Tung børsdag på Wall Street: Teknologiaksjene dro børsene ned

Wall Street er tilbake i korreksjonsmodus etter den dårlige starten etter påske.

FALT: Børsene i USA falt tungt mandag kveld. Her er trader Tommy Kalikas på det berømte børsgulvet på Wall Street mandag.

Foto: Richard Drew AP
 • Martin Hagh Høgseth
 • Petter Winther
 • André Haugen
Publisert:,

Det ble en volatil og langt fra pen dag på børsene i USA da de igjen åpnet mandag etter en liten påskeferie.

Wall Street falt fra start da børsene åpnet. Utover kvelden tiltok fallet, og rundt klokken 20 var Dow Jones ned rundt 700 poeng, eller 3,10 prosent. De siste timene hentet indeksene seg noe inn igjen, men stengte med et fall rundt 2 prosent for dagen.

Dermed er Wall Street tilbake i korreksjonsmodus. Børsene er nå lavere enn da var da det oppsto et børsfall på rundt ti prosent i begynnelsen av februar.

Slik så det ut for de ledende indeksene ved stenging mandag:

 • Dow Jones falt 1,90 prosent.
 • S&P500 ned 2,23 prosent.
 • Nasdaq Composite falt 2,74 prosent.

Tek-aksjene fortsatte nedturen

I utgangspunktet var det teknologiaksjene med Amazon (-5,21 prosent) og Tesla (-5,13 prosent) som ledet an i nedgangen, men dette utviklet seg senere til en generell, bred nedgang.

Intel falt svært tungt mandag og var tidvis ned nesten 9 prosent. Årsaken til det kraftige fallet er rykter at Apple vil starte egenproduksjon av databrikker til sine datamaskiner. Dermed vil selskapet ikke lengre ha bruk for Intels databrikker, skrev Bloomberg.

Da børsene stengte var Intel-aksjen ned 6,07 prosent.

Blant de 30 komponentene til industritunge Dow Jones var det få lyspunkt å hente. Giganter som Cisco (-4,38 prosent), Nike (-3,17 prosent), Walmart (-3,83 prosent), Microsoft (-3,01 prosent), Netflix (-5,10 prosent) og Caterpillar (-2,37 prosent) falt alle tungt.

Det kan forøvrig være verdt å nevne at strømmetjenesten Spotify tirsdag gjør sitt inntog på børsen i New York. Ifølge kilder Dagens Industri har snakket med har verdivurderingen til selskapet ligget rundt 200 milliarder kroner i den private aksjehandelen de siste dagene.

Trump-krangel

Fallet i Amazon kom etter at president Donald Trump hamret løs mot selskapet på Twitter både på påskeaften og andre påskedag.

– Det rapporteres at det amerikanske postvesenet vil tape 1,50 dollar i snitt for hver pakke de leverer for Amazon. Det beløper seg til milliarder av dollar, skrev Trump på påskeaften.

Videre skrev han at dersom det amerikanske postvesenet økte portoen ville det økt Amazons shippingkostnader med 2,6 milliarder dollar.

– Postvesen-svindelen må stoppe. Amazon må betale hva det koster (og skatter) nå!, skriver Trump.

Les også

Aviser hevder USAs postvesen tjener penger på Amazon: Nå tar Trump til motmæle

Mandag fortsatte presidenten å twitre om Amazon. Han gjentok at posten taper penger på Amazon, og at dette vil bli forandret.

Avtalen mellom Amazon og postvesenet som Trump viser til ble inngått i 2013 og innbefatter blant annet leveranser selv i helger, noe som har ført til økte inntekter for posten, ifølge Bloomberg.

Tungt Tesla-fall

Tesla falt tungt etter at aksjen falt 12 prosent forrige uke på nyheten om at myndighetene gransker en dødsulykke som involverte en Tesla Model X på autopilot. Selskapet selv bekreftet i helgen at bilen kjørte i autopilot på kollisjonstidspunktet.

Det er ventet at Tesla vil slippe nye produksjonstall i løpet av kort tid.

Tesla har et uttalt mål om å produsere 2.500 Model 3 i uken innen slutten av første kvartal.

I mars måned ble markedsverdien til selskapet barbert med 14,3 milliarder dollar, tilsvarende rundt 112 milliarder norske kroner. Måneden var den verste for Tesla-aksjen på syv år.

Påsken har vært vanskelig for Tesla, som blant annet måtte tilbakekalle 123.000 biler globalt (minst 11.000 i Norge) etter bolter hadde rustet som følge av kjøring på saltstrødde veier. Samtidig har Musk i en aprilspøk tweetet at selskapet nærmer seg konkurs.

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street

Flere artikler

 1. USA-indekser gikk hver sin vei mandag

 2. Verdens 500 rikeste tapte over 1.000 milliarder kroner mandag

 3. Aksjesmell på Wall Street

 4. Annonsørinnhold

 5. Blodrødt på Wall Street: Største Facebook-fall på fire år

 6. Verdens rikeste mennesker tapte 1.300 milliarder kroner - på ett døgn