Norske Skog optimistiske til Skogn-oppstart

Norske Skog-sjefen sier Skogn-fabrikkens konkurransekraft er styrket.

STYRKET POSISJON: Utsiktene for Norske Skog-fabrikken i Skogn, Norges største papirfabrikk, er bedret, mener Sven Ombudstvedt. Fabrikken har 410 ansatte.
Publisert: Publisert:

- Det vi ser i dag er at mulighetene for at Skogn åpner igjen etter sommeren, er styrket, sier Sven Ombudstvedt, konsernsjef i Norske Skog, til E24.

- Markedet vil avgjøre når fabrikken i Skogn kommer opp igjen. Men i utgangspunktet er prisstigningen av papir og svekkelsen av den norske kronen positivt for Skogns konkurransekraft.

- Da får vi isåfall full fart i driften igjen.

Det forteller Norske Skog-sjefen i forbindelse med at selskapet torsdag la frem resultatrapporten for andre kvartal.

Fremtiden for Norske Skog-fabrikken i Skogn i Nord-Trøndelag har vært usikker etter at det i første kvartal ble annonsert en midlertidig produksjonsstans ved èn av papirmaskinene i sommer.

Selv om konsernledelsen fortsatt vil arbeide aktivt for å spare kostnader, letner det nå i horisonten for Norges største papirfabrikk, som, om forholdene holder seg, kan gå en lys høst i møte.

Sven Ombudstvedt

Prisøkning og bedre kronekurs

Selv om Norske Skog torsdag morgen la frem blodrøde kvartalstall, mener konsernsjefen pilene peker i riktig retning for selskapet.

Fasiten for andre kvartal viser at selskapet presenterte ett underskudd for 9. gang på rad, og et tap på over én milliard før skatt de siste tre månedene.

Ombudstvedt sier det meste av tapet tilskrives valutasvingninger, og gleder seg fremover over både svakere krone, utsikter om økte papirpriser og høyere salgsvolumer.

I tillegg er han godt fornøyd med arbeidet med kostnadsbesparelser i andre kvartal.

Han øyner til og med håp for overskudd foran presentasjonen av neste kvartalsrapport.

Skjer det, er det første gang siden mars 2011.

- Vi har sett prisøkninger i Europa siden første juli. På avispapir har prisen økt med rundt 15 prosent, sier han optimistisk.

- Finansposer trekker ned

Med 214 millioner i brutto driftsresultat ligger selve driften til Norske Skog rundt null - etter avskrivninger på 200 millioner kroner.

- Grunnen til at resultatet blir negativt, er finanspostene. Vi har rentekostnader på rundt 150 millioner per kvartal, og så er resten av finanskostnadene avhengig av valutaen, forteller Ombudstvedt.

Nå mener han mye ligger til rette for at neste kvartal blir positivt.

- Vi har hatt måneder hvor vi har gått i pluss netto mellom kvartalene med underskudd, og jeg tror ikke vi er veldig langt unna å se et kvartal i pluss nå, sier han.

- Så du kommer ikke til å legge frem det 10.-ende strake underskuddet i neste kvartal?

- Vi kan få et positivt resultat i tredje kvartal, men det er først og fremst avhengig av valutakursene, sier han.

- Stiger på utsiktene

Norske Skog-aksjen startet kraftig opp fra start torsdag og like etter klokken 12.00 ligger aksjen opp over fem prosent.

Thomas Nielsen i Pareto forteller at han var positivt overrasket over resultatet.

- Norske Skog har en relativt liten andel egenkapital, så derfor fokuserer vi mer på gjelden i selskapet enn aksjen, sier han til E24, og legger til:

- Men resultatet er godt. Retningen fremover ser bra ut og selskapet har bedret kontantstrømmene, og da ser markedet gjennom nedskrivningene og sender aksjen opp, sier han.

Analytiker, Bruce Diesen, i Carnegie forteller at det er utsiktene til gode priser papir fremover som gjør at aksjen stiger.

- Av og til er aksjer komplisert, og av og til er det enkelt. I dag er det enkelt og aksjen trekkes opp av utsikter om gode priser, sier han til E24.

LES OGSÅ:

Publisert: