaas til E24.

Telenor har allerede en mobilbank oppe og går i Pakistan, og denne skal utvides med mobile spareprodukter. Dermed kan kundene som før benyttet seg av kontanter få renter på sparepengene sine.

- Da vi begynte med dette i Pakistan var det bare 20 prosent som hadde tilgang til en bankkonto, og tilgang til bankkonto er en del av den infrastrukturen som er med på å øke den økonomiske aktiviteten i et hvert land, sier Baksass.

- Hvis vi kan bidra til å løfte den prosessen og doble prosentandelen gjennom kontotilbud, så mener jeg at vi er i gang med en skikkelig interessant forretningsmulighet.

Les også: Telenor starter sparebank i Pakistan

Telenor har tidligere vist til en undersøkelse gjort av Boston Consulting Group, som konkluderer med at Pakistans bruttonasjonalprodukt kan øke med opp til tre prosent frem mot 2020, ved at befolkningen får tilgang til mobile bankløsninger.

Liten fortjeneste

Foreløpig har banksatsningen kastet lite av seg i kroner og øre for Telenor.

- Vi har egentlig ikke kommet i gang på kontonivå, foreløpig har vi drevet mest med transaksjoner og pengeoverflytting. Vi har lansert kontotilbudet og fått en del kunder, men det er ikke sånn at det bidrar til tallene, sier Baksaas, med henvisning til selskapets slipp av sitt kvartalsregnskap fredag.

Les også: Tar skylden for svak start i datterselskap

Telenor-sjefen tror likevel at både bank- og forsikringstjenester blir viktigere for selskapet i fremtiden. Forsikringsbiten er allerede i gang i det asiatiske massemarkedet.

- Det er vår evne til å sette sammen verdikjeden, markedsføre og selge den som avgjør om vi lykkes med dette. Det regulatoriske rundt finans er veldig forskjellig fra land til land, så vi får veldig forskjellige implementeringsmodeller, sier han.

Vurderer Europa

Det er uaktuelt for Telenor å forsøke seg i den norske banksektoren, der belegget allerede er høy, men trekker fram land som Ungarn og Serbia som spennende. Telenor har allerede virksomhet i disse landene.

- Ungarn og Serbia har et mindre utviklet privatmarked for banker enn det vi har her i Norge. I Bangladesh har snart halve befolkningen bankkonto. I India vil dette være vanskelig å få til, fordi reguleringen er veldig streng, sier Baksaas.

Telenor har tilbudt finansielle tjenester siden 1998, men har den siste tiden styrket dette området. Tjenestene i Pakistan tilbys gjennom Telenors Easypaisa-samarbeid.

Publisert:
Gå til e24.no