SAS velger Airbus: I sluttforhandlinger om flykjøp for opptil 30 milliarder
E24 får bekreftet at Boeing er ute av dansen. SAS er nemlig i sluttforhandlinger med Airbus om en gigantisk flyordre, men skal flykjøpet bli noe av krever ledelsen at man når sparemålene som er satt i SAS.
I en intern e-post til de ansatte onsdag skriver ledelsen i SAS at de nå er i sluttforhandlinger med Airbus om en ny flyordre.
– Vi er glade for å kunne meddele at vi nå er i avsluttende forhandlinger med Airbus, med det formål om å underskrive en endelig avtale våren 2018 på en stor ordre av nye mellomdistansefly, skriver SAS i e-posten til de ansatte.
Dermed er Boeing droppet til fordel for den europeiske produsenten når SAS nå skal bestille et sted mellom 40 og 50 fly til kort- og mellomdistanseflåten. Prislappen vil trolig ende mellom 25 og 30 milliarder svenske kroner avhengig av rabatter.
SAS-sjef Rickard Gustafson bekreftet overfor E24 i desember at selskapet vurderte to alternativer: Boeings 737Max eller Airbus sin A320-familie.
Det var nettstedet Check-in som først omtalte den interne e-posten som de ansatte har mottatt. E24 får bekreftet innholdet i e-posten av SAS.
Informasjonssjef i SAS Norge, Knut Morten Johansen, forteller til E24 at man har valgt å være transparent overfor de ansatte når det gjelder flyordren for å skape motivasjon til å drive frem det videre omstillingsarbeidet i flyselskapet.
– Beslutningen vil bli tatt av styret om et par måneder, forutsatt at man også oppfyller de mål som ligger i omstillingsprogrammet InShape, hvor det gjenstår effektivisering på 2,2 milliarder svenske kroner, utdyper Johansen.
SAS har gjennomført en kraftig omstilling over mange år siden krisehøsten 2012, og selskapet har bygget seg opp igjen steg for steg. Samtidig har ledelsen vært åpen på at konkurransen i flybransjen er så tøff at man ikke kan stoppe arbeidet.
SAS introdusert i fjor spareprogrammet InShape, som etterfulgte 4XNG-programmet. Målet nå er 3,0 milliarder svenske kroner i besparelser fra 2017 til 2020, og de siste regnskapene viste at 800 millioner allerede er hentet ut.
SAS inngår byttehandel med Avinor: Lavere kostnader mot nye Asia- og USA-ruter
Venter på flere Airbus-fly
Johansen i SAS opplyser at ordren vil være i størrelsesordenen 25 til 30 milliarder svenske kroner. Den endelige prislappen på de 40 til 50 nye flyene vil også avhenge av rabattene SAS får av Airbus, en praksis som er helt vanlig i flyindustrien.
Gitt at alt går som planlagt, og den nye ordren blir signert, vil SAS sitte med tre ordre hos Airbus:
- SAS startet i 2016 å motta sine første av totalt 30 Airbus A320-fly. Så langt er 12 fly mottatt og satt inn i den skandinaviske operasjonen. Utover våren vil selskapet motta 9 fly til som skal settes inn i det nye irske datterselskapet og så vil de siste 9 flyene i ordren bli satt inn i den skandinaviske operasjonen.
- SAS annonserte i 2013 en ordre til Airbus på fire A330 og åtte A350 langdistansefly (pluss opsjoner). A330-flyene er levert og A350-flyene skal leveres fra 2019 til 2021.
- I 2018 vil man altså bestille 40 til 50 A320/A321-fly som kan bli levert en gang rundt 2021 og utover avhengig av avtalen og kapasiteten til Airbus.
Selskapet har i tillegg gjennomført en omfattende oppgradering av kabinene på langdistanseflåten sin de siste årene (med unntak av én A340-maskin) og har i tillegg varslet en oppgradering av mellomdistanseflyene, slik at de også får det nye interiøret.
Bjørn Kjos spår en opptur i 2018: – Vi skal slippe disse kostnadene i år
Bygger ren Airbus-flåte – med flere varianter
Flyordren fra Airbus vil nemlig sørge for at SAS kan fase ut sine eldste fly i kort- og mellomdistanseflåten. Det er da snakk om mange av Boeing 737-flyene, som SAS har 82 stykker av i tre varianter.
I tillegg til gevinsten av å få nyere fly, med lavere drivstofforbruk og andre egenskaper som dagens Boeing-fly ikke har, er det en viktig intern gevinst for SAS å ha en uniform flåte basert på én flyfamilie.
Selskapet har i dag en spredt flåte basert på Boeing og Airbus fly der førstnevnte har sin base i Oslo og Stockholm, mens Airbus-flyene har base i København. På det tekniske vil overgangen til en uniform Airbus-flåte forenkle service og vedlikehold betydelig. I tillegg vil pilotene kunne fly alle flytypene uten å ha flere sertifiseringer.
SAS-sjef Rickard Gustafson uttalte i desember at man vurderer om man skal ha ett eller flere fly, og pekte konsekvent på A320-familien.
Etter det E24 erfarer vil SAS trolig ende opp med å bestille et foreløpig ukjent antall av A321-LR (Long Range) varianten som en del av ordren. Den endelige fordelingen av varianter skal ikke vært klart ennå.
A321-LR er i samme familie som A320- og A321-flyene, men har en langt lenger rekkevidde enn de to andre.
Norwegian har også konvertert en betydelig andel av sin Airbus-ordre til A321LR, og de får sine fly fra 2019 til 2021. Flytypen gjør det mulig å betjene destinasjoner godt utenfor Europa, inkludert flere destinasjoner i Afrika, Midtøsten, og USAs østkyst.