Kongsberg Gruppen i finalen om å vinne amerikansk kjempekontrakt: – Vi forventer og ha tatt missilvalget innen sommeren

Milliarder er i spill for den norske forsvarsindustrien. Mye tyder nå på at Kongsberg Gruppen og amerikanske Raytheon går seirende ut av kampen om å selge missiler til de amerikanske marinens LCS-fartøy.

MISSIL: Bildet er fra Kongsberg Defense & Aerospace sitt fabrikkanlegg «Arsenalet», og viser en modell av Naval Strike Missile – NSM.

Foto: E24
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Etter en årelang innsats ser det nå ut som det bare er uker og måneder igjen før Kongsberg Gruppen og den amerikanske partneren Raytheon får svaret de har ventet på.

– Vi forventer og ha tatt missilvalget innen sommeren, håper jeg. Deretter går vi videre til neste fase.

Det skal Rear Admiral Ronald Boxall, ansvarlig for overflate krigføring i den amerikanske marinen, ha uttalt på årskonferansen til Surface Navy Association denne uken, ifølge forsvarstidsskriftet Breaking Defense.

Uttalelsene fra marinetoppene i USA ble først omtalt av Teknisk Ukeblad.

Valget han snakker om er hvilket missilsystem marinen skal kjøpe inn til LCS-flåten sin (Littoral Combat Ships), hvorav fire er bygget og opptil 28 til skal bygges. Missilene de velger skal både bestilles til flere av de kommende skipene og ettermonteres på de eksisterende.

I tillegg til Kongsberg Gruppen og Raytheons NSM (Naval Strike Missile), skal Boeings Harpoon-missil også ha vært testet og vurdert, men ifølge Breaking Defense skal Boeing så godt som være ute av konkurransen nå.

Den tredje konkurrenten var Lockheed Martins større LRASM-missil, men også de skal være ute.

– Vi er forberedt og klare til å gjennomføre dette raskt. Vi er veldig, veldig nære, skal marinens programdirektør for LCS-skipene, Rear Admiral John Neagley, ha sagt på konferansen.

Tyskland skal også kjøpe

Kongsberg Gruppen selv ønsker ikke å kommentere om de tror det blir en avtale eller ikke, men sier at de også har tolket budskapet fra marinetoppene på samme måte:

– Vi hører det samme (som er omtalt i forsvarstidsskriftene, journ.anm.) om at en beslutning etter planen skal komme før sommeren. Så får vi se hva det endelige utfallet blir, sier kommunikasjonsdirektør Kyrre Lohne i Kongsberg Defense & Aerospace, til E24.

Lohne var selv til stede på konferansen i USA, og diskusjonene om det kommende missilkjøpet skal ha skjedd tirsdag.

Foreløpig er det Norge og Polen som har kjøpt NSM-missilene til Kongsberg Gruppen. I forbindelse med Norges ubåtkjøp fra ThyssenKrupp ble det imidlertid klart at Tyskland også skal kjøpe NSM, og Malaysia vil også trolig kjøpe missilet.

SAMME KLASSE, FORSKJELLIG DESIGN: Amerikanernes LCS-skip kommer i to forskjellige design, med enkelt eller trimaran-skrog. Her er LCS-skipet «USS Independence» avbildet på et amerikansk marineanlegg i Pensacola, Florida.

Foto: Handout Reuters

Vinneren kan også stikke av med ordrer til nye fregatter

Inntektene som vinnerne av LCS-missilordren kan se frem til er imidlertid bare starten på det som kan bli et større milliardeventyr.

For den som skal levere missiler til LCS-flåten kan nemlig også ende opp med å få bestillinger til den amerikanske marinens neste fregattprosjekt. Breaking Defense skriver at alle de kommende fregattene til den amerikanske marinene skal utstyres med missilet man velger til OTH-systemet, mens altså bare deler av LCS-flåten vil få det.

– Det spennende på konferansen er at man la frem skisser for den neste klassen med marinefartøy, kalt FFGX. Den fregattklassen blir en multirolle-fregatt som både skal kunne drive krigføring mot luft-, overflate- og undervannsmål, sier Kyrre Lohne.

Han forklarer at den amerikanske marinen i et offentlig notat har redegjort for hva slags type eksisterende utstyr og våpensystemer som vil bli brukt på FFGX-fregattene, i tillegg til nye komponenter.

På listen over eksisterende utstyr og våpensystemer står OTH-missilet fra LCS-skipene. Dermed vil vinneren av missilordren for LCS også trolig kunne glede seg til å også ha sikret seg leveransene til FFGX-flåten.

Å vinne konkurransen om å levere missiler til LCS er dermed viktig for å komme inn i varmen for FFGX.

Les også

Japans forsvarsminister: Planlegger å kjøpe norske JSM-missiler

Årelang innsats

Det norske forsvars- og industrikonsernet Kongsberg Gruppen har sammen med sin amerikanske partner Raytheon jobbet i årevis med å prøve å få den amerikanske marinen til å kjøpe NSM-missilet (Naval Strike Missile).

Tilbake i 2014 ble det kjent at en amerikansk admiral ønsket å prøveskyte det norske missilet fra et av marines egne skip. Denne interessen kom etter at amerikanerne med egne øyne fikk se det norske missilet bli prøveskutt fra den norske fregatten «Fridtjof Nansen» under øvelsen «Rim of the Pacific» samme år.

I september 2015 ble testen gjennomført fra USS Coronado ved Point Magu utenfor kysten av California.

Kongsberg Gruppens håp er at amerikanerne vil kjøpe inn NSM-missiler som våpensystem til sine nye LCS-flåte. LCS-klassen har vært omdiskutert og i diskusjonene mellom det amerikanske forsvaret og politikerne i Washington har det endelige antallet skip blitt opp- og nedjustert flere ganger.

Det mulige norske missilsalget kan bli en realitet dersom NSM velges til det som amerikanerne kaller OTH-våpensystem. Dette skal supplere skipenes kanoner og helikopter, og skal ifølge Breaking Defense, ha vært det kraftige våpensystemene som var påtenkt allerede for 15 år siden.

Egentlig skulle skipene utstyres med et våpensystem som ble referert til som NLOS, men dette skal ha blitt kansellert i 2010.

Forsvarstidsskriftet påpeker at skipene er kraftig underbevæpnet til å håndtere «raske angrepsbåter av iransk type», jakt på ubåter og rydding av sjøminer, uten et OTH-våpensystem.

Les også

Lockheed Martins mektige toppsjef innviet nytt Kongsberg-anlegg: – De er en leverandør på toppnivå

Kan bli «Made in the USA»

E24 omtalte i juli 2016 at Kongsberg sammen med sin amerikanske partner Raytheon ønsker å starte produksjon av NSM-missiler og utskytningsramper i USA.

Hvis de to selskapene nå vinner kontrakten for LCS-missilleveransen kan produksjonen ende i USA, men om det blir Norge eller USA avhenger av hvor stor en eventuell ordre bli, ifølge Kyrre Lohne i Kongsberg Gruppen.

En produksjon i USA vil kunne ta i bruk en del eksisterende fasiliteter og produksjonsutstyr som Raytheon eller deres leverandører allerede sitter på. Det vil i så fall bli snakk om å produsere utskytningsrampene i Louisville, Kentucky, mens sammenstillingen av missilene kan skje ved Raytheons anlegg ved Tucson, Arizona.

– Men det vil uansett være et stort behov for leveranser fra kompetansemiljøet i Norge, fra Kongsberg og fra leverandørindustrien i Norge, sier Lohne om hva slags effekt en produksjon i USA vil ha på norsk forsvarsindustri.

Les også

Indonesia kjøper norsk missilforsvar

Les også

Kilde hevder Kongsberg-fartøy, funnet i krigssone, ble brukt til klima-undersøkelser

Les også

Kongsberg og Wilhelmsen går sammen i digital logistikkallianse

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

  1. Milliardkontrakt sikrer norsk missilgjennombrudd i USA

  2. Landet milliardavtale i Malaysia

  3. Kongsberg Gruppen jekkes opp etter milliardavtale: En «døråpner» for nye missilkontrakter

  4. Ny milepæl for Kongsberg Gruppen: Japan vil kjøpe JSM-missiler

  5. Kongsberg og Raytheon nærmere milliardkontrakt i Australia