Sterk vekst for Facebook: Inntektene steg 47 prosent

Facebook sier selskapet har redusert tiden folk bruker på tjenesten med 50 millioner timer per dag, blant annet ved å kutte mengden virale videoer.

FERSKE TALL: Teknologiganten Facebook legger frem ferske tall onsdag, med en kraftig økt omsetning. Selskapet skuffer likevel markedet med et svakere resultat enn ventet.
Publisert:

Facebook leverer et resultat på 1,44 dollar per aksje i fjerde kvartal.

I samme kvartal ett år tidligere leverte nettgiganten et resultat på 1,21 dollar per aksje.

Det kom frem i selskapets kvartalsrapport onsdag.

Omsetningen stiger 47 prosent til 12,97 milliarder dollar i kvartalet.

På forhånd var det ventet et resultat på 1,94 dollar per aksje og en omsetning på 12,55 milliarder dollar, ifølge FactSet via Marketwatch.

Tallene gjør at Facebook-aksjen faller over fire prosent i etterhandelen på Wall Street.

Nå utdyper selskapets grunnlegger hvilke endringer han vil gjøre for å gjøre forretningsmodellen mindre utsatt for kritikk:

– 2017 var et sterkt år for Facebook, men det var også et tøft et, sier Facebooks sjef og grunnlegger Mark Zuckerberg i en melding.

– I 2018 fokuserer vi på å sikre at Facebook ikke bare er morsomt å bruke, men også bra for folk og samfunnet. Vi gjør dette ved å oppmuntre til meningsfull utveksling mellom mennesker heller enn passivt forbruk av innhold, sier Zuckerberg.

Begrenser virale videoer

Blant annet begrenser selskapet antallet virale videoer for å sikre at folk ikke bruker for mye tid på dem.

– Totalt har vi gjort endringer som reduserer tiden folk bruker på Facebook med 50 millioner timer per dag, sier han.

Det tilsvarer to minutter mindre per aktive daglige bruker, ifølge TechCrunch.

Mindre tidsbruk blant brukerne vil kunne gå ut over selskapets reklameinntekter, men potensielt kan det også bidra til at forretningsmodellen blir mer bærekraftig og at kritikken mot selskapet reduseres.

USAs femte største selskap

Nettgiganten er for tiden det femte største selskapet i USA med en markedsverdi på rundt 550 milliarder dollar.

Aksjekursen har steget med rundt seks prosent så langt i 2018, og er opp 62 prosent siden starten av fjoråret.

Tjenesten hadde 2,13 milliarder aktive brukere i desember, en oppgang på 14 prosent fra året før. Facebook hadde 1,4 milliarder daglige aktive brukere i samme måned, som også er en oppgang på 14 prosent fra samme måned året før.

Facebook økte antallet ansatte med 47 prosent i fjor, til 25.105 ansatte.

Har fått kritikk

Facebook har vært i hardt vær i det siste, etter beskyldninger om at selskapets plattform brukes til å spre falske nyheter, og at utenlandske aktører brukte sosiale medier som Facebook til å påvirke USA-valget.

Facebook har tatt grep for å forbedre nyhetsstrømmen, men aksjen falt da grunnleggeren Mark Zuckerberg nylig kunngjorde endringer som at nyhetsstrømmen skal handle mer om lokalt innhold og nyheter fra venner.

Les mer: Facebook-fall på 19 milliarder dollar etter Zuckerberg-oppdatering

Nyhetsstrømmen er viktig for Facebook, og reklame knyttet til denne står for rundt 85 prosent av selskapets inntekter, ifølge Barclays.

Bokførte skattesmell

Selskapets resultat i fjerde kvartal hadde vært bedre uten skattereformen. Resultatet per aksje er på 2,21 dollar per aksje hvis man trekker fra effekten av skatteendringer fra nyttår, sier Facebook.

Mange selskaper har tatt en smell i fjerde kvartal på grunn av disse endringene, som inkluderer en reduksjon i selskapsskatten fra 35 til 21 prosent

Dette vil likevel være positivt for amerikanske selskaper på sikt.

Microsoft-aksjen faller også

Teknologigiganten Microsoft kom også med tall onsdag. Selskapet leverte et resultat på minus 82 cent per aksje i fjerde kvartal, mot et positivt resultat på 80 cent per aksje i samme kvartal året før.

Årsaken til nedgangen er at selskapet bokfører et tap på 13,8 milliarder dollar på grunn av skattereformen som reduserer selskapsskatten i USA til 21 prosent fra tidligere 35 prosent.

Dette er positivt for selskapene på lang sikt, men reduserer samtidig verdien av enkelte skattefradrag, noe som gjør at mange selskaper har tatt en smell i fjerde kvartal.

Aksjene til Microsoft faller med rundt 2,4 prosent i etterhandelen.

Omsetningen i Microsoft steg til 28,92 milliarder dollar, fra 28,28 milliarder dollar ett år tidligere.

USA-børsene steg

Amerikanske børser stengte noe høyere onsdag, etter fall de foregående to dagene.

  • Dow Jones var opp 0,28 prosent
  • S&P 500 stenger opp 0,05 prosent
  • Nasdaq Composite stenger opp 0,12 prosent
Publisert: