Fredriksen-satsing får riggjobb verdt 870 millioner: – At de får en slik kontrakt er bra

Tyske Wintershall gir nybygget West Mira boreoppdrag på Nova-feltet verdt 870 millioner kroner. En god kontrakt for Northern Drilling, vurderer analytiker.

SATSER I RIGG: John Fredriksen har gjennom boreselskapet Northern Drilling satset på kjøp av billige rigger.
Publisert: Publisert:

John Fredriksens riggsatsing Northern Drilling har satset på å kjøpe rigger på billigsalg i påvente av at det kriserammede riggmarkedet skal snu.

Nå har selskapet sikret seg arbeid for nybygget West Mira, en avtale med en estimert verdi på 106 millioner dollar, eller 870 millioner kroner med dagens valutakurs, ifølge en børsmelding onsdag ettermiddag.

Kontrakten fra Wintershall er tildelt Seadrill, som skal drifte riggen for Northern Drilling. Riggen skal bore seks brønner for det tyske oljeselskapet på Nova-feltet (tidligere Skarfjell).

Analytiker Vidar Lyngvær i Sparebank 1 Markets sier at kontraktsverdien ser ut til å være på linje med det man har sett tidligere i dette segmentet i Nordsjøen.

– At de får en slik kontrakt er bra, fordi West Mira-riggen er et nybygg. Ofte vil operatøren ha en liten rabatt fordi det er den første jobben riggen gjør, sier han til E24.

Den vurderingen ser ut til å deles av investorene på Oslo Børs, som sender aksjen til Northern Drilling opp fire prosent torsdag ettermiddag.

Les mer: Rigger seg for opptur

Kan få 10 brønner til

Planen er i utgangspunktet oppstart i mars 2020, men med en mulighet for at boringen starter tidligere.

Les også

Shelf Drillings toppsjef: – Håper ikke oljeprisen tar av

Wintershall har også opsjoner for boring av ti brønner til. Hvis alle opsjonene brukes, vil riggen være i arbeid til første kvartal 2022.

Nova-feltet, som ligger i Nordsjøen, ble funnet i 2012. Utbyggingen skal skje med to havbunnsrammer som er koblet til Gjøa-plattformen.

Wintershall Norge er operatør med en eierandel på 35 prosent, mens Capricorn Norge har en andel på 20 prosent, Spirit Energy har 20 prosent, Edison Norge har 15 prosent og DEA Norge har 10 prosent.

Northern Drilling har inngått en avtale der Seadrill, også det et selskap i Fredriksen-sfæren, skal drifte West Mira-riggen.

– De har indikert det tidligere også. Northern Drilling er ikke satt opp for å være et driftsselskap, slik at de må ha noen til å drive operasjonen for dem. Da er Seadrill et naturlig valg, sier Lyngvær.

Les også

Røkke tilbake i riggmarkedet: Akastor med på Odfjells riggkjøp

Riggkjøpene

West Mira ble kjøpt i fjor vår til kraftig rabatt fra verftet etter at den opprinnelige kjøperen ikke ville ta imot den.

Selskapet benyttet seg i tillegg av en opsjon på kjøp av riggen Bollsta Dolphin i desember, med forventet levering i desember 2019.

Deretter ble det kunngjort kjøp av de to boreskipene West Aquila og West Libra i mai i år, med forventet levering i januar og mars 2021. Northern Drilling har også mulighet til å kjøpe et tredje boreskip.

Les mer: Northern Drilling kjøper rigger for 4,8 milliarder

I meldingen onsdag opplyser for øvrig selskapet at det har søkt om overflytting fra markedsplassen Oslo Axess til Oslo Børs, hvilket skal kunne gi mer handel i aksjen.

Publisert:

Her kan du lese mer om