Spotify tapte over 11 milliarder i 2017

Spotifys søknad om å børsnoteres i New York gir omverdenen en unik innsikt i selskapets drift. Selskapet tjente 40 milliarder kroner i 2017, men brukte over 50 milliarder. 

MILLIARDTAP: Den svenske strømmetjeneste vokser raskere enn noen gang, men tapte 11 milliarder kroner i 2017. Det viser selskapets søknad om å børsnoteres i New York.
  • Eirik Billingsø Elvevold
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert: Publisert:

Blant annet skriver selskapet i sin søknad til Securities & Exchange Commission (SEC) at inntektene steg med 39 prosent i 2017, men at driftsresultatet forverret seg noe.

– Vi tror at musikken allmenne tilgjengelighet gir oss mulighet til å nå mange av de 3,6 milliardene med internettilgang globalt, skriver Spotify i søknaden.

Onsdag kveld kom nyheten om at Spotify skal børsnoteres på New York-børsen under tickeren SPOT.

Spotify har aldri vokst like raskt som nå og har befestet sin posisjon som verdens største strømmetjeneste med 70 millioner betalende brukere i januar og mer enn 140 millioner aktive brukere.

Les også

Spotify søker om børsnotering i New York

Inntekten per bruker synker likevel for andre år på rad, skriver selskapet. De forklarer det med sin introduksjon av familieabonnement.

Tapte 11 milliarder i fjor

Likevel beregner Spotify at hver kunde legger igjen 3,6 ganger så mye penger i selskapet, som det i sin tid kostet å lokke dem til å bli brukere, skriver Reuters.

Spotify omsatte for 39,38 milliarder norske kroner i 2017, ifølge søknaden til SEC. Før skatt tok selskapet et tap på hele 11,84 milliarder kroner. Det betyr at selskapet hadde utgifter på 51,22 milliarder kroner i 2017.

I januar tidligere i år gikk Spotify ut til aksjonærene sine og sa at selskapet snart kan være verdt opp mot 196 milliarder norske kroner.

Selskapet har tidligere uttalt at de vurderer å gå rett på børs og la aksjene handles fritt, fremfor å utstede nye aksjer til salg under notering, slik de fleste velger å gjøre for å hente inn frisk kapital.

Saksøkes for 13 milliarder

Strømmegiganten avsluttet fjoråret på verst mulig måte etter at et gigantsøksmål fra Wixen Music Publishing ramlet i fanget hos svenskene.

Les også

Milliardsøksmål mot Spotify

Spotify saksøkes for 13 milliarder kroner for brudd på opphavsretten til tusenvis av sanger.

Angivelig skal den svenske strømmetjenesten ha brukt sanger fra blant andre Tom Petty, Neil Young og The Doors uten avtale og kompensasjon til utgiver.

Samtaler med Kina-gigant

Før jul ble det også klart at Spotify er i samtaler med den kinesiske internettgiganten Tencents musikktjeneste om å bytte andeler på opptil 10 prosent i hverandres virksomhet før selskapene skal børsnoteres.

Avtalen ville kunne gjøre musikktjenestene sterkere i lisensforhandlinger med de store musikkforlagene.

Spotify er mer verdt enn den kinesiske konkurrenten Tencent Music Entertainment Group, og derfor vil en avtale kunne gå ut på at Tencent gjør opp resten i kontanter til Spotify.

Les også

Norge trenger nye ben å stå på: Vil avle frem «enhjørninger»

Les også

Spotify søker om børsnotering i New York

Les også

Tre digitale kriger som vil definere 2018

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Spotify
  2. Wall Street
  3. Børsnotering

Flere artikler

  1. Spotify saksøkes for 13 milliarder kroner

  2. Spotify verdsettes til 232 mrd.

  3. Plateselskap gikk med på et eksperiment i 2008: Nå har Spotify 175 millioner aktive brukere

  4. Spotify økte antallet abonnenter – tapte mindre enn ventet

  5. Kan Kina redde Spotify?