Elon Musk om Tesla-trøbbel: – Jeg er tilbake til å sove i fabrikken

Tesla-produksjonen halter fortsatt, og nå tar sjefen grep.

MOTGANG: Elon Musk har tatt direkte kontroll over produksjonen av Model 3 etter store forsinkelser. Nå er det «tilbake til å sove på fabrikken» for Tesla-sjefen.

Foto: Joe Skipper Reuters
 • David Bach
 • Petter Winther
Publisert:

Mandag kveld ble det klart at Tesla økte produksjonen av Model 3 kraftig i første kvartal. Fra å ha levert drøye 1.500 biler totalt i fjerde kvartal, har Tesla nå kommet opp i 2.000 biler per uke. Likevel bommer de på målet på 2.500 biler i uken.

Dermed har Elon Musk selv tatt direkte styring over produksjonen av modellen. Bekreftelsen kommer frem i en noe konfronterende utveksling på Twitter.

Da The Information-journalist Amir Efrati delte nyheten om at Musk hadde satt kjøretøyssjef Doug Field til side for selv å ta kontroll over Model 3, svarte Musk at han ikke syntes det var noe å skrive om.

Bilbransjen er helvete

Likevel bekreftet han altså i et senere svar: «For rundt et år siden ba jeg Doug om å lede både prosjektering og produksjonen. Han var enig i at Tesla hadde behov for bedre samsvar mellom prosjektering og produksjon, så vi ikke designer biler som er utrolig vanskelig å bygge. Akkurat nå, dog, er det bedre å 'splitte og herske', så jeg er tilbake til å sove i fabrikken», skriver Musk.

Han legger også til at «bilbransjen er helvete».

Grepet har likhetstrekk med produksjonen av den forrige modellen fra Tesla, Model X, da Musk hadde en sovepose i nærheten av produksjonslinjen så han så raskt som mulig kunne ta tak i forsinkelser, skriver Bloomberg.

Les også

Norsk investor-topp om Tesla: – Kan ikke se hvordan de skal overleve

Produksjonen den gangen ble sterkt forsinket på grunn av bilens kompliserte vingedører, spesialbygde bakseter og andre unike tilleggsfunksjoner, og Musk fortalte investorer i 2016 at han, i tillegg til å ha en sovepose for hånden, flyttet skrivebordet sitt til hvor enn problemene var størst inne på fabrikken.

Falt 112 milliarder kroner i mars

Så gjenstår å se om Tesla kommer seg gjennom sine siste problemer med hodet over vannet. Stadig færre analytikere har troen, skrev E24 søndag.

En beregning med utgangspunkt i kurs og antall utestående aksjer viser at Teslas markedsverdi falt med drøyt 14,3 milliarder dollar i mars måned. Det tilsvarer over 112 milliarder norske kroner i dagens kurs. Andre påskedag lyder Teslas markedsverdi 44,9 milliarder dollar.

– Produksjonen av Model 3 er det viktigste for Tesla, så Elon fokuserer på det, mens Doug skal drive med utvikling av motorer, sier en talsperson for Tesla.

Tesla-aksjen falt 5,13 prosent på Wall Street mandag kveld.

Les også

Norsk investor-topp om Tesla: – Kan ikke se hvordan de skal overleve

Les også

Tesla-aksjens mørke måned:
Har falt med 25 prosent så langt i mars

Les også

Dødsulykke og nedgradering senker Tesla

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Tesla Motors
 2. Elon Musk

Flere artikler

 1. Musk varslet Model Y-nyheter med småfrekk dans

 2. Nettsted: Tesla droppet kritisk test før viktig produksjonsfrist

 3. Betalt innhold

  På innsiden av Tesla-fabrikken

 4. Betalt innhold

  Stort intervju med Elon Musk: – Uunngåelig å satse selskapet

 5. Ti år med Tesla på børs: Aksjen har banket «alle»