Japansk nettkjempe satser på bitcoin-utvinning i Norge

GMO Internet Group (GMO) oppretter i år nye områder for utvinning av kryptovaluta, og har siktet seg inn på Norge.

BITCOIN-GRUVE: Selskapet GMO Internet har registrert et selskap i Norge som skal drive med utvinning av bitcoin. Bildet er fra et utvinningsanlegg i Canada.
Publisert: Publisert:

I mars registrerte GMO sitt datterselskap GMO-Z.COM NORWAY AS i Norge, som blant annet driver med utvinning av bitcoin.

I Norge skal selskapet blant annet drive med drift av datakraft.

GMO Internet er opp 72,88 prosent det siste året på Tokyo-børsen, og har en markedsverdi på 20,74 milliarder kroner.

I vinter ble det klart at et stort børsnotert selskap skulle etablere et av Norges største datasentre for utvinning av bitcoin på Follum i Ringerike kommune.

Både kommune og kraftselskapet Ringerike-kraft, som skal levere strøm til anlegget, var knappe i omtaleselen av selskapet, og sa at det ville bli annonsert når selskapet var klar til å snakke om satsingen.

– Vi kan ikke si hvilket selskap det dreier seg om, men selskapet har underselskaper notert på børser i Europa, Nord-Amerika og i Asia, uttalte Pelle Gangeskar, sjef for næringsutvikling i Oslo Data Center Location i januar.

Det eneste kilder tett på saken ville si var at det dreide seg om et japansk selskap børsnotert i flere land.

Etter det E24 erfarer dreier det seg om japanske GMO Internet, et internett- og finansforetak som blant annet driver med nettjenester, verdipapirhandel, og som i 2017 annonserte planer for utvinning av bitcoin.

Les også

Ukjent storkonsern etablerer seg i Norges største datasenter

Peker på Norge i rapport

I løpet av vinteren har E24 forsøkt å komme i kontakt med GMO om bitcoin-planene i Norge, uten å ha fått svar.

Men før helgen fikk vi tilsendt selskapets rapport for første kvartal, hvor det pekes på at det sommeren 2018 skal opprettes to nye fasiliteter for utvinning av kryptovaluta, vedlagt et verdenskart med ring rundt Norge.

Se ringen rundt Norge på kartet under:

NORSK BITCOIN-UTVINNING: På side 32 i selskapets kvartalsrapport peker GMO Internet Group på Norge som sitt neste land for etablering av kryptovaluta-utvinning.

Det er datterselskapet Z.com som skal stå for utvinningen, det samme selskapet som etablerte seg i Norge i mars.

Styreleder i det norske selskapet er finansdirektør i GMO Katsumi Arisawa, og eneste styremedlem er Peter Drachmann, som er sjef i Intertrust, et selskap som blant annet hjelper utenlandske virksomheter å etablere seg i Norge.

Drachmann ønsker ikke å uttale seg om GMOs drift i Norge, og henviser til selskapet sentralt.

Det er det norske selskapet Kryptovault som drifter datasenteret på Follum, og sier til E24 at de hverken kan bekrefte eller avkrefte at GMO Internet skal utvinne bitcoin ved datasenteret.

Den 6. juni vil Z.com avsløre flere detaljer rundt planene sine om utvinning av bitcoin, ifølge egne nettsider.

GMO har uttalt at de har store ambisjoner for utvinning av bitcoin, og ønsker å bli den største utvinneren i markedet, og har satt av 32 millioner dollar til satsingen.

Selskapets største konkurrent er Bitmain i Kina, som i 2017 sto for rundt 30 prosent av all utvinningskraft knyttet til bitcoin.

Betaler ansatte i bitcoin

Selv om kryptovaluta er et relativt nytt forretningsområde for GMO, har selskapet virkelig knyttet bitcoin tett til hjerte. I desember skrev Business Insider at selskapet ville la sine ansatte bil betalt i bitcoin.

GMO jobber også med å utvikle sine egne brikker for utvinning av bitcoin, som ifølge selskapet skal være fire ganger mer strømeffektive enn dagens brikker.

Ifølge selskapets første kvartalsrapport for 2018 utvant selskapet 373 bitcoins i april måned, noe som tilsvarer 25,1 millioner kroner i onsdagens verdi, ifølge Coinmarketcap.

Les også

Iota vil utvikle teknologi sammen med bilgiganter

Måten selskapet skal drive gravingen etter bitcoin på, er på lik linje med mange andre store aktører gjennom sky-utvinning. Det betyr at GMO eier fasilitetene, men at kunder kan kjøpe leiekontrakter på utvinningsmaskinene, og ta en del av overskuddet fra driften.

Selskapets største konkurrent er Bitmain i Kina, som i 2017 sto for rundt 30 prosent av all utvinningskraft knyttet til bitcoin.

GMO eier også en japansk kryptobørs med over 140.000 kunder.

Kryptobørsen fikk for øvrig kritikk av det japanske finanstilsynet etter en inspeksjon, og lovet å øke sikkerheten til sine kunder i lys av dataangrep på store kryptobørser.

Publisert:

Her kan du lese mer om