Bilsalget satte fart i Tesla-regnskapet

Teslas lovprisede el-bil ruller nå ut fra fabrikken i økende tempo. Det gir pluss på bunnlinjen.

EN MODELL DRAR LASSET: Inntektene og overskuddet til el-bilprodusenten Tesla stiger kraftig med salget av Model S (avbildet), men det er ikke før neste år at selskapet vil ha en ny modell å tilby kundene.
Publisert:

Den California-baserte el-bilprodusenten Tesla kunne i andre halvår vise til et overskudd etter skatt på 41,7 millioner dollar, mot et tap på 172,531 millioner dollar i samme periode i fjor.

Det kommer frem av kvartalstallene til selskapet.

Overskuddet for andre kvartal endte på 26,2 millioner dollar, opp fra 15,4 millioner i første kvartal. Omsetningen lå omtrent uendret sammenlignet med årets tre første måneder, og viste en forsiktig nedgang fra 561,7 til 551,9 millioner dollar.

Sammenligner man første halvår med i fjor økte imidlertid omsetningen kraftig, fra 56,8 millioner dollar til 1,11 milliarder.

Aksjen endte ned 5,57 prosent på Nasdaq-børsen onsdag kveld, men har steget kraftig i etterhandelen, og ligger i skrivende stund opp 14,13 prosent.

På forhånd hadde analytikerne ventet at selskapet ville ende med et tap og en lavere omsetning enn det selskapet leverte.

- Overskuddet økte med 70 prosent forrige kvartal, drevet frem av rekordmange leveranser av Model S og en betydelig økning i bruttomarginen, skriver gründer og konsernsjef, Elon Musk, i et brev til aksjonærene.

Ifølge selskapet finnes det nå 13.000 kundebiler av Model S på amerikanske veier, og de har tilsammen kjørt nesten 95 millioner kilometer.

Snart kommer el-SUV'en

Teslas første bil, Tesla Roadster, gikk i produksjon første gang i 2008. Stafettpinnen gikk deretter videre til sedanen Tesla Model S.

Produksjonen av Model S startet i 2012, mens leveransene av SUV-modellen Model X starter neste år.

Som E24 skrev onsdag har den første kundebilen av Model S nå blitt levert i Norge, og det er faktisk Norge som får de aller første kundebilene i det europeiske markedet.

LES SAKEN: Her er de første europeiske Tesla Model S

Selskapet satser også på et nettverk av hurtigladere, både i USA og Norge. Selskapet skriver at hovedfokuset blir på Norge når hurtigladernettverket skal bygges ut i Europa.

- Vi vil dekke nesten 80 prosent av befolkningen i dette lander, skriver Musk.

Satser på Kina

Ifølge selskapet økte produksjonen av Model S fra 400 til nesten 500 biler i uken i andre kvartal. Selskapet forventer å levere 800 biler til Norge i løpet av året.

- Hvis den påviste etterspørselen i Nord-Amerika og Europa følges opp av lignende etterspørsel i Asia, kan det årlige salget av Model S overgå 40.000 enheter per år innen slutten av 2014, skriver Elon Musk.

Selskapet åpnet syv nye forhandlere i andre kvartal og hadde tilsammen 41. Innen utgangen av året skal den første forhandleren i Kina være på plass.

Til tross for økende salg og en aksje som har steget 392,2 prosent det siste året, blir det store spørsmålet om selskapet vil klare å holde posisjonen sin i el-bilmarkedet når de store bilkonsernene i årene fremover vil lansere nye modeller.

Les også

Borten Moe i fri Porsche-dressurBMW merket presset fra konkurrenteneAudi nærmer seg BMWKoenigsegg snudde minus til pluss

Publisert:
Gå til e24.no