Børssmell i Europa

Italiensk valgkaos senker aksjemarkedene, men i Oslo henter markedet seg inn.

BØRSENE FALLER KRAFTIG: Etter kraftige fall på USA-børsene og i Asia i natt, var det ventet kraftige negative utslag også i Europa. Usikkerheten om valget i Italia sprer usikkerhet.
Publisert:

Oppdatert klokken tirsdag formiddag klokken 11.

Usikkerheten om Italias fremtid er intakt etter at majoriteten av stemmene er talt opp etter valget.

I finansmarkedene frykter man en usikker situasjon uten klart flertall i parlamentet i eurosonens tredje største økonomi. Som kjent, når det oppstår usikkerhet reagerer investorer med å gå ut av risikable posisjoner.

Etter kraftige fall på USA-børsene og i Asia i natt, var det ventet kraftige negative utslag også i Europa.

På Oslo Børs ble dagen innledet med et umiddelbart fall på halvannen prosent.

Imidlertid har det norske aksjemarkedet hentet seg noe inn i løpet av formiddagen, og like før klokken 11 var hovedindeksen ned 0,76 prosent, til 471,13 poeng.

Følg spenningen i markedene med E24 BØRS

Kontraktene på nordsjøolje omsettes i formiddag for 113,55 dollar, opp 25 cents i dagens handel.

Statoil er mest omsatt, og aksjen er ned 0,76 prosent. DNB faller 1,3 prosent, mens Yara-aksjen sendes ned 0,67 prosent.

I Italia sendes hovedindeksen i Milano ned drøyt 4 prosent, mens Dax i Frankfurt faller 1,7 prosent. FTSE 100 i London er ned 1,3 prosent og i Paris faller hovedindeksen Cac-40 2 prosent.

I Spania er IBEX-indeksen ned 3,8 prosent.

Les også: Høyeste statsrente på tre måneder i Italia

- Et parlament uten klart flertall var antagelig det verste utfallet man kunne tenke seg ut fra et markedsperspektiv. Det er derfor ventet en sterkt negativ åpning for europeiske børser denne morgenen, skrev Danske Bank i en rapport før dagens åpning.

- Italienerne har vist stor misnøye med innstrammingstiltakene som er introdusert av teknokraten Mario Monti, skriver bankens analytikere, og legger til at det oppstår frykt for at gjeldskrisen potensielt kan blusse opp igjen.

Les også: - Frykter Italia vil droppe sparetiltakene

Innfører bonus
Flyselskapet SAS vil nå innføre fordelsprogrammet EuroBonus på tjenestereiser med fly innenriks med SAS og Widerøe. Samtidig varsler SAS søksmål mot den norske stat for å få fastsatt at «Forskrift om forbud mot bonusprogram» i innenriks luftfart ikke lovlig kan opprettholdes for øvrige kunder.

SAS-aksjen åpner ned 3,95 prosent.

Bud på selskap
Dagens soleklare vinner fiskemelselskapet Copeinca, som har fått beilere på kroken. China Fishery Group (CFGL) varsler tirsdag at det fremmer et bud på alle utestående aksjer i selskapet.

CFGL ønsker å betale 53,85 kroner per aksje, hvilket priser selskapet til 3,15 milliarder kroner. Budet representerer en premie på 29,4 prosent over volumvektet gjennomsnittlig aksjekurs over de siste tre månedene.

Aksjen er opp 32,05 prosent til 58,50 kroner.

Det er kommet flere kvartalsrapporter denne morgenen, her er lenker til resultatene:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om