Teknologiaksjer med beste dag siden april

Den teknologitunge børsindeksen Nasdaq Composite på Wall Street har ikke steget mer på nesten syv måneder.

BØRSOPPTUR: Nasdaq Composite har ikke steget mer på en dag siden april. Avbildet er tradere som venter på de endelige valgresultatene ved New York-børsen onsdag.
 • Eivind Bøe
Publisert:

Wall Street steg markant, på tross av politisk usikkerhet som følge av at det amerikanske presidentvalget har blitt jevnere enn mange hadde trodd.

Amerikanske aksjer klatret fra start, før oppgangen tiltok utover ettermiddagen. Slik gikk de toneangivende aksjeindeksene i New York ved stenging:

 • Dow Jones opp 1,34 prosent
 • S&P 500 opp 2,20 prosent
 • Nasdaq Composite opp 3,85 prosent

Sistnevnte indeks har ikke steget mer siden 14. april, viser tall fra Infront.

LES ALT OM USA-VALGET i E24s direktestudio

– Mye

Apple og Amazon er blant aksjene som steg kraftig, med oppgang på 4,1 og 6,3 prosent. Facebook og Google-eier Alphabet klatret henholdsvis 8,3 og 6,1 prosent.

Porteføljeforvalter Anders Tandberg-Johansen i fondet DNB Teknologi sier onsdag kveld at det ser ut som Biden kommer til å vinne og at Republikanerne vil kontrollere Senatet.

Han peker på at Nasdaq-indeksen steg rundt 4,5 prosent på det meste onsdag.

– Det er mye, og tilsvarer en halv årsavkastning, sier forvalteren via en e-post til E24. Han legger med det til grunn en årlig avkastning på 9 prosent.

Anders Tandberg-Johansen har hatt porteføljeansvar for globale teknologi- og telekomaksjer i DNB siden 2002.

Fondet han leder har så langt i år steget 15,4 prosent per tirsdag, det er altså ikke medregnet dagens tek-fest på Wall Street. Gjennomsnittlig avkastning siste tre år er 18,77 prosent.

Tandberg-Johansen peker på to mulige forklaringer til dagens opptur for teknologiaksjene:

 1. Lange renter faller tilbake, da republikanerne i Senatet mest sannsynlig vil blokkere Bidens store blå pakker inkludert skatteøkning. Det er bra for vekstaksjer som har inntjeningen ut i tid.
 2. Republikanerne blir sett på som at de ønsker mindre regulering av «Big Tech» enn Demokratene.
Les også

Markert fall for verdens viktigste rente

Gamblerne satser på Biden

Teknologiaksjer har steget gjennom store deler av pandemien, og har nærmest fått status som en «trygg havn» i urolige tider, slik som nå med et uavklart valgresultat i USA.

Samtidig har teknologiselskaper fryktet at Joe Biden skal sette dem under lupen med tanke på skattlegging, men nå som Donald Trump og Republikanerne gjør det bedre i valget enn mange hadde ventet på forhånd, bidrar det til lettelse for tek-aksjer.

Valgthrilleren i USA gir utslag i alt fra aksjer til valuta og oljepris, men den største reaksjonen er i rentemarkedet. «Verdens viktigste rente», den amerikanske tiåringen, er kraftig ned sammenlignet med i går.

Det setter press på storbankene, som rammes av lavere inntekter hvis rentene faller. JP Morgan og Bank of America falt 3,1 og 4,1 prosent. Flere bankaksjer steg imidlertid kraftig tirsdag.

I bettingmarkedet skiftet favorittstempelet fra Biden til Trump i løpet av natten, men onsdag formiddag snudde vinden igjen og Joe Biden holdes nå som ganske klar favoritt.

Oddsen på Biden-seier er nede i 1,18 på Betsson onsdag kveld, mens Trumps odds for å vinne samtidig er på 5,00.

Blå bølge redusert

Analysesjef Pål Ringholm i Sparebank 1 Markets pekte onsdag på at sjansene for at Joe Biden og demokratene gjør rent bord i presidentvalget og valget til de to kamrene i nasjonalforsamlingen, er betydelig svekket.

– Det er sånn at den store blå bølgen, altså håpet om at Biden skal ta både Representantenes hus og Senatet, den har blitt kraftig redusert. Da er ekstra store tiltakspakker, også av det grønne slaget, vesentlig mindre sannsynlig, sa han til E24.

Det har også kommet nøkkeltall fra USA.

Antallet sysselsatte i den private sektoren i USA steg med 365.000 personer i oktober, ifølge en undersøkelse foretatt av ADP Employer Services. På forhånd var det ventet en oppgang i sysselsettingen på 650.000 personer, ifølge Direkt Makro.

Uber og Lyft hoppet

Skysstjenestene Uber og Lyft steg kraftig på Wall Street, aksjekursene var opp henholdsvis 14,6 og 11,3 prosent. De er ventet å komme seirende ut av en folkeavstemning om arbeidsrett i California, som gjør at selskapene ikke trenger å ansette sine sjåfører.

Les på E24+

President Biden kan gi oljeprisrally

Les på E24+

Går vi mot en konstitusjonell krise i USA?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Wall Street

Flere artikler

 1. Blandet på Wall Street under Kongress-drama: – Markedet ser ikke ut til å bry seg i det hele tatt

 2. Trippelrekord på Wall Street etter tek-oppgang

 3. Wall Street steg i valginnspurten

 4. Wall Street fortsatte oppturen

 5. Massivt comeback for teknologiaksjer i USA