Dagen på Wall Street

Nedgang på Wall Street – tunge fall for Twitter og Tesla

Nasdaq-indeksen ledet an nedgangen på Wall Street, mens markedet forbereder seg på muligheten for økt regulering av teknologikjempene.

Seth Wenig / AP
 • Martin Hagh Høgseth
 • Ine Brunborg
Publisert:

BlantWall Street startet den siste hele uken hvor Donald Trump fortsatt er president i USA med nedgang.

Slik så det ut ved stengetid:

 • S&P 500 ned 0,66 prosent
 • Nasdaq ned 1,25 prosent
 • Dow Jones ned 0,29 prosent

Nedgangen kommer etter at de tre indeksene nådde rekordhøyder i uken som gikk.

Samme uke ble det klart at Demokratene vant begge senatsvalgene i Georgia, noe som gir 50–50 i Senatet og påtroppende visepresident Kamala Harris den avgjørende stemmen.

– Det som skjer i markedet nå er at det vil fortsette å prise inn den blå bølgen og seieren til Biden, sa Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1 til E24 i helgen.

Blant dagens tapere var Tesla-aksjen, som endte ned nesten 8 prosent. Det siste året har imidlertid vært en eneste lang seiersrekke for selskapet, som fortsatt er opp rundt 750 prosent de siste 12 månedene.

Les også

Pelosi presser Pence: Avsett Trump, ellers blir det riksrett

Trump utestengt fra Twitter

Samtidig er mye av oppmerksomheten rettet mot Twitter. Natt til lørdag besluttet selskapet å stenge ute Trump.

Beslutningen kom etter at Trump hadde sendt ut meldinger som selskapet fryktet kunne oppildne til «ytterligere vold».

– Vi gjorde det klart at ytterligere brudd på Twitters retningslinjer potensielt ville resultere i akkurat dette, skrev Twitter i en uttalelse der de forklarte utestengelsen.

Før Twitter valgte å stenge kontoen permanent, hadde kontoen tidligere samme uke blitt stengt i 12 timer etter meldinger gitt rundt Kongress-stormingen.

Aksjonærene virker ikke å være overbevist om at utestengelsen av presidenten, med over 80 millioner følgere, var en spesielt lønnsom beslutning.

Aksjen, som startet dagen med et fall på rundt 10 prosent, hentet inne noe av tapet i løpet av handelen. Twitter avslutter dagen med en et fall på 6,4 prosent.

Les også

Twitter har stengt Trumps konto permanent: – Vil finne alternative måter å nå frem på

Går mot mer regulering

Etter utestengelsen har flere tatt til orde for økt regulering av store teknologiselskaper, noe også aksjonærene tar inn i beregningen, ifølge Reuters.

EU-kommissær Thierry Breton har sagt at hendelsene den siste uken trolig vil presse frem strengere reguleringer av sosiale medier. Han mener det er forvirrende at en toppsjef i et selskap kan stenge ned kontoen til USAs president helt uten videre.

– Det er ikke bare en bekreftelse av makten disse plattformene har, men viser også dyp svakhet i måten vårt samfunn er organisert på internett, skrev Breton i et innlegg i Politico søndag ettermiddag.

En av dem som også har reagert i etterkant av utestengelsen er Tysklands Angela Merkel. Hun mener at ytringsfriheten ikke bør bestemmes av sjefer i internettselskaper.

– Forbundskansleren mener det er problematisk å stenge ned kontoen til en valgt president, sa Merkels pressesjef Steffen Seibert under en pressekonferanse mandag, ifølge Bloomberg.

Bitcoin har også vendt nedover fra rekordhøyden, og handles nå for omtrent 33.445 dollar – ned 11,4 prosent de siste 24 timene, ifølge Coinmarketcap.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. Dow Jones
 4. Nasdaq
 5. S&P 500
 6. Aksjelive
 7. USA

Flere artikler

 1. Twitter har stengt Trumps konto permanent: – Vil finne alternative måter å nå frem på

 2. Trippelrekord på Wall Street etter tek-oppgang

 3. Trump utestenges fra Facebook og Instagram ut presidentperioden

 4. Wall Street klatret på julaften

 5. Twitter-aksjen falt etter Trump-utestengelse