Skatteoptimisme bremset Flynn-fallet: Beste Dow Jones-uke i år

Kaoset etter Flynns erkjennelse sendte Wall Street ned i rakettfart. Optimisme rundt Senates avgjørelse om skattereformen gjorde likevel at Dow Jones fikk sin beste uke hittil i år.

SIKTET: Donald Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn er siktet for falsk forklaring og har erkjent forholdene.

Foto: Chip Somodevilla AFP
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Det som startet som en bra slutt på uken, ble raskt omgjort til panikktilstander på Wall Street fredag. Meldinger fra amerikanske medier om at Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ville vitne mot Trump, sendte sjokkbølger gjennom aksjemarkedet.

Brått falt alle de amerikanske indeksene kraftig og dro med seg dollaren i dragsuget. På motsatt front steg «fryktindeksen» Vix hele 23,70 prosent.

Dow Jones var en periode ned omkring 300 poeng. I en ellers så bra uke for indeksen.

Fallet ble ikke så hardt som det så ut som rett etter nyheten om Flynn sprakk, da optimismen i Senatet rundt skattereformen er stadig økende.

Dow Jones stengte dermed ned 0,17 poeng, men likevel ender indeksen, som torsdag passerte milepælen 24.000 poeng for første gang, med den beste børsuken så langt i år.

Også for Nasdaq Composite (-0,38 prosent) og S&P 500 (-0,21 poeng) ble det en heller begredelig slutt på uken.

Gullet steg

Det var ABC News som skapte sjokkbølger i aksjemarkedet, da de meldte at Flynn var klar for å vitne mot Trump, samt at Trump hadde instruert Flynn til å snakke med russiske myndigheter.

Les også

Kraftig markedsuro etter at Flynn erklærte seg skyldig

– Om du tror markedet har steget de siste 13 månedene på Trump, ødelegger denne nyheten ditt bilde, sa Jeremy Klein sjefstrateg i FBN Securities, ifølge CNBC.

– Markedet liker ikke usikkerhet, og dette er den ultimate usikkerhet, fortsatte Klein.

Nyheten skapte også utslag på gullprisen som steg 15 dollar på kort tid, senere har den falt noe tilbake igjen, men selges fortsatt 7–8 dollar over utgangspunktet før nyheten kom.

Oppdatering 03.12.17: ABC News har suspendert journalisten som rapporterte at Trump ba Flynn opprette kontakt med Moskva.

Skatteoptimisme

Torsdag ettermiddag kom meldingen fra republikanernes nestleder i Senatet og Texas-senator John Cornyn, som sa partiet hadde sikret flertall for den omdiskuterte skattereformen.

Det var på forhånd ventet at en avstemning omkring skattereformen ville bli gjort allerede tidlig på dagen fredag.

Likevel har det fredag kveld fremdeles ikke blitt noen avgjørelse i debatten som ble startet i lovforsamlingen allerede torsdag.

Reformen vil senke skatten for bedrifter og velstående amerikanere, noe Trump har kjempet for lenge. Skattekuttene Trump i utgangspunktet la opp til beløper seg til omkring 1.500 milliarder dollar, rundt 12.000 milliarder kroner over de neste ti årene.

Det er ventet at dersom Senatet godkjenner reformen vil det være med en rekke endringer, hvor man senere vil måtte forhandle med Representantenes hus for å komme til enighet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Wall Street

Flere artikler

  1. Kraftig markedsuro etter at Flynn erklærte seg skyldig

  2. Knallsterk børsdag på Wall Street

  3. Brems i rekordrally på Wall Street – Apple bikket ny toppnotering

  4. Annonsørinnhold

  5. Wall Street avsluttet redkorduken i minus

  6. Tokyo-børsen passerte milepæl for første gang på 29 år