Nel leverer sin første hydrogenstasjon i Asia: – Et gjennombrudd

Nel har fått kontrakt på sin første hydrogenstasjon i Asia, etter tidligere å ha fått kontrakter i blant annet California og Frankrike.

NYTT GJENNOMBRUDD: Norske Nel skal levere sin første fyllestasjon for hydrogen til Sør-Korea, og mener dette er et gjennombrudd. Dette er et illustrasjonsbilde av en hydrogenbil som fylles med drivstoff.

Foto: Nel Hydrogen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Nel skal levere en hydrogenstasjon til Joong Do Gas, et selskap som blant annet selger LPG-drivstoff i Sør-Korea.

Kontrakten er verdt to millioner euro (19 millioner kroner), og dette blir det norske selskapets første installasjon i Asia.

Det kommer frem i en melding fra Nel.

– Dette er Nels første leveranse til Sør-Korea og den første til Asia. Vi har jobbet med Korea i trekvart år, og dette er et gjennombrudd, sier konsernsjef Jon André Løkke i Nel ASA til E24.

– Vi forventer mer fra Sør-Korea. Dette er bare starten, sier han.

Nels store vendepunkt var da selskapet i fjor begynte å levere fyllestasjoner for hydrogen i California i samarbeid med Shell og Toyota.

Selskapet har også inngått avtale om å bygge, drive og vedlikeholde opptil syv hydrogenfabrikker i Frankrike.

I tillegg skal Nel levere to demostasjoner for den amerikanske hydrogenlastebilprodusenten Nikola, og ha rett til å bygge selskapets 16 første hydrogenstasjoner i USA.

Les mer: Analytiker om Nels avtale med Nikola: – Helt fantastisk

– Svært viktig

Analysesjef Karl-Johan Molnes i Norne Securities sier at det kan være krevende å komme seg inn nye markeder.

– Det er svært viktig å vinne de første kontraktene i fornybarmarkeder. Nå er Nel nummer én i USA og en av de ledende i Sør-Korea, sier Molnes til E24.

Han peker på at Nel er alene om å ha kapasitet for industriell serieproduksjon av utstyr for elektrolyse med sitt anlegg på Notodden og anlegg for produksjon av hydrogenstasjoner og pumper i Danmark.

– Når volumene kommer vil Nel dominere markedet, sier han.

Les også

Analytiker om Nel-avtale: – Helt fantastisk

Håper på flere Asia-kontrakter

Det er mye som skjer innen hydrogen, og Nel får mange henvendelser. Ifølge Løkke krever det mye jobb å finne ut hvilke prosjekter selskapet skal jobbe videre med.

– Generelt er det enormt mye aktivitet i hydrogenmarkedet, det ser du av nyhetsflommen, det kommer noe hver dag og hele tiden, sier Løkke.

– Vår utfordring er å jobbe mest systematisk med de mest seriøse, og det som ikke ligger for langt ut i tid. Det er slik vi jobber, sier han.

– Hvilke andre muligheter ser dere i Asia?

– Det er to andre store, viktige markeder i Asia, og det er Japan og Kina, sier Løkke.

– Kina kom sent inn, men når de først beveger seg går det fort. Der jobber vi nå med strategi, og hvordan vi skal gå inn, hvilke partnere vi eventuelt skal knytte oss opp mot, sier han.

– Har du håp om asiatiske kontrakter også utenfor Sør-Korea?

– Absolutt, sier Løkke.

Les også

Øl-kjempe bestiller 800 Nikola-lastebiler

Målet er 100 stasjoner

Ifølge Nel ASA har regjeringen i Sør-Korea dannet et eget partnerskap som skal bygge ut infrastruktur for hydrogen, med et mål om å etablere fyllestasjoner langs de mest trafikkerte veiene og motorveiene, og i de store byene.

Nel er deltager i dette prosjektet gjennom datterselskapet Nel-Deokyang, sammen med flere andre koreanske industriselskaper, kraftselskaper og bilprodusenter.

– Sør-Korea er for tiden ledende innen industrien, med et mål om å ha 100 fyllestasjoner for hydrogen på plass innen 2020, sier Løkke i en pressemelding.

Stasjonen skal installeres ved en eksisterende en LPG-stasjon, og selskapet setter i gang på slutten av året.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nel
 2. Bil
 3. Sør-Korea

Flere artikler

 1. – Må kanskje unne oss et lite wienerbrød

 2. Nel får kontrakt til «flere milliarder»: – Gjennombruddet

 3. Betalt innhold

  Nel får kontrakt verdt «flere milliarder» med Nikola

 4. Annonsørinnhold

 5. Nikolas Europa-satsing kan gagne Nel: – Vi heier jo på Nikola

 6. Nel vil bruke 150 millioner på Notodden