Se bildene fra «oljekirkegårdene»: Her parkeres oljeeventyret

Som strandede hvaler blir enorme oljerigger- og fartøy forlatt i fjorder og viker langs Nordsjøen – i påvente av oljepris-comeback som igjen skal gjøre produksjonen lønnsom. Se bildene som illustrerer oljesmellen!

Her slepes oljeplattformen Stena Spey vekk fra de andre riggene som ligger i opplag i Cromarty Firth nord i Skottland. Dette er bare én de av mange «oljekirkegårdene» som kan sees en rekke steder i verden akkurat nå – med etterlevninger fra en tid da oljebransjen kunne hanke inn godt over 100 dollar for hvert solgte oljefat. Siden sommeren 2014 har oljeprisen stupt, og ligger i dag rundt 35 dollar. En så lav oljepris gjør det ulønnsomt å drive oljeproduksjon en rekke steder. Det får oljeselskap til å skrinlegge investeringer, ansatte, og fartøy - og skaper trafikk-kork i fjorder og havner som benyttes for å legge oljefartøy i opplag.
Publisert:
Her sees to oljerigger i opplag i Cromarty Firth på nordøstkysten av Skottland. Fjorden har siden 70-tallet vært et viktig sted for konstruksjon og reparasjon av oljeplattformer. Skottland eier store havområder i Nordsjøen og Atlanteren, og er den største oljeprodusenten i EU. Siden årtusenskiftet har imidlertid produksjonen sakte avtatt, og man regner med at de skotske feltene tømmes fortere enn de norske. Nærmere 100.000 skotter jobbet i oljeindustrien før oljesmellen inntraff.
Her hjemme, nærmere bestemt i Ålesund, står supplyskip fra Farstad Shipping og venter på bedre tider. Ålesund-rederiet er rammet hardt av oljesmellen. 100 skipsarbeidere ble permittert da fem supplyskip ble besluttet lagt i opplag i oktober i fjor. – Smertelig, uttalte Farstad Shipping-sjef Karl Johan Bakken om beslutningen. På Sunnmøre finnes det flere havner hvor supplyskip nå ligger i bøyene.
Her står fem AHTS-fartøy tilknyttet oljeindustrien i opplag i vakre omgivelser utenfor Ålesund. Disse skipene brukes til ankerhåndtering og tauing av oljeplattformer.
Blant bryggene med fritidsbåter innerst i Rosfjorden ved Agnefest i Lyngdal i Agder ligger digre oljefartøy i opplag. Fremst er Ocean Explorer, som nå er sendt til opphugging. Selv om Sørlandet ikke er like «oljesmurt» som Vestlandet, har oljesmellen rammet hardt: Det anslås at hver tredje krone kommer fra oljevirksomheten. National Oilwell Varco Norway (NOVN), som har kuttet flere tusen ansatte, har sitt hovedkontor i Kristiansand og la før jul ned produksjonsvirksomheten på Søgne. – Det tar tid før ringvirkningene av alle nedskjæringene blir synlige. Med mindre man klarer å formidle arbeid til alle, tror jeg vi får en krevende vår, sa direktør Siri Mathiesen i NHO Agder til E24 i desember.
Her, mellom sjøhus, hytter og fritidsbåter på Hanøytangen utenfor Bergen, ligger boreriggen Deepsea Atlantic i opplag. Øya Hanøytangen har vært et industriområde for oljenæringen siden tidlig 90-tallet, da Kværner fattet interesse for å bygge boreplattformer i betong her.
Leteriggen Scarabeo 5 ligger fortøyd i opplag, og venter på bedre tider, i Averøy utenfor Kristiansund. I desember måtte Averøy industripark redusere støyen fra de mange oljeplattformene- og skipene som lå i opplag – etter klager fra naboene rundt.
Publisert:
Gå til e24.no