Den finske kraftkjempen Fortum tapte kampen om Einar Aas' gigantiske kraftportefølje etter milliardærens fall

Den finske kraftkjempen Fortum bekrefter overfor E24 at de var blant markedsaktørene som ble invitert til å by på krafttrader Einar Aas' portefølje.

DELTOK I BUDKAMP: Finske Fortum la inn bud på krafttrader Einar Aas' portefølje etter å ha blitt invitert av Nasdaq Clearing til å delta i auksjon.
Publisert: Publisert:

Forrige uke tvangssolgte Nasdaq Einar Aas' portefølje i en auksjon etter at krafthandleren ikke klarte å stille sikkerhet for sine posisjoner i derivatmarkedet.

– I samsvar med Nasdaq Clearings oppgjørsprosedyre ble Fortum invitert til å by på Einar Aas' portefølje, skriver Fortums sjef for investorrelasjoner Måns Holmberg i en e-post til E24.

– Fortum bød, men ble ikke tildelt noen del av porteføljen, skriver han.

Nasdaq Clearing har bekreftet overfor DN at de tok kontakt med fire av sine medlemmer i forbindelse med overtagelsen av Aas' portefølje.

Disse fire medlemmene var de som Nasdaq Clearing antok var best i stand til å håndtere en slik portefølje.

Det ble først spekulert i om tyske Uniper var kjøperen av porteføljen. Uniper har imidlertid avvist spekulasjonene.

Ifølge bransjenettstedet Montel satt Aas med strøm tilsvarende 23.000.000 standardkontrakter i Norden, og 11.000.000 i Tyskland.

Posisjonen i det nordiske markedet tilsvaren en fjerdedel av totalforbruket i Norge i løpet av ett år.

Fortsatt uvisst hvem som er kjøper

Les på E24+

Einar Aas mot personlig konkurs: Historien om den mystiske kraftmilliardæren

Blant Nasdaq Clearings norske medlemmer er Statkraft en av de større. Selskapet måtte ut med fem millioner euro, eller 48 millioner norske kroner, til Nasdaqs misligholdsfond etter Aas' tap. Men selskapet bekrefter overfor E24 at heller ikke de har kjøpt krafttraderens portefølje.

Statkraft, ved konstituert kommunikasjonsdirektør Lars Magnus Günther, vil imidlertid ikke kommentere hvorvidt de ble tilbudt å kjøpe porteføljen eller ikke.

E24 har også vært i kontakt med svenske Vattenfall. Selskapet ønsker ikke kommentere saken eller svare på spørsmål om bud og kjøp av porteføljen.

Både Vattenfall og Fortum har bekreftet at de måtte fylle på sikringsfondet etter Aas-smellen.

Vattenfall måtte skyte inn 5,7 millioner kroner, mens Fortum måtte ut med hele 20 millioner euro, noe som tilsvarer 190 millioner kroner.

Les på E24+

Dette er kraftmarkedet som felte Einar Aas

Aas' eiendeler fryst

Det har snart gått en uke siden Einar Aas meldte at han trolig er personlig konkurs etter «ekstraordinære» prisendringer som rammet hans posisjoner i kraftmarkedet.

Aas har i flere år figurert på listen over inntektstoppen i Norge.

Kommentar: (+) Milliardtapet er skremmende. Så skremmende at myndighetene bør gripe inn umiddelbart

Nå har han engasjert advokatfirmaet Wikborg Rein til å bistå ham i forbindelse med «den situasjonen som har oppstått i forlengelsen av hans handel i kraftderivater.»

Det innebærer at advokatfirmaet har tatt kontroll over Aas' mange eiendommer og fryst verdiene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om