Yara ruster opp i Porsgrunn: Får milliardlån med statsgaranti

Yara ruster opp i Porsgrunn for å øke produksjonen med 260.000 tonn i året. Nå har selskapet sikret seg et milliardlån fra bankgiganten Citi med garanti fra GIEK.

FÅR MILLIARDLÅN: De siste årene har Yara oppgradert sitt produksjonsanlegg på Herøya i Porsgrunn for opp mot 2,5 milliarder kroner. Nå har banken sikret seg et milliardlån i finansiering fra bankgiganten Citi, med en garanti fra statlige GIEK i ryggen.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

PORSGRUNN (E24): I 2014 kunngjorde gjødselsgiganten at den skulle bruke over to milliarder kroner på å jekke opp kapasiteten i Porsgrunn.

De siste årene har selskapet oppgradert fullgjødselfabrikk nummer tre og kalksalpeterfabrikken med ny og mer miljøvennlig teknologi.

Nå har selskapet fått et lån på drøye to milliarder fra bankgiganten Citi, som har en statlig garanti fra Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) i ryggen. GIEK garanterer for 75 prosent av beløpet.

– Et alternativ for oss ville vært finansiering gjennom obligasjonsmarkedet, sier Yara-direktør Petter Østbø til E24.

Han er ansvarlig for selskapets produksjonsanlegg, inkludert de norske anleggene i Porsgrunn og Glomfjord.

– Dette åpner opp et nytt marked for oss som ikke er obligasjonsfinansiering, men bankfinansiering med garanti, sier Østbø.

– Dette gjør det litt enklere å gjennomføre prosjekter. For oss med fabrikker i 17 land er det ikke gitt at vi investerer i Norge. Jo bedre rammebetingelser, jo mer sannsynlig er det, sier han.

– Hvis dere ikke hadde hatt en slik garanti, ville dere da fått lånet?

– Det ville blitt dyrere. Og da er det ikke sannsynlig at vi ville brukt den måten å finansiere oss på, sier Østbø.

Øker med 260.000 tonn

Oppgraderingene skal øke den årlige produksjonskapasiteten på Herøya med 260.000 tonn NPK-gjødsel og kalksalpeter.

Oppgraderingen av salpetersyrefabrikken vil også bidra til at Yaras anlegg i Glomfjord kan øke sin produksjon med 100.000 tonn årlig, og det samme i søsterfabrikken finske Uusikapunki.

Totalt produserer selskapet over tre millioner tonn i året på anlegget i Porsgrunn, som er et av de største av sitt slag.

Yara er inne i en hektisk periode med oppgraderinger og vedlikehold på mange anlegg, hvor investeringene skal være på hele 50 milliarder kroner over et tidsrom på fire år.

Les mer: Yara investerer 50 milliarder på fire år

FÅR LÅN: Petter Østbø, direktør for Yaras produksjonsanlegg og GIEK-direktør Wenche Nistad besøkte torsda selskapets anlegg på Herøya i Porsgrunn, som er oppgradert for drøyt 2,5 milliarder kroner.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

– Veldig, veldig hyggelig

– Det er veldig, veldig hyggelig å kunne gjøre dette. Med denne nye garantien kan vi hjelpe en annen del av eksportindustrien enn det vi kunne tidligere. Dette er veldig viktig for Norge på lang sikt, sier GIEK-direktør Wenche Nistad til E24.

GIEK tilbyr ulike former for langsiktige garantier som skal utløse banklån og dermed investeringer som kan styrke norsk eksport og verdiskaping.

Tidligere garanterte GIEK hovedsakelig for lån til selskaper som kjøpte norske eksportprodukter, for eksempel utlendinger som kjøpte skip eller oljerigger fra norske leverandører.

Men i 2017 fikk GIEK også lov til å garantere for norske bedrifters investeringer i norske anlegg, bare de har minst 50 prosent av omsetningen sin fra eksport. Dette kalles internasjonaliseringsgarantien.

Les mer: Fornøyd med ny garanti: – Vil få umiddelbar effekt

– Den første garantien av denne typen vi ga var en mindre garanti innen fiskeforedling i Nord-Norge, og nå garanterer vi for Yara. Det som er likt i begge sakene er at de vil bidra til eksportinntekter for Norge i årevis etter at selve investeringen er gjort, sier Nistad.

Fornøyd næringsminister

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som selv er fra Porsgrunn, er svært fornøyd med at statsgarantien hjelper Yara med å få lån.

– Det er viktig, fordi sjansen er stor for at Yara kanskje ikke ville fått lån på samme vilkår uten denne finansieringen, sier Isaksen til E24.

Han er fornøyd med at GIEK nå har et nytt virkemiddel i verktøykassen.

– Det er et viktig virkemiddel, sier Isaksen.

– Kan sikre konkurranseevnen

GIEK jobber nå med å få flere norske selskaper til å benytte seg av ordningen. Det kan utløse nye investeringer i norsk næringsliv og bidra til økt eksport og omstilling, tror instituttet.

– Disse garantiene kan være med på å sikre at selskaper som Yara investerer i Norge og til å styrke Norges konkurranseevne innen industriutbygging, sier Nistad.

– I tillegg er det viktig for store bedrifter å ha ulike finansieringskilder. De store selskapene henter ofte inn penger gjennom obligasjonslån, men det er en fordel å kunne ha som alternativ å sikre finansiering gjennom banklån med garanti fra GIEK, sier hun.

GIEK låner ikke ut penger selv, men avlaster risikoen på bedrifters låneopptak. GIEK har en øvre ramme på hvor mye det kan garantere for på 145 milliarder kroner.

Minst halvparten av omsetningen som investeringene utløser skal komme fra eksport. Yara har en høy eksportandel fra Porsgrunn-anlegget, så det er ikke noe problem.

Norske bedrifter trenger kapital, og bankene ønsker å ta minst mulig risiko. Med en slik garanti blir det lettere for bankene å tilby kapital til eksportbedrifter.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Yara

Flere artikler

  1. Får milliardlån med statsgaranti: – Sikrer arbeidsplassene

  2. Fra olje og gass til fornybar kraft, ferger og cruise

  3. Yara skifter finansdirektør

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor senker Yara utbyttet

  6. Næringsministeren tar grep: Slår sammen statlige eksportselskaper