Spetalen og gründere vil minilagre på børs

Investor Øystein Stray Spetalen har lagt et ukjent antall millioner i potten for å sikre seg en del av minilagerselskapet Self Storage Group. Nå vil han og gründerne ta selskapet på børs for å erobre Skandinavia.

Self Storage Group eier merkevarene City Self-Storage og OK-Minilager. Førstnevnte er på plass i alle de skandinaviske landene allerede og ble kjøpt fra Selvaag i 2016.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Du har kanskje ikke hørt navnet Self Storage Group (SSG) før, men du har kanskje stukket innom City Self Storage eller et OK-Minilager for å lagre noen flyttekartonger eller kjøpe mer bobleplast?

Mandag morgen annonserte SSG at selskapet planlegger å søke om en børsnotering på Oslo Børs.

Selv med sine 83 lokasjoner og 101.013 kvadratmeter med lagerplass og butikklokaler mener selskapet det er mer å gå på.

Får med Spetalen

– Dette er et marked som ikke er veldig kjent for de fleste, men med økende urbanisering vil det være et økende behov for lagringstjenester, sier Martin Nes, styreleder i SSG og administrerende direktør i milliardær Øystein Stray Spetalens selskap Ferncliff til E24.

Spetalen gikk via investeringsselskapet inn i OK-Minilager i juni i fjor. Selskapet ble opprinnelig startet av Gustav og Fabian Søbak i 2009.

Kort tid etter at Ferncliff kom inn ble de kjent med at Selvaag ville selge City Self Storage, og det selskapet ble kjøpt opp rundt sankthansaften, forteller Martin Nes.

I juni i år kjøpte man også Minilageret AS med sine ni lokasjoner.

Nå er det hele slått sammen til Self Storage Group, og fra Spetalens side ser de store muligheter:

– Vi så dette som en særdeles interessant mulighet for oss som investor. Vi har sett på denne bransjen og mener det er et betydelig potensial, sier Nes.

Han peker på at stadig flere vil by i byer og at stadig flere bor i leiligheter med begrenset plass.

Det er der minilageret kommer inn, enten som en måte å mellomlagre ting når man flytter, eller som en måte å lagre ting man ikke har plass til over tid.

Vil hente et ukjent beløp fra nye investorer

SSGs omsetning og margin har økt jevnt og trutt de siste årene fra 170 millioner i 2013 til 216 millioner i fjor, ifølge selskapets presentasjonsmateriale. Brutto driftsmargin (EBITDA) har på samme tid økt fra 18,4 til 23,4 prosent.

City Self-Storage sto for hele 76 prosent av omsetningen til konsernet i fjor, men alle merkevarene kan vise til vekst. I sitt første hele år omsatte Søbak-brødrene for 4 millioner i 2010. I fjor hadde dette vokst til 40 millioner av totalen.

Spetalen kontrollerer 34 prosent av selskapet via investeringsselskapet Ferncliff. Gründerne Fabian og Gustav Søbak kontrollerer hver sin post på 23,7 prosent. SSG opplyser at gründerne vil ha en betydelig eierandel i selskapet etter børsnoteringen.

– Hvor mye har Ferncliff investert totalt siden dere kom inn i fjor?

– Det vil jeg ikke kommentere, men vi sitter jo i dag på 34 prosent av aksjene, sier Martin Nes.

SSG skriver i børsmeldingen mandag at selskapet vil hente friske penger i forbindelse med børsnoteringen for å kunne utvide med nye lokaler i Skandinavia:

– Vi har ikke et eksakt tall vi vil gå ut med nå. Det å gå på børs gir mulighet for ekspansjon og tilgang til kapitalmarkedet, sier Nes om kapitalhentingen, og fortsetter:

– Vi er opportunistiske for vekstmulighetene i markedet, men er opptatt av at man skal ha en kontrollert vekst.

– Ser dere for dere at dere skal kjøpe opp andre aktører, eller er dette markedet sånn at man like godt kan vokse ved å sikre seg arealer?

– Det vil være både og. Det finnes mindre spillere i markedet som kan være interessante for oss, sier Nes.

INVESTOR: Milliardær Øystein Spray Spetalen.

Vil erobre hele Skandinavia

Self Storage Group har to merkevarer, som de planlegger å beholde videre.

– I Oslo, København og Stockholm er City Self Storage etablert og der tilbyr vi også tilleggstjenester som leie av utstyr til flytting og lignende, sier Fabian Søbak, som er administrerende direktør i SSG.

– Ok-Minilager er et konsept vi har i mindre byer og tettsteder, og dette er en helautomatisert løsning, fortsetter han.

Gründerne mener veksten skal skje gjennom både å ekspandere til flere steder og utvide lokaler, i tillegg til å gjøre markedet større ved å få flere til å få øynene opp for minilager.

– Vi tilbyr allerede en rekke automatiserte løsninger til kundene våre, men automatisering blir veldig viktig for oss fremover også. Vi ser hele Skandinavia som vårt marked, men akkurat nå vokser vi raskest i Norge, sier Søbak.

– Det er viktig å gjøre folk kjent med tilbudet, og det brukes mye på markedsføring i forskjellige former i dag. Fabian og Gustav har vært veldig flinke, men vi skal nå profesjonalisere dette arbeidet enda mer, sier Martin Nes.

– Er det mulig å få gode marginer i disse byområdene dere snakker om når leieprisene også er såpass høye i mange av disse områdene?

– Absolutt, og lokasjoner er også noe av det vi bruker mest tid på. Vi finner muligheter og er fleksible, for vi kan for eksempel ta i bruk kjellerlokaler eller lokaler i støysoner (travle gater, og lignende, journ.anm.), sier Søbak.

– Hvordan vurderer dere markedspotensialet og konkurransen i Sverige og Danmark utenom København og Stockholm?

– Vi mener det er et underutviklet marked med mange mindre aktører, sier Martin Nes.

Han peker på at minilager er en stor bransje i USA, og at markedet også er betydelig i Storbritannia og Nederland, blant annet, men at bildet varierer i andre europeiske land.

– Skandinavia er mindre utviklet enn de ledende Europeiske markedene. Når vi ser urbaniseringstrenden og folks behov for å leie lager for å plassere tingene sine, så mener vi det er mye å bygge videre på her, sier Nes.

– En langsiktig investor

Øystein Stray Spetalen er kjent for å gjøre gode investeringer, og mange i finansmarkedet følger ofte etter Spetalen når han går inn eller ut.

Samtidig har Spetalen via sine selskaper også solgt seg ut av en rekke av selskapene han har gått inn i, enten etter en restrukturering eller børsnotering, som så mange andre investorer.

Hydrogenselskapet Nel er et eksempel på et selskap der Spetalen og hans partnere gikk inn for å samle flere virksomheter til et større konsern og deretter selge seg ut.

– Hvor lenge blir dere sittende i Self Storage Group?

– Ferncliff er definitivt en langsiktig investor i SSG. Vi ser et stort potensial i selskapet og i markedet, sier Martin Nes.

– Har dere et konkret mål for eierskapet deres, som at de skal doble antall kvadratmeter eller at omsetningen skal vokse en viss prosent?

– Vi er en veldig aktiv investor og selskapet har betydelige vekst- og verdiskapingsmuligheter. Vi går dog ikke offentlig ut med de konkrete vekstambisjonene i dagens melding, sier Nes.

Få nyhetene først! Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Les også

Søppelselskapets nedtur: Dette gikk galt for RenoNorden

Les også

Derfor er september vanligvis årets dårligste børsmåned

Les også

Vil kjøpe Nets for 42 milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. Øystein Stray Spetalen selger minilager-aksjer for en halv milliard

  2. FA: Spetalen-selskap med over en halv milliard i overskudd

  3. Spetalens nye aksjeduo: – Null problem med å investere i fossil energi

  4. Gruveaksje til værs – Spetalen har kjøpt for over 20 mill. kroner

  5. Spetalen selger unna i tank