Cannabis-produsent går på børs i New York

Kanadiske Tilray Inc. blir første marihuana-selskap som børsnoteres på Wall Street.

BØRSNOTERES: Canada legaliserer cannabis for rekreasjonelt bruk i oktober. Det har inspirert det kanadiske selskapet Tilray til å børsnoteres på Nasdaq. Her bestøves en hampplante i Springfield i Oregon, en av ni delstater i USA som har legalisert rekreasjonell bruk av cannabis.

Illustrasjonsfoto: Don Ryan AP
Publisert:

Tilray blir riktig nok ikke det første cannabis-selskapet på Nasdaq – den æren tilfalt Cronos Group, som er krysslistet på Nasdaq og Toronto Stock Exchange.

Men den kanadiske marihuana-produsenten er det første selskapet som foretar en IPO (Initial Public Offering), altså børsdebuterer direkte på Nasdaq, skriver Marketwatch.

Søknaden om notering ble levert til SEC, det amerikanske tilsynet for verdipapirhandel, i juni, bare én dag etter at Canada fastsatte datoen for legalisering av rekreasjonell cannabis-bruk. De ble dermed det første G7-landet til å innføre landsomfattende legalisering av marihuana-bruk.

Les også

Cannabis-legalisering gir BNP-utfordring: Må kartlegge ulovlig økonomi

Omstridt tema

Tilray Inc., som er kontrollert av venture-fondet Privateer, driver med alt fra forskning og kultivering til innhøsting og salg av cannabis-produkter til medisinsk bruk, og har som uttalt plan å utvide til rekreasjonell cannabis når Canadas nye lov trer i kraft i oktober.

Marihuana har vært et omstridt tema for lovgiverne i USA, men Canada har vært fruktbar jord for den spirende industrien, ifølge president Scott Greiper i investeringsbanken Viridian Capital Investors, som fokuserer på cannabis-sektoren.

– Generelt har amerikanske markeder vært stengt for cannabis-dyrkere. Tilray er et godt eksempel på at børser som Nasdaq og NYSE begynner å åpne for det faktum at cannabis er et legitimt marked. Alle børser vil jo være først ut på nye kapitalmarkeder, påpeker Greiper overfor Marketwatch.

Les også

Legalisering kan gi rekordbillig marihuana

Industri verdt 150 milliarder

Onsdag kveld ble det klart at prisen per aksje ligger på 17 amerikanske dollar, tilsvarende 138 kroner, til tross for at prissjiktet på forhånd ble ventet å være mellom 14 og 16 dollar. I forkant har selskapet dermed hentet inn 153 millioner dollar, tilsvarende 1,25 milliarder kroner, ifølge Marketwatch.

I prospektet skriver Tilray at 28 land har legalisert cannabis for medisinsk bruk, mens hele industrien, inkludert de svarte markedene, er verdt totalt 150 milliarder dollar i året, tilsvarende 1.221 milliarder kroner.

Samtidig erkjenner selskapet at bransjen fortsatt er risikabel: For de tidlige investorene er det mye som står og faller på at USA med tiden vil endre de føderale lovene som forbyr det narkotiske stoffet.

Torsdag morgen, New York-tid, begynner handelen i aksjen, som har fått ticker-symbolet TLRY.

Les også

Vil ta marihuana på Oslo Børs

Les også

Kjempenedtur for cannabisaksjene

Her kan du lese mer om