Marine Harvest dumpet Cermaq-aksjer for 350 mill.

Etter oppkjøps-nei.

John Fredriksen og Marine Harvest ønsket å skape en ny oppdrattsgigant ved å kjøpe opp det halvstatlige Cermaq, men fikk nei. Da snudde Fredriksen ryggen til selskapet.

Krister Sørbø /Cermaq
  • Kristin Norli
Publisert:

Cermaq-aksjonærene ville ikke selge til John Fredriksen og Marine Harvest.

Fredriksen svarte fredag med å kvitte seg med nesten hele eierposten i det halvstatlige oppdrettselskapet.

Flaggemeldingen på Oslo Børs kom en knapp time etter stengetid før helgen.

«Fredag 21. juni 2013 solgte Marine Harvest 3 326 940 aksjer i Cermaq til en gjennomsnittskurs på NOK 105,33 per aksje. Som følge av salget passerte Marine Harvests eierandel i Cermaq 5% grensen for flagging. Etter salget eier Marine Harvest 1 706 604 aksjer i Cermaq, tilsvarende en eierandel på 1,84% av utestående aksjer.»

Bransjenettstedet Ilaks skriver etter nedsalget at «Marine Harvests reaksjon på at næringsminister Trond Giske stoppet offensiven mot Cermaq er entydig og kontant.»

Som kjent har John Fredriksens Marine Harvest forsøkt å sikre seg Cermaq for skape en ny norsk oppdrettsgigant ved å slå sammen virksomhetene.

Fristen for budet fra Marine Harvest gikk ut fredag ved børsstart - og da viste det seg at budet ikke ble godtatt.

Da hadde Nærings- og handelsdepartementet, som sitter med 43,5 prosent av aksjene i Cermaq, dagen før kommet Fredriksen i forkjøpet med å tilby andre eiere i Cermaq en såkalt hollandsk auksjon. Det betyr at aksjeeierne selv må å melde inn hvilken pris de vil ha for aksjene sine.

Auksjonen startet torsdag og varer til mandag morgen.

Etter Giskes akusjonstilbud kom på bordet, ble det fredag klart at Marine Harvest hadde fått aksepter for mindre enn 33,4 prosent av aksjene i Cermaq (inkludert aksjer allerede eiet av Marine Harvest), som var den akseptgraden de hadde satt som vilkår for gjennomføring av tilbudet.

Fredriksens påfølgende laksedumping på børsen bidro til at 8,9 prosent av Cermaqs børsverdi ble barbert bort i løpet av dagen.

Aksjen ble også den mest omsatte på Oslo Børs fredag.

Les også

Goldman Sachs dumper CermaqFredriksen kan tjene minst 100 millioner på Cermaq-raidetMarine Harvest fikk ikke napp på CermaqSnipp, snapp snute - nå er Fredriksens bud ute

Flere artikler

  1. - Trodde de villesitte litt lenger

  2. Marine Harvest fikk ikke napp på Cermaq

  3. - Giske kommer MarineHarvest i forkjøpet

  4. Annonsørinnhold

  5. Giske: - Vi lurte ikkeCermaq-aksjonærene

  6. - For Giske handler detom en story før valget