Statoil-sjefen om oljeprisen: – Stor usikkerhet

Statoil har lagt bak seg et rødt kvartal preget av lav oljepris. Men konsernsjef Eldar Sætre vil likevel ikke røre utbyttepolitikken.

I ILDEN: Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil presenterte onsdag oljeselskapets resultater for andre kvartal.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

– På oljesiden er det stor usikkerhet, er vel overskriften jeg kan gi, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil til E24.

Onsdag morgen presenterte Sætre et kvartal som både var svakere enn ventet og svakere enn på samme tid i fjor.

Dette skjer til tross for høyere produksjon, og selskapet viser til nedgang i prisene på olje og gass, samt lavere raffineringsmarginer for å forklare utviklingen.

Oljeprisen løftet seg fra første til andre kvartal, men har den siste tiden falt noe tilbake. Sætre tror at vi kan stå overfor en nervøs periode.

– Fortsatt har vi ikke et marked som er i balanse. Kapasiteten har flyttet seg over på produktsiden, selve råoljedelen i markedet er nok i bedre balanse, og jeg tror vi vil finne balansen i løpet av dette året her. Vi går da inn i en periode hvor man vil normalisere lagersituasjonen globalt, sier Sætre, og fortsetter:

– Det er stor usikkerhet rundt hvordan markedet vil reagere i denne perioden, og reaksjonene kan bli ganske nervøse på små signaler.

Les også

Statoil-analytiker: – Jeg tror nok Statoil-aksjen skal en del ned

Venter sterkere gassmarked på sikt

Når det kommer til gassprisene viser Sætre til at andre kvartal typisk er svakere enn det første på grunn av sesongmessige effekter. Her ser Statoil gradvis bedring.

– Vi ser i USA at markedet er på vei opp fra et veldig lavt nivå, og Europa har vi hatt en relativt kald periode der mindre LNG (flytende naturgass) har kommet inn i det europeiske markedet. Det er også usikkerhet rundt lokal produksjon i Europa og en klima- og miljøpolitikk som går i retning naturgass. Situasjonen er fortsatt krevende, i første rekke drevet av mer LNG-kapasitet globalt, men etter hvert vil vi se et sterkere gassmarked, sier Sætre.

I andre kvartal oppnådde Statoil en gjennomsnittlig oljepris på 45,6 dollar per fat, Dette er en økning fra 33,9 dollar i første kvartal, men et fall fra 61,9 dollar i andre kvartal 2015.

Gassprisen i perioden var på 2,90 dollar per million britiske termiske enheter (mmbtu). Dette er en reduksjon fra fire dollar i første kvartal og 4,99 dollar i andre kvartal i fjor.

Rører ikke utbyttet

Til tross for at de lave råvareprisene gjør solide innhugg i Statoils overskudd, varsles det igjen utbyttebetaling. Dette ligger på 0,2201 dollar per aksje, og aksjonærene vil igjen kunne velge mellom kontanter og aksjer med rabatt.

Det har tidligere blitt stilt spørsmål rundt om selskapet kan opprettholde utbyttepolitikken, og temaet kan igjen komme på banen dersom de vanskelige tidene vedvarer.

Eldar Sætre avviser imidlertid at utbetalingene er i fare, i hvert fall enn så lenge.

– Vi er fortsatt veldig komfortable med finansieringssituasjonen vår, bildet vi ser nå er ikke noe overraskende og vi har mye fleksibilitet finansielt, sier han.

Konsernsjefen antyder også at saken er prinsipielt viktig for selskapet.

– For oss er det viktig å opprettholde utbytte og å stå for det vi har sagt om utbyttepolitikken i vår kontrakt med dem som skal finansiere selskapet, sier han.

Les også

Statoil-aksjen faller kraftig på Oslo Børs etter milliard-underskudd

Les også

Statoil-sjefen kan få «drahjelp» fra høyere oljepris

Les også

Mer enn 300 kan miste jobben i Songa Offshore

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Statoil-sjefen kan få «drahjelp» fra høyere oljepris

  2. Equinor rammet av lave priser: Gass-smell for Sætre

  3. Equinor rammes av svært lave gasspriser: – Mulighet for ganske store svingninger

  4. Equinor-sjefen om oljeprisen: – Kommer til å svinge veldig mye

  5. Yara tjener på energibransjens hodepine