«The Street» hentet seg inn etter uttalelse fra sentralbanken

Investorene fikk beskjed om å ikke overreagere på signaler om nedtrapping av stimulipakken.

IKKE VERST: Flere pustet trolig lettet ut da det ikke lenger så like svart ut på Wall Street som på begynnelsen av dagen.
Publisert:

Før-indeksene pekte ned omlag 1 prosent et par timer før handelsdagen var påbegynt, men tallene var allerede fra start langt surere enn det.

Klokken 18.30 norsk tid var Dow Jones, Nasdaq og S&P500 ned henholdsvis 1,3, 1,5 og 1,6 prosent.

Senere på kvelden hentet indeksene seg noe inn igjen. Slik endte det til slutt i USA mandag:

  • Nasdag fikk en nedtur på 1,1 prosent.
  • S&P 500 hadde på det meste en nedtur på over 2 prosent, men endte til slutt ned 1,2 prosent.
  • Dow Jones avsluttet dagen med en nedtur på 0,9 prosent.

VIX-indeksen, som måler forventet volatilitet i S&P500-indeksen over de neste 30 dagene, hadde ved 18.30-tiden en opptur 8,5 prosent. Klokken 22.00 norsk tid var den opp 4 prosent.

E24 Børs kan du selv følge markedet.

Tok seg opp

Selv om det lenge så svært mørkt ut, hentet altså de store indeksene seg inn noe omtrent halvveis i handelen mandag.

Dette skjedde etter en uttalelse fra sjef Richard Fisher for den amerikanske sentralbankens kontor i Dallas i Texas, skriver Bloomberg.

Richard Fisher

Uttalelsen dreide seg om at Ben Bernanke og den amerikanske sentralbanksjefen i forrige uke signalisert at en nedtrapping av landets stimulipakke er nær forestående.

Bernankes uttalelse har fått mye av skylden for uroen i markedene de siste dagene, noe som fikk Fisher til å gå ut med følgende til Bloomberg:

«Investorene bør ikke overreagere på sentralbankens planer om å nedtrappe stimulipakken.»

Mye tyder på at denne setningen falt i god jord, mener ansvarlig for aksjehandel Michael James i Webush Securities til nyhetsbyrået.

- Det ser ut til at kommentaren fra Fisher fjernet noe av den uroen Ben Bernanke skapte med sin uttalelse forrige uke, sier han til Bloomberg.

Kina dro ned

I tillegg til Bernanke og den amerikanske sentralbanken, må også Kina ta noe av skylden for at Wall Street gjennom store deler av dagen hadde en kraftig nedtur.

Blant annet har innkjøpsindeksen fra HSBC og Markit påvirket markedene i negativ retning.

Indeksen endte på 49,2, og tall under 50 indikerer sammentrekning i økonomien. Dette var for øvrig første gang siden oktober at noteringen var under 50.

Oljeprisen falt

Brent åpnet tirsdag på 100,27 dollar per fat, ned 0,48 dollar per fat.

Ved børsdagens slutt koster et fat Brent-olje dollar 101,16 dollar.

Stigende usikkerhet rundt kinesiske vekstutsikter og en styrket USD-kurs har bidratt til å skyve oljeprisene ned før åpning i dag.

LES OGSÅ: Bekymring for Kina gir rød børsåpning

Sure nedturer

En av dem som har hatt en dårlig børsdag, er Apple. Aksjen fikk fredag en nedtur på 1,9 prosent. Mandag endte det ned 2,7 prosent.

Hewlett-Packard startet mandagen med å falle 1 prosent, etter å ha avsluttet forrige uke med en nedtur på 2,3 prosent. Da handelen var over mandag, hadde aksjen falt 3 prosent.

Også Facebook har hatt en sur børsdag, etter en opptur på 2,6 prosent fredag som følge av optimisme rundt videoløsningen de for kort tid siden lanserte på Instagram. Mandag ble Facebook-aksjen sendt ned 2,4 prosent.

Ned i Europa

I Norge endte Hovedindeksen mandag ned 2,8 prosent til 457,9 poeng, og fikk med det sitt største børsfall siden mai i fjor.

I London endte FTSE 100 ned 1,4 prosent, mens tyske DAX falt 1,2 prosent. I Paris ble CAC 40 sendt ned 1,7 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om