Toshiba stuper: Her er Japans aksjesmeller

Toshiba-aksjen har falt med over 40 prosent denne uken. Her er et knippe japanske selskaper som har møtt veggen tidligere.

TOSHIBAS NEDTUR: Etter å ha steget mye i år er nå aksjene i elektronikkfirmaet Toshiba verdt omtrent det samme som ved årets start, på grunn av store tap i USA. Nedturen føyer seg inn i en rekke dramatiske hendelser i japansk næringsliv de siste årene.

Foto: Yuya Shino, Reuters Reuters
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Da Toshiba-aksjen falt over 20 prosent på onsdag var det selskapets kraftigste nedtur på børsen siden 1974, ifølge Bloomberg.

Før romjulen satte inn var elektronikkselskapet blant årets tre vinnere på Nikkei-indeksen, med en oppgang på 87 prosent i år etter tilsynelatende å ha lagt bak seg fjorårets regnskapsskandale. Nå er oppgangen nesten helt borte.

Toshiba-aksjen falt ytterligere 17 prosent torsdag, og har dermed falt med over 40 prosent i løpet av uken. Selskapets børsverdi er redusert med rundt 60 milliarder kroner.

Årsaken er at Toshiba kan bli nødt til å skrive ned verdien av et amerikansk selskap som bygger atomreaktorer som det overtok i oktober i fjor, blant annet på grunn av forsinkelser, overskridelser og ineffektiv drift.

Les også

Toshiba tar atom-smell – aksjen stuper

Skandaler og ulykker

Det har vært en lang rekke dramatiske hendelser og skandaler i børsnoterte japanske selskaper de siste årene.

En av de mest alvorlige hendelsene skjedde 11. mars 2011, da en tsunami oversvømte kjernekraftverket Fukushima og førte til nedsmelting. Eieren Tokyo Electric Power Co. (Tepco) ble hardt straffet på børsen.

De neste månedene falt Tepco-aksjen med over 80 prosent.

En av Japans mest alvorlige næringslivsskandaler ble kjent i oktober 2011, da kameraprodusenten Olympus innrømmet å ha skjult store tap i flere tiår. En måned senere var selskapets børsverdi redusert med over 80 prosent, ifølge Reuters.

Styret i Olympus hadde sparket direktør Michael Woodford da han begynte å nøste i saken, men selskapets egne undersøkelser viste senere at ledelsen hadde vært pill råtten.

– Jeg var klar til å lede et helse- og elektronikkfirma, sa Woodford til Bloomberg i 2012.

– Jeg hadde ingen anelse om at jeg vandret inn i en roman av John Grisham.

Trøblete kollisjonsputer

Aksjene i Takata, som lager kollisjonsputer, falt med 20 prosent på børsen da det i 2015 gikk med på å betale 70 millioner dollar i bot i USA, og Honda ikke lenger ville bruke produktet deres, ifølge Financial Times.

Så sent som i september i år falt Takata-aksjen med 12 prosent på en dag, etter rapporter om at selskapet risikerte konkurs. Nå skal selskapet for øvrig være nær et milliardforlik i USA i forbindelse med kollisjonsputene.

Et mindre eksempel på brå kursfall skjedde da Sony ble hacket i 2011, med risiko for spredning av informasjon fra millioner av kontoer. Sony-aksjen falt da med 10 prosent eller 38 milliarder kroner.

Toshiba selv har også opplevd kraftige børsfall før, særlig etter en bokføringsskandale i fjor som førte til at en rekke direktører og styremedlemmer trakk seg.

Da selskapet utvidet granskingen sin i mai i fjor, falt aksjen med 17 prosent på en dag, ifølge Reuters.

Et uavhengig utvalg har slått fast at selskapet overdrev driftsresultatet sitt med rundt 10 milliarder kroner mellom 2008 og 2014.

Kutter kredittverdigheten

Ratingbyråene S & P, Moody's og Rating and Investment Information Inc. har alle kuttet Toshibas kredittverdighet etter at selskapet denne uken bekreftet rapporter i media om at det ville bokføre store tap på kjernekraftvirksomheten i USA.

OPPGANGEN FORSVANT: Toshiba-aksjen var blant vinnerne på Tokyo-børsen og var tidligere denne måneden opp 87 prosent, men etter rapportene om store tap på kjernekraft i USA er det meste av oppgangen borte.

Foto: Google Finance

– Selv om Toshiba fortsatt jobber med å anslå det nøyaktige beløpet på nedskrivningene, vil de finansielle dataene trolig forverre seg, sier senioranalytiker Masako Kuwahara i Moody's.

Ratingbyrået er bekymret over Toshibas evne til å gjennomføre sin plan for å styrke eierstyringen, spesielt når det gjelder selskapsgjennomganger i forbindelse med oppkjøp.

Les også

Toshiba-sjefen går av etter milliardskandale

Ifølge Moody's kan det også komme flere nedgraderinger, på grunn av faren for at situasjon for selskapet forverrer seg, og på grunn av usikkerheten rundt om selskapets banker vil ønske å fortsette å støtte Toshiba videre.

Toshiba, som ble etablert i 1875 i Tokyo, er ett av Japans ledende elektronikkfirmaer, og produserer alt fra frysere og husholdningsutstyr til databrikker og atomreaktorer.

Les også

2016: Disse dagene skremte investorene mest

Les også

Aksjene småinvestorene kastet seg over i 2016

Les også

Toshiba tar atom-smell - aksjen stuper

Her kan du lese mer om

 1. Japan
 2. Aksjer
 3. Teknologi
 4. Toshiba

Flere artikler

 1. Kriserammet airbag-produsent stupte 69 prosent på Tokyo-børsen

 2. Japansk avis: Banker gjør seg klar til å saksøke Toshiba

 3. Toshiba tar atom-smell - aksjen stuper

 4. Annonsørinnhold

 5. Toshiba ber om ny rapport-utsettelse

 6. Toshibas kriseuke: Mistet 25 prosent av børsverdien