Finanstilsynet gir grønt lys til Vipps-fusjon

En sammenslåing av Vipps, BankID og BankAxept kryper nærmere etter at også Finanstilsynet har gitt tommelen opp.

MOT FUSJON: Vipps' fusjon med BankID og BankAxept er ett skritt nærmere å bli en realitet.
Publisert:

Bankaktørene Vipps, BankID og BankAxept ønsker å slå sammen sine virksomheter, men inntil nå har myndighetene ikke gitt sitt påkrevde medhold.

I en melding fra Finanstilsynet skrives det at de har gitt råd til Finansdepartementet om at det gis tillatelse på enkelte vilkår til sammenslåing av Vipps, BankID og BankAxept.

I april ga Konkurransetilsynet sitt positive tilsagn til sammenslåingen. Men Vipps og det nye selskapet måtte forplikte seg til å tilby BankID-tjenester på ikke-diskriminerende vilkår til konkurrenter.

Les også: Tre grunner til at Vipps-fusjonen er så viktig

Stiller krav

I sitt vedtak skriver Finanstilsynet at de godtar å la Vipps overta både BankAxept og BankID, med krav om beregning av ansvarlig kapital etter den metode som til enhver tid gir det høyeste beløpet.

Vipps må også legge frem en kriseplan som sikrer videreføring av samfunnskritiske funksjoner, som skal godkjennes av Finanstilsynet innen seks måneder. Funksjonene er knyttet til måten BankID brukes til identifikasjon hos offentlige instanser.

Les også

Slik rulles Apple Pay ut i Norge: – Skal brukes overalt innen to år

– Vi er veldig glade for at Finanstilsynet har gitt en positiv tilråding til Finansdepartementet, og vilkårene de legger til grunn er både hensiktsmessige og rimelige, sier Vipps-sjef Rune Garborg i en pressemelding.

På Jensens bord

Det er Finansdepartementet og finansminister Siv Jensen som har siste ord i saken.

– Rask behandlingstid er viktig for at vi skal være i stand til å møte en enda sterkere konkurransesituasjon og skape en sterk, nasjonal aktør innen betaling og identifisering. Vi håper at Finansdepartementet treffer en avgjørelse som er i tråd med innstillingen fra Finanstilsynet så fort som mulig, sier Garborg.

Kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i Finansdepartementet skriver i en sms at tilsynets tilrådning inngår i beslutningsgrunnlaget når søknaden behandles.

– Vi vil vurdere saken grundig, og det er derfor for tidlig å si hva vår konklusjon vil bli, skriver hun.

Les også

Is, pølser og brus ga ny Vipps-rekord

Les også

Finanstilsynet pålegger Kameo å stenge virksomheten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om