Finansmarkedet forbereder seg på makrodryss

Forut for rentemøte i Europa og BNP-tall fra USA, selger investorene unna aksjer.

NED I JAPAN: Denne japanske mannen står foran en lystavle med aksjekurser fra Tokyo-børsen, som faller med 0,4 prosent torsdag.
Publisert:

I både Kina, Japan og Australia faller aksjemarkedene torsdag morgen, og målt i form av den regionale MSCI Asia Pacific-indeksen er de asiatiske aksjemarkedene ved 06.00-tiden ned 0,5 prosent.

Futurene for de amerikanske aksjemarkedene peker også svakt nedover, mens de for Europa - som åpner for handel om et par-tre timer - er mer blandet.

Konkret er børsen i Shanghai ned 0,4 prosent, Nikkei-indeksen i Japan faller med det samme mens S&P/ASX i Sydney er ned 0,2 prosent.

Følg finansmarkedene på E24s børssider.

- Går sidelengs

Aksjefallene skjer forut for dagens rentemøte i Den europeiske sentralbanken, og senere fremleggelse av BNP-tall i USA.

Disse makronyhetene følges så opp med amerikanske sysselsettingstall i morgen, og nye tall for kinesisk eksport.

- Det er vanskelig å se hvor den globale økonomien nå kan overraske positivt og dermed gi kraft til mer oppgang på verdens børser. Markedene har budt prisene opp og vil nå bevege seg sidelengs en periode, sier analysesjef Matthew Sherwood i Perpetual Investments til Bloomberg.

Sherwoods analyse står i kontrast til det historien kan fortelle om årsavslutninger i stigende markeder.

Tokyo opp 40 prosent

E24 gjenga tidligere denne uken en historisk analyse som viser at markedet nesten alltid stiger i årets to siste måneder når det har steget med mer enn 10 prosent i årets 10 første måneder.

«Normalt» er oppgangen i november og desember på 6 prosent i et rally-marked. Tokyo-børsen har for eksempel steget med nesten 40 prosent i år.

Analysesjef Christian Hansen i Nordic Securities sa tidligere i uken til E24 at han for sin del tror på videre oppgang. Dels bygger han det på fundamentale forhold, som solide selskapsresultater, og dels på psykologien i markedet.

At verdens børser har hatt en litt avventende holdning denne uken, legger Hansen liten vekt på. Rentemøte i Europa, BNP- og sysselsettingstall fra USA og eksport-tall fra Kina er alle nøkkelindikatorer for børsene.

- Dette er tall som kan trigge en ny oppgang. I tillegg er det svært mange europeiske selskaper som presenterer sine resultater for tredje kvartal denne og neste uke. Vi tror mange vil overraske positivt og bidra til ytterligere oppgang på børsen, sa Hansen til E24.

Publisert: