Hydro kan bli tvunget til nedstengning i Brasil

Tre av syv produksjonslinjer ved Alunorte kan bli helt stengt ned dersom ikke Hydro får gjenoppta normal produksjon innen kort tid.

HALV MASKIN: Hydros Alunorte-anlegg i Pará-regionen i Brasil har gått for redusert kapasitet siden slutten av februar.

Foto: Ricardo Moraes Reuters
Publisert:

Norsk Hydro vil begynne å stenge ned halvparten av aluminakapasiteten ved Alunorte de neste to ukene, opplyser kilder til nyhetsbyrået Reuters.

På tampen av februar ble selskapet beordret av en regional domstol til å redusere produksjonen ved anlegget med 50 prosent, og det er fortsatt uklart når full produksjon kan gjenopptas.

Bakgrunnen er rapporter om utslipp.

For å beskytte utstyret vil selskapet bli nødt til å stenge helt ned tre av de syv produksjonslinjene på Alunorte, ifølge kildene.

Nedstengningen vil ta omtrent to måneder. Det kan senere komme til å ta to til tre måneder å få dem opp og stå igjen.

Gir prishopp

Dermed ser det stadig mer sannsynlig ut at Hydros problemer i Brasil kan bli langvarige – og at de kan bli kostbare for selskapet. DNB Markets har tidligere estimert en negativ effekt på Hydros brutto driftsresultat på fem milliarder for året, mens Pareto Securities beregnet rundt én milliard per kvartal.

Størsteparten av Hydros tap er relatert til bortfall av volumer fra Alunorte, som produserte rundt 6,4 millioner tonn i fjor.

Dette tilsvarer igjen omtrent ti prosent av den globale produksjonen utenom Kina, hvilket har medført turbulens i alumina-markedet. Prisen på materialet økte med 13 prosent til 438 dollar per tonn.

– Alunorte er en «big deal». Jeg vil forvente at forbrukerne blir mer nervøse ettersom driftsstansen fortsetter. Mens den er nede, vil du se alumina over 400 dollar, sier analytiker Dan Morgan i UBS til Reuters.

Roterer produksjonen

Hydro opplyser at de gjør alt de kan for å unngå full nedstengning av produksjonslinjer ved Alunorte.

– Akkurat nå roterer vi produksjonen mellom de syv linjene på fabrikken for å holde alle varme. Men dette er ikke noen varig løsning. Vi kan ikke gjøre det mye lenger, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til E24.

– Har dere noe anslag på hvor lenge?

– Ikke så veldig mye lenger. Vi er en dialog med myndighetene for å kunne starte opp full produksjon så fort som mulig, men vi må også forberede oss på en fremtid hvor det ikke skjer, sier Molland.

– Hva blir de økonomiske konsekvensene av å stenge linjer helt?

– Det er for tidlig å si noe om.

Hydro har innrømmet ulisensierte utslipp av regnvann via en kanal fra Alunorte, men tilbakevist at de har sluppet ut såkalt rødslam, som er et biprodukt ved produksjon av aluminiumoksid.

Hydro-aksjen faller videre i onsdagens handel. Kursen er ned 3,22 prosent til 45,02 kroner per aksje for dagen, og er dermed ned over 27 prosent så langt i år.

Les også

Brasilianske myndigheter vil at Hydro betaler for mat og vann

Les også

Hydro dømt til å betale medisinske tester for 300 personer

Les også

Norge ikke på Trumps liste over toll-unntak

Her kan du lese mer om