Robinhood betaler over 600 millioner kroner i forlik

Aksjehandelsplattformer er blant annet anklaget for å ha gitt villedende og feil informasjon til kundene.

Robinhood tilbyr handler med aksjer og opsjoner til millioner av kunder.
  • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

Reguleringsmyndigheten for finansnæringen i USA (Finra) og Robinhood har inngått et forlik som innebærer en bot på 57 millioner dollar og erstatning til kunder på 12,6 millioner dollar. Inkludert renter blir betalingen Robinhood må ut med på rundt 70 millioner dollar, ifølge en pressemelding.

Det tilsvarer like over 600 millioner kroner etter dagens kurs.

Det er den største finansielle straffen Finra noen gang har gitt, ifølge Finra selv.

– Finra så på den utbredte og betydelige skaden påført kundene. Millioner av kunder fikk feil eller villedende informasjon fra selskapet, millioner av kunder ble påvirket av selskapets brudd i systemet i mars 2020, og tusenvis av kunder ble godkjent av selskapet til å handle med opsjoner selv når det ikke var passende for kundene å gjøre det, skriver Finra i deres pressemelding.

Robinhood hverken tilstår eller fornekter anklagene fra Finra, men har altså godkjent forliket.

Ga feil informasjon til kunder

Reguleringsmyndigheten hevder at mens Robinhood selv vil «avmystifisere finans for alle», har selskapet kommunisert feil og villedende informasjon til sine kunder. Kunder fikk blant annet ikke riktig informasjon om hvor mye de kunne tape ved handel i opsjoner.

Finra anklager også Robinhood for systemfeil som skal ha stengt kunder ute fra plattformen.

– Robinhood sviktet i å overvåke deres teknologi mellom januar 2018 og februar 2021. Robinhoods manglende evne til å la kunder utføre handler under brudd i systemet kostet individuelle kunder titusenvis av dollar, skriver Finra.

Boten ble også gitt til Robinhood for å angivelig ha brukt algoritmer for å bestemme hvem som fikk handle med opsjoner. Dette førte ifølge Finra til at flere som ikke hadde særlig god kjennskap til hva opsjoner innebar fikk handle med disse finansielle instrumentene. Beløpet man kan tape på opsjoner er i teorien uendelig.

Robinhood-sjefen i Kongressen: – Skal ikke skje igjen

Kampen mellom private sparere og hedgefond om Gamestop-aksjen raste som verst i starten av året.

Med fallende salg i fysiske butikker slet videospillkjeden lenge på børs. Dette har tidligere ført til at mange store investorer shortet aksjen. Det betyr at de veddet på at aksjen skulle falle.

I midten av januar gikk imidlertid en rekke småinvestorer sammen for å hindre at store fond skulle tjene penger på selskapets undergang. Aksjen ble kjøpt i hopetall og skjøt til værs. Dermed tapte shorterne flere titalls milliarder kroner.

Samtidig tok flere amerikanske handelsplattformer grep. Den 28. januar innførte Robinhood begrensninger i handelen, slik at det blant annet ble umulig for småsparerne å kjøpe aksjer. Det måtte sjefen for selskapet svare for i Kongressen. Der lovet han at det ikke skulle skje igjen.

Les også

Dette er krigen om Gamestop-aksjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Robinhood
  2. Bank og finans
  3. Gamestop

Flere artikler

  1. Robinhood søker børsnotering – avslører eksplosiv vekst

  2. Robinhood kan verdsettes til over 300 mrd. kroner ved børsnotering

  3. Lunken interesse for Robinhood før gigantnotering: – Inntjeningen er sårbar

  4. Hedgefond som skal ha veddet mot Gamestop stenger

  5. Robinhoods falt kraftig etter dårlig nytt mens Wall Street satte ny rekord