Solstad Farstad-sjefen merker vilje til høyere rater

Derfor gikk offshorerederiet Solstad Farstad med på å inngå fem pluss tre år lang utleieavtale.

SER ØKT BETALINGSVILJE: Konsernsjef i Solstad Farstad Lars Peder Solstad mener befrakterne er villige til å gi bedre betalt for lange kontrakter.
Publisert: Publisert:

Solstad Farstads konsernsjef Lars Peder Solstad sa flere ganger i løpet av 2017 at rederiet vegret seg for å inngå langsiktige kontrakter for sine offshoreskip før ratene de blir tilbudt tar seg opp.

Nå mener han det har løsnet litt i markedet og at langsiktige kontrakter blir bedre betalt.

Tirsdag morgen meldte rederiet at de har leid ut konstruksjonsskipet Normand Commander på en fem års avtale hvor leietager har opsjon på å forlenge avtalen med ytterligere tre år.

Letter på sløret

Kontraktsbetingelsene er hemmelige, men Solstad letter likevel litt på sløret overfor E24.
– Kontrakten med Bahia Grande er gjort på tilfredsstillende betingelser som innebærer at dagraten er tilstrekkelig til å dekke renter og normaliserte, fulle avdrag også når dagens finansieringsordning utløper. Dette er et viktig poeng når kontrakten er så lang som i dette tilfellet, skriver Solstad i en e-post til E24.

Les også

Solstad Farstad legger åtte skip i opplag: Varsler nedbemanning

– I tillegg er raten i opsjonsperioden høyere enn i den faste perioden, skriver han videre.

Kontrakten er en såkalt bareboat-kontrakt som innebærer at Bahia Grande er ansvarlig for alle driftskostnader.
Det inkluderer kostnad for mannskap som skal leies fra Solstad Farstad i avtaleperioden, ifølge Solstad.

– Vilje til å betale mer

På spørsmål om betingelsene som han omtaler som tilfredsstillende er et resultat av at markedet har blitt bedre eller av spesielle forhold knyttet til denne kontrakten, svarer Solstad:

– Generelt, så er mitt inntrykk at det er få befraktere som forventer at dagens ratenivå skal vare, men at ratene skal opp i takt med aktivitetsøkningen som kommer. Sånn sett så er det vilje til å betale mer når kontrakten er så lang som i dette tilfellet, skriver Solstad.

Bransjens problem på kort sikt er at det er altfor mange skip i forhold til oppdrag. Derfor ligger mange skip i opplag eller kjemper om de får kortsiktige oppdragene som er tilgjengelige.

Les også

Solstad Farstad forsøker å kvitte seg med hvert 5. skip i en jafs

Resultat av serie av fusjoner

Solstad Farstad er det foreløpige resultatet av Kjell Inge Røkkes Akers inntog i det kriserammede markedet for offshorerederier.

Først kjøpte Aker seg inn i Solstad Offshore i fjor sommer som deretter slukte det gjeldsrammede Rem Offshore med tvang.

I vår fusjonerte så Solstad Offshore med John Fredriksens Deep Sea Supply og det svært gjeldstyngede Farstad Offshore og det nye rederiet fikk navnet Solstad Farstad.

På veien ble det skutt i ny egenkapital, gjeld ble omgjort til aksjer og lånforfall på banklån ble utsatt og midlertidig redusert.

Ifølge informasjonsprospektet i forbindelse med fusjonen må imidlertid Solstad Farstad ut med mellom 1,7 milliarder og 2,1 milliarder årlig i årene fra og med 2017 til og med 2020.

I 2021 er summen av forfall og renteutgifter 14,2 milliarder kroner. De fleste regner med at Solstad Farstad er avhengig av at markedet for selskapets offshoreskip må bedre seg betydelig for at rederiet skal kunne håndtere 2021-forfallene på en normal måte.

Les også

Dypt kursfall for «verdens beste» innen supply

Les også

Rederi etter storfusjon: Priser seg ut av supply-nedturen

Les også

Røkke håper på flerdobling av supply-investering

Publisert: